Використання попелу на ділянці восени

0
Як розвести попіл для підживлення
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Деревний попіл – це універсальне добриво, яке містить велику кількість поживних речовин. Однак, щоб отримувати реальну користь від деревного попелу, його слід правильно застосовувати на ділянці восени.

Подробиці

Склад попелу

Органічне добриво містить у своєму складі:

  • фосфор;
  • калій;
  • кальцій;
  • марганець;
  • мідь;
  • бор;
  • молібден та інші.

Склад безпосередньо залежить від типу попелу. В рослинному попелі міститься 40 % калію, а в деревному до 30 %. У хвойному попелі можна зустріти 10% фосфору.

Чому варто використовувати попіл на ділянці

Головна перевага – доступна форма корисних речовин, які легко засвоюються рослинами. Також у складі попелу не зустріти жодних шкідливих компонентів. Простий приклад: у багатьох препаратах є невисокий вміст хлору, тому говорити про натуральність не доводиться.

Технологія добрива ґрунту

Насамперед слід визначити тип ґрунту, є кілька варіантів:

  • Суглинний.
  • Торф’яний.
  • Дерново-підзолистий.

Від типу ґрунту залежить кількість добрив, які необхідно застосовувати. Також слід зважати на терміни внесення. Простий приклад: якщо ґрунт легкий і родючий, попіл можна вносити тільки навесні. Якщо це зробити восени, більшість поживних речовин просто вимиється зі снігом.

Універсальна пропорція: 1 кг попелу на квадратний метр. При цьому варто враховувати стан ґрунту та інші важливі аспекти. Якщо ґрунт родючий, можна вносити 400 г попелу. Якщо ґрунт виснажений, то кількість попелу та підживлення можна збільшити.

Корисні властивості попелу

Більшість дачників сприймають попіл як універсальне добриво. Хіба все так однозначно? Попіл знезаражує ґрунт, вбиваючи різні бактерії, мікроби та шкідників. Можна зустріти сотні народних методів, що дозволяють досягти такого ефекту.

Які культури необхідно удобрювати попелом восени

Попіл можна назвати універсальним добривом, але є особливості застосування. Не для всіх рослин він є однаково корисним. Тому варто знати, які саме культури потребують таких підживлень:

  1. Виноград. Полив здійснюється відразу після збирання врожаю. Попіл розводиться з теплою водою у співвідношенні 1 до 10.
  2. Для полуниці попіл краще застосовувати у сухому вигляді.
  3. Малина та інші ягідні кущі поливаються таким самим методом, як і виноград.
  4. Розчин 1 до 1 варто робити для огірків, томатів, гарбуза, капусти.
  5. Для підживлення сливи та вишні добрива вносяться раз на три роки. Під кожною рослиною потрібно зробити невелику яму та внести 100 г попелу.

Попіл це універсальне природне добриво. Його легко застосовувати на ділянці, а його надлишок не провокує негативних наслідків. Однак попіл має бути «чистим». Якщо у складі можуть бути частинки пластику та інших схожих матеріалів, від його використання варто відмовитися.

попередня статтяЯкі 3 продукти потрібно додати до борщу, щоб він став значно смачнішим
наступна статтяЯк за допомогою йоржика для унітазу приготувати прозорий бульйон для холодця
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я