Ретинол для шкіри обличчя: що це і як використовувати

0
Ретинол для шкіри обличчя: що це і як використовувати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У косметологів ретинол – улюблений засіб для вирішення проблем зі шкірю. Вони застосовують його у кожній незрозумілій ситуації: проти акне, зморшок, нерівного тургора шкіри… Проте деяким клієнтам він протипоказаний. Більше того: на Заході ретинол взагалі виписують лише за рецептом лікаря та за умови, що ви не плануєте дітей у найближчі півроку. Що це за загадковий інгредієнт і як з ним подружитися ми запитали лікаря-косметолога, дерматолога салону краси The Whites Наталії Ткаченко .

Ретинол – одна з форм вітаміну А. У косметику його додають насамперед для усунення перших ознак старіння та розгладження зморшок. Крім того, ретинол – чудово справляється з акне та прищами. Є ще ретиноїди — це виробничі від ретиноїду компоненти, які відрізняються від ретинолу концентрацією.

Найефективнішою формою ретинолу вважається чиста ретинолова кислота – тільки вона швидше проникає і краще працює зі шкірою. Всі інші похідні (ретинальдегід, ретинол, ретинолу пальмітат, ретинолу ацетат) після попадання на шкіру трансформуються в ретинолову кислоту і потім починають працювати.

Як він працює?

Клітини нашої шкіри до 25 років працюють та оновлюються самостійно, після них потрібна підтримка – починається старіння. Ретинол допомагає їм швидше оновлюватися та зберігати молодість: підвищує синтез колагену та гіалуронової кислоти, покращує колір обличчя.

Найкраще ретинол працює у краплинних кремах, де немає інгредієнтів антигоністів та зберігається у чистій формі.

Від зморшок

Креми з ретинолом можна ставити на один рівень з біоревіталізацією та лазерним шліфуванням. Ретинол стимулює роботу фібробластів, які відповідають за вироблення колагену, еластину та гіалуронової кислоти та які з віком починають працювати повільніше.

Наш епідерміс (верхній шар шкіри) складається з кількох шарів клітин, які в нормі невидимо оновлюються щодня. Наприклад, у маленьких дітей цикл оновлення займає 28 днів, і з віком цей період затягується. Підсумок – потовщення шкіри, зморшки та пігментація. Ретинол прискорює цей процес і наближає його до заповітних 28 днів, як у дитинстві!

Від акне

І знову варто згадати нашу шкіру в дитинстві — ні розширеного часу, ні висипань. Проблеми починаються у підлітковому віці – під час активації статевих гормонів, у нас з’являються чорні крапки та акне. Ретинол регулює роботу сальних залоз (причина акне) і вирівнює колір обличчя.

Чому його прописують не всім?

Тому що він не ладнає з чутливою шкірою – трохи більша доза і відразу з’являються почервоніння і лущення. Ретинол – це вітамін А, і тут все за тією ж логікою: профіцит так само шкідливий, як дефіцит.

Але найважливіший момент його не можна прописувати вагітним жінкам і тим, хто планує вагітність у найближчі півроку. Ретинол накопичується в печінці та шкодить ембріону. Якщо ви застосовуєте засоби з ретинолом всередину (наприклад, роаккутан), вам потрібно регулярно здавати печінкові проби.

Перш ніж поставити питання про те, як вибрати крем з ретинолом, проконсультуйтеся зі своїм лікарем-косметологом. Він повинен вибрати тип засобу та дозу.

Якщо ви бачите, що крем з ретинолом у вільному продажу, то в ньому дуже низька концентрація цього вітаміну. Таким кремом можна користуватися без дозволу косметолога, але й користь трохи менше, ніж від чистої кислоти.

Як правильно користуватись косметикою з ретинолом?

Правила нанесення ретинолу
Правила нанесення ретинолу

Як ми говорили, ретинол — сильний компонент. Якщо вам прописали його у чистому вигляді, не вдасться з першого дня почати застосовувати його щодня. Наносmте один раз на вечір і чекайте на реакцію протягом тижня. Якщо шкіра не лущиться і немає почервонінь  можна збільшити кількість нанесення до двох разів на тиждень і так далі, доки шкіра звикне і зможе сприймати ретинол щодня без примх.

Основні правила:

  • Наносьте на ніч – під дією сонячних променів ретинол руйнується;
    Якщо наносите вдень, обов’язково використовуйте сонцезахисний крем, інакше з’являться пігментні плями;
  • не застосовуйте під час вагітності;
  • ретельно слідкуйте не тільки за терміном придатності, але й часом з моменту відкриття баночки з ретинолом – не можна використовувати ретинол зі строком користування, що минув;
  • не поєднуйте догляд з ретинолом з кислими формами вітаміну С (L-AA);
  • За один ритуал не можна використовувати відразу кілька засобів з різними ретиноїдами;
  • Не потрібно додавати чистий ретинол, куплений в аптеці, у свій крем. Ви не знаєте, як він взаємодіятиме з іншими компонентами крему. У кращому випадку ви не отримаєте жодної користі, у гіршому — роздратування та лущення.
попередня статтяРецепт смузі, що знімає всі ознаки похмілля
наступна статтяЕксперти показали 6 вправ для здоров’я печінки
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я