5 речей на кухні, на яких не варто заощаджувати

0
5 речей на кухні, на яких не варто заощаджувати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Організацію кухні можна порівняти зі збором гардеробу. І там, і там знадобиться база. Це набір універсальних речей, які ви використовуватимете в першу чергу. І якщо в плані одягу у кожного свої погляди та запити, то у приготуванні арсенал часто однаковий. На ньому якраз не варто заощаджувати.

Як би парадоксально не здавалося, але гарне базове начиння вбереже від зайвих витрат. Адже ці речі ви використовуватимете на кухні щодня. Чим якіснішими вони будуть, тим довше прослужать. У цій статті ми розповімо про п’ятьох головних героїв, на яких не варто економити, а також дамо поради щодо вибору.

Ножі

Це основний робочий інструмент кухні. Неякісні прилади швидко вийдуть з ладу або погано справлятимуться з роботою. Бажано придбати хоча б один якісний універсальний ніж. Металевий чи керамічний – залежить від ваших потреб. Перший трохи швидше затупляється і вимагає ретельного миття, оскільки може вбирати аромати їжі. Натомість сталеві ножі чудово справляються із «ювелірною роботою» за рахунок своєї гнучкості. До того ж їх модельний ряд ширший і підібрати ніж під певний продукт набагато легше.

Керамічні прилади залишаються гострими протягом кількох років. Вони не такі чутливі до запахів, проте легко вбирають рідину. Плюс, якщо ніж упустити, то лезо може розбитися. Також кераміка не підійде для роботи із замороженими продуктами, кістками та твердими овочами.

Зараз ще зустрічаються сталеві ножі з керамічним напиленням, але такі моделі дуже ненадійні та малозручні у роботі. Вибираючи прилад незалежно від матеріалу, зверніть увагу на лезо. Воно має проходити по всій рукоятці. Якщо гостра частина лише на пару сантиметрів входить у ручку, то велика ймовірність поломки.

Сковороди

Смажити яєчню на сніданок, приготувати котлети на обід чи пасту на вечерю – сковорода може знадобитися будь-коли. В ідеалі краще придбати відразу два універсальні помічники, щоб готувати одночасно кілька страв.

Хороший посуд, на жаль, не коштуватиме дешево. Чугун, якісну нержавіючу сталь чи зносостійкий алюміній не назвеш бюджетними матеріалами. Зате вони будуть стійкими до пошкоджень та безпечними у використанні. Найбільш універсальний алюміній. Він не такий важкий, як чугун плюс часто продається саме з антипригарним покриттям. На сталь іноді наносять антипригарну фарбу, яка погано справляється з поставленим завданням. Якщо ви вирішили придбати алюмінієвий посуд, вибирайте литі моделі. Вони будуть дорожчі за штамповані, зате менш схильні до деформації.

Каструлі

Каструлями ви користуватиметеся так само часто, як і сковородами. Тому не варто економити на якості посуду. Краще вибрати одразу помічників різних розмірі: великі та маленькі. Перші стануть в нагоді при варінні супу та борщу, тому вибирайте такий об’єм, якого вистачить на всю родину. Меншы пдыйдуть для варіння яєць або круп на гарнір.

Матеріал посуду дуже важливий. Деякі метали чутливі до кислотного середовища, тому такі страви, як борщ або компоти, не рекомендується готувати в чавунному або алюмінієвому посуді без покриття. Нержавіюча сталь, емальоване начиння та каструлі з антипригарним покриттям — ось трійка лідерів. Щоправда, із вибором сталы потрібно бути акуратним. Неякісний матеріал надаватиме страві металевий присмак. Кераміка стане непридатною від одного сколу, а антипригарне покриття не можна дряпати.

Посуд для духовки

Тут важлива впевненість у матеріалі, адже він контактує із високими температурами. Чавун, силікон, кераміка, скло або традиційні антипригарні форми легко загубитися в такому розмаїтті. Кожен матеріал має як плюси, так і мінуси.

Чавун добре проводить тепло, але довго нагрівається і не товаришує з кислими продуктами. Силікон гнучкий та гладкий, тому до нього точно нічого не прилипне. Проте за провідністю тепла він помітно програє металам. Кераміка та скло будуть служити роками, якщо не зазнають різких перепадів температури. Тобто в розпечену духовку їх не поставиш.

Антипригарні форми краще переносять перепади температурні, добре проводять тепло та досить швидко нагріваються. Щоправда, вони чутливі до металевих приладів та вимагають дбайливого догляду. Наприклад, їх не рекомендується мити в посудомийній машині.

Кухонні аксесуари

Ополоник, лопатки, вінчик, шумівка – без них тяжко на кухні. І якщо заощаджувати, то не на якості аксесуарів, а на кількості. Краще визначити для себе оптимальну кількість приладів і вкластися в них. Дешеві або неякісні помічники швидко прийдуть у непридатність.

Мабуть, найдовговічнішими будуть металеві аксесуари. Вони не вбирають запахи, як дерев’яні, добре переносять нагрівання, на відміну від пластмасових, і функціональніші, ніж силіконові.

попередня статтяЯк вибрати капусту для зберігання на зиму
наступна статтяРецепт корисного десерту, який “врятує” фігуру ласунів
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я