Як розмножити бегонію: «секрети» досвідчених дачників

0
Чому у бегонії сохнуть краї листя 4 причини
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Більшості квітникарів подобається бегонія, тому що вона має розкішний зовнішній вигляд.

Існує понад 1000 різновидів бегоній. Якщо ви вирішили розмножити бегонію, необхідно вибрати способи, які забезпечують 100% приживаність.

Подробиці

Популярні способи розмноження

Вибір способу розмноження залежить від сорту. Бегонії найчастіше розмножують такими способами:

  • живцями;
  • насінням;
  • розподіл бульб;
  • листові пластини.

До красивоквітучих сортів бегонії зазвичай застосовується кілька способів. Вони здатні розмножуватися живцями. Деякі квітникарі також розмножують рослини шляхом поділу бульб. Декоративні сорти при цьому розмножуються листовими пластинами, поділом бульб та живцями.

Садівники рідко використовують насіннєве розмноження, оскільки це досить довго і нудно. При цьому без створення оптимального мікроклімату в приміщенні не вдасться виростити рослину. Насінням найкраще розмножується вічноквітучий сорт бегонії.

Підготовка до розмноження

Якщо плануєте нарізати з материнського куща матеріал для розмноження, то спочатку необхідно забезпечити рослині належний догляд. У період активного вегетаційного зростання також не потрібно допускати тривалого просушування земляної грудки.

Фахівці рекомендують чергувати органічні підживлення з мінеральними добривами.

Особливості розмноження живцюванням

Це найпоширеніший спосіб, який допоможе швидко розмножити бегонію. Живці дозволяється зрізати не тільки зі стеблами. Розмножувати бегонію за допомогою цього способу можна не лише восени, а й навесні. При розмноженні потрібно відокремлювати живці від самої бульби.

Відразу після посадки необхідно спорудити невелику теплицю. Завдяки цьому можна створити оптимальні умови для зростання бегоній. Вже за місяць на живцях почнуть з’являтися коріння, тому рослину можна буде пересадити в іншу ємність.

Материнські кущі при цьому ще з осені потрібно поставити у прохолодне місце. Бульби повинні відпочити протягом 4 місяців.

Посадку бульб зазвичай здійснюють у січні. Після цього необхідно зробити зріз над 2 верхнім листям. На бульбах потрібно залишити невеликі стебла. Якщо плануєте розмножити бегонію за допомогою цього способу, цвітіння настане вже в серпні.

Розмноження листям

Деякі сорти бегоній можна розмножувати листовими пластинами. З внутрішньої сторони листя знаходиться поздовжня жилка.

Через певний період з неї з’явиться коріння. Для розмноження найкраще вибирати велике і здорове листя. На кожному листку обов’язково має бути присутня частина цієї жилки.

Квітникарям також потрібно підготувати спеціальний ґрунт. У ґрунті має міститися велика кількість поживних компонентів.

Висаджувати рослини краще 2 основними способами. Живці можна заглиблювати вертикально чи горизонтально. При виборі певного варіанта необхідно відштовхуватися від особистих переваг. Також необхідно враховувати, що потовщена жилка обов’язково має стикатися із землею. В іншому випадку лист не вкорениться і просто зав’яне.

попередня статтяЯкі продукти зіпсують котлетний фарш
наступна статтяЯкі хитрощі допоможуть зварити смачну перлову кашу без замочування
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я