Чи сушіння волосся феном безпечніше, ніж природний спосіб: думка експертів

0
Чи сушіння волосся феном безпечніше, ніж природний спосіб: думка експертів
Чи сушіння волосся феном безпечніше, ніж природний спосіб: думка експертів
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Останнім часом ми часто бачимо статті про hygral fatigue та шкоду природного сушіння в американському ком’юніті. Вирішили дізнатися у наших експертів, що це таке, чи відноситься це до слов’янського волосся і чи дійсно пасма варто сушити феном, щоб його не зіпсувати? Анна Халдєєва, лікар-трихолог, відповідає у нашій статті!

Nygral fatigue – новий термін, який з’явився спочатку у американських фахівців з волосся. Що це таке? В Українії це називається гігральною втомою — пошкодження рогового шару волосся через надмірну вологу, що входить і виходить із стрижня волосся. В основу терміну були взяті дані про те, що після миття вологе волосся набухає до 16% у діаметрі і на 2% у довжину. Кератиновий шар розтягується у вологому стані, і не завжди волосся лягає рівно, коли висихає. Чи так це?

Цей термін зародився у США не просто так. У цій країні дуже високий відсоток афроамериканців і людей з кучерявим волоссям, афротип (темні очі, волосся та шкіра) є домінантним. Разом із цією домінантою передається і кучерявість. Кучеряве високопористе волосся має нещільно скріплений роговий шар волосся, а це означає, що волога може дуже легко входити і виходити зі стрижня волосся – це їх природна особливість. До такого типу волосся відносяться афроамериканське волосся. Вони дійсно дуже пористі і крихкі, незважаючи на видиму щільність. На волосся монголоїдного типу та європеоїдів з прямим волоссям це не поширюється. Виняток становлять волосся з порушеним бар’єром. Чим рідше ви мочите та сушите волосся, тим менше шкоди наносите волоссю. І це зрозуміло: вода містить не тільки корисні речовини, а й суспензії, а шампуні часто містять ПАВи жорстких форм. При частому митті з пористістю нам допомагає впоратися кондиціонер або маска, закриваючи лусочки рогового шару волосся і запобігаючи ламкості і крихкості.

Як визначити, що твоє волосся перенасичене вологою?

З приводу вологи та її кількості. Найчастіше ми зустрічаємо зневоднене волосся, ламке або січене. Більшу частину часу ми проводимо в приміщеннях, де вологість повітря нижча за норму, а в холодну пору року тим більше, адже працює опалення. Так що волосся просто не може бути «наповнене водою». Термін Нygral fatigue на даний момент не має наукової бази.

Правда, що волоссю не подобається перебувати довго у мокрому стані?

Для здорового волосся перебування у вологому або мокрому стані не становить загрози. Для зневоднених, ламких, січених і сильно кучерявих пасм краще менше перебувати в стані «мокрого волосся» через погано сформований або фізіологічно обумовлений бар’єр кутикули волосся. Рогові пластини волосся, які в нормальному стані лежать як черепичний дах, повністю не прилягають одна до одної, що призводить до погіршення стану волосся. У сухому стані рогові пластини знаходяться у нормальному положенні. При пошкодженому або кучерявому волоссі рекомендується підсушувати волосся для закриття кутикули. Краще це робити, максимально добре промокнувши волосся рушником з мікрофібри, але не потрібно його терти. Використовуйте рушники, які добре вбирають вологу або фен, але не гарячий і на відстані 15 см від волосся. При сушінні феном обов’язково використовуйте засоби для захисту та відновлення волосся, не плутайте зі спреями та гелями для укладання.

Кутикула дійсно відкривається та закривається, чи це все маркетинг?

Так, вона правда відкривається і закривається при впливі на неї води та засобів, що очищають, солей важких металів, вапна та інших компонентів, які можуть бути у водопровідній воді. Всі ці компоненти порушують природний бар’єр кутикули, і щоб її «пригладити», потрібно докласти певних зусиль щодо відновлення дисульфідних та ліпідних зв’язків. Якщо у тебе здорове волосся та не дуже погана вода з-під крана, а також правильний шампунь, ти можеш не використовувати кондиціонери. Кутикула відкриється та закриється сама.

Чи сушити волосся феном безпечніше, ніж природним чином?

При використанні теплого (холодного) повітря та відстані 15 см від волосся сушка феном не становить небезпеки ні для шкіри голови, ні для стану волосся. Сушіння – це не укладання, і тому температурний режим повинен бути оптимальним для волосся та шкіри. Говорити про те, що це корисніше для волосся, ніж природне висихання не можна. В цілому можна говорити, що сушіння волосся феном на мінімальній температурі, як і природне сушіння волосся, не приносить волоссю відчутної шкоди.

попередня статтяНайкращий рецепт грибного супу, який зігріє у холодну пору року
наступна статтяСмак буде зіпсований: 9 інгредієнтів супу, які можна додавати тільки в кінці приготування, але ви робите навпаки
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я