Користь і шкода журавлини, чому журавлину вважають символом миру і які її особливості

0
Користь і шкода журавлини, чому журавлину вважають символом миру і які її особливості
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Типові асоціації з журавлиною (на рос. мові “клюква”) – розлога, кисла, морс і цистит. Але якщо розібратися в докладному питанні, виявиться, що журавлина – справжній суперпродукт. Гріх не використовуватиме її оздоровчі можливості.

Міфи про журавлину

Журавлина, вона ж ведмежа і журавлина ягода, вона ж болотяний виноград – зірка боліт, сирих хвойних лісів та затоплених низин. Належить до сімейства вересових і є близькою родичкою брусниці, чорниці та лохини. Іноді журавлину романтично називають “рубіном пусток” – колір ягід залежно від часу збору варіюється від рожевого до малинового. На смак кисло-гірка, їсти її сирою – ще те задоволення. Але як побачимо пізніше, хто себе подолає, отримає значні бонуси.

Журавлина навіть потрапила до міфів. Колись мастодонт задумав стати царем звірів і влаштував масові заворушення. Земля була розорена і перетворена на болото. Великий Дух розгнівався, спопелив воюючих, а спотворену землю покрив зеленими лозами з яскравими ягодами – так з’явилися журавлина. Індіанці вважали її символом світу, старійшини їли її на нарадах племен, демонструючи настрій на діалог.

7 корисних властивостей журавлини

Не дарма журавлині у легендах відведено особливе місце. Вона просто джерело цінних нутрієнтів, що допомагала людям виживати в суворих умовах без досягнень сучасної медицини. Здавна її використовували як вірний засіб від цинги, ранозагоювальний та тонізуючий засіб. У склянці сирої журавлини – 25% денної норми вітаміну С, 16% – марганцю, 9% – вітаміну А, по 8% – вітамінів Е та групи В, а також мідь, залізо, калій, кобальт, кальцій, вітаміни К та Е. Наукові дослідження підтверджують позитивний вплив журавлини на здоров’я. Перерахуємо основні бонуси:

  • Уповільнює старіння. Журавлина багата антиоксидантами, особливо флавоноїдами, які надають ягідкам характерного кольору.
  • Допомагає при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів. Отримано дані, що флавоноїди, що містяться в журавлинах, перешкоджають осіданню шкідливих бактерій на стінках сечового міхура. Її давно використовують під час лікування циститу. Надія, що журавлина повністю замінить у цій справі антибіотики, не виправдалася. Проте екстракт журавлини посилює дію антибактеріальних препаратів.
  • Знижує температуру при застуді. Гарячий журавлинний морс – відмінна альтернатива жарознижуючим.
  • Захищає серце. Є відомості, що регулярне вживання журавлини зменшує ризик серцевих захворювань за рахунок зниження рівня холестерину та нормалізації тиску.
  • Знижує ризик розвитку виразки та раку шлунка. Журавлина містить проантоціанідини типу А, потужні антиоксиданти, які пригнічують ріст Helicobacter pylori, бактерії, що викликає виразку та рак шлунка.
  • Допомагає контролювати рівень цукру при діабеті 2 типу. Декілька досліджень показали, що включення журавлини в раціон допомагає знизити рівень цукру у пацієнтів з діабетом 2 типу і боротися з інсулінорезистентністю.
  • Має потенційну протипухлинну активність. Журавлина – цінне джерело урсолової кислоти, рослинної сполуки з антиоксидантною, протизапальною та потенційно протипухлинною дією. Може бути особливо дієвою при лікуванні раку простати.

Кому не можна їсти журавлину

Загалом ягода безпечна для здоров’я, але є винятки. Перш ніж налягати на журавлину, порадьтеся зі своїм лікарем, якщо:

  • ви приймаєте Варфарин (препарат для розрідження крові). У журавлинах досить багато вітаміну К, який є антагоністом цих ліків. Плюс містяться саліцилова та бензойна кислоти, які також розріджують кров;
  • у вас є каміння в нирках або існує можливість їх утворення. Журавлина містить оксалати (солі щавлевої кислоти), які підвищують цей ризик;
  • є алергія на аспірин, або ацетилсаліцилову кислоту. Це похідне саліцилової кислоти, яка міститься у журавлині. Відповідно, і на журавлину в такому разі може бути реакція. Симптоми алергії – свербіж у роті, нежить, чхання;
  • у вас підвищена кислотність шлунка У журавлинах багато органічних кислот, які можуть спровокувати погіршення самопочуття.

Якщо ви адепт ЗОЖ і не вживаєте цукор та інші підсолоджувачі, найкращий і найсмачніший спосіб вживати журавлину – смузі з бананом, він дає солодкий присмак і приємну консистенцію напою. Також можна міксувати і експериментувати, додати інші ягоди та фрукти за смаком. 

попередня статтяЯк лужні ванни допоможуть уповільнити старіння та зміцнити імунітет
наступна статтяЧому вага стоїть на місці: розбираємо основні причини
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я