Експерти назвали 5 причин, чому вдень хочеться спати

0
Експерти назвали 5 причин, чому вас хилить у сон вдень
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У кожного з нас періодично виникає сильне бажання поспати посеред дня. Найпоширеніша причина — брак сну вночі, проте навіть “володарі” бездоганного режиму періодично стикаються з такою проблемою. Якщо ви достатньо спите і легко прокидаєтеся, а вдень все одно відчуваєте сонливість, це може свідчити про різні порушення в роботі організму. Редакція видання Harpers Bazaar назвала п’ять основних причин, через які вам постійно хочеться спати.

Харчування

У неправильному харчуванні криються причини більшості проблем із самопочуттям, і денна сонливість — не виняток. Якщо серед дня ви вирішили «підзарядитися» чимось солодким та борошняним, готуйтеся до того, що за годину у вас почнуть злипатися очі.

Справа в тому, що швидкі вуглеводи провокують різкий стрибок цукру в крові. Коли рівень глюкози піднімається, ми почуваємося дуже енергійними. Але потім (менше, ніж через годину) цукор йде на спад, який спричиняє сонливість.

Хоч як це не парадоксально, ще однією причиною виникнення бажання поспати вдень може стати надлишок кофеїну в організмі. Якщо ви п’єте дуже багато кави, в організмі порушується синтез гормонів сну та бадьорості, результатом якого стає розбитий стан.

Дефіцит вітамінів та мінералів

Нестача поживних речовин – проблема дуже поширена, і ще сильніше вона посилюється в холодну пору року. Сонливість може бути симптомом дефіциту заліза, магнію, деяких вітамінів групи В і вітаміну D. Намагайтеся харчуватися збалансовано, щоб отримати все необхідне з їжі. Якщо ви підозрюєте у себе серйозний дефіцит якоїсь поживної речовини, краще зверніться до лікаря та здайте аналізи. У разі потреби фахівець призначить вам БАДи, де необхідні елементи містяться у правильному дозуванні та максимально біодоступній формі.

Душне приміщення

Важливість регулярного провітрювання приміщення не можна недооцінювати. Коли ви довго перебуваєте у закритому приміщенні, концентрація кисню у повітрі зменшується, а вуглекислого газу – збільшується. У зимовий період ситуацію посилює опалення, яке сильно сушить повітря. Через це може виникати не лише сонливість, а й тяжка мігрень.

На щастя, ситуацію легко виправити: намагайтеся провітрювати приміщення, в якому ви довго перебуваєте кожні 1,5-2 години. Якщо довго сидіти з відчиненим вікном не дозволяє погода, відкривайте його хоча б на 5 хвилин. Цього часу буде цілком достатньо, щоб впустити в кімнату свіже повітря та покращити ваше самопочуття.

Стрес

Хронічний стрес загалом дуже небезпечний для здоров’я і при порушеннях сну — лише однн з можливих наслідків. Коли ви нервуєте, організм починає виробляти гормон кортизолу, а якщо стрес хронічний – цього гормону стає занадто багато. Надлишок кортизолу може провокувати як підвищену сонливість, так і безсоння, набір ваги, погіршення стану шкіри та безліч інших неприємних речей.

Протягом робочого дня намагайтеся робити невеликі перерви на 10-15 хвилин, щоб розслабитися та відволіктися від усіх проблем. Можна зайняти цей час короткими медитаціями або просто подумати про щось приємне.

Гормональний дисбаланс

Гормони багато в чому контролюють наше самопочуття. Найпоширеніша причина хронічної сонливості – порушення вироблення гормону сну мелатоніну, проте проблема може бути і в інших гормонах. У жінок причиною хронічної втоми може бути дисбаланс прогестерону та естрогену. Щоб уникнути гормонального розладу, необхідно регулярно здавати аналізи та контролювати свій стан разом із лікарем. У разі потреби він зможе призначити правильне рішення та усунути проблему.

Головне, не займатися самолікуванням: швидше за все ви не тільки не розв’яжете проблему, але й обзаведетесь парочкою нових.

попередня статтяЗразок елегантності: навіть класичне чорне пальто на Анджеліні Джолі виглядає розкішно
наступна статтяЯк правильно загадувати бажання, щоб вони збувалися
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я