5 речей, які потрібно знати, перш ніж посадити м’яту на ділянці

0
Як м'ята
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

М’ята має не тільки лікарські властивості, але і є ароматним доповненням до чаю, освіжаючих коктейлів, десертів і основних страв.

Це досить невибаглива рослина, тому дачники залюбки саджають її на своїй ділянці.

Після посадки дачники-початківці стикаються з складнощами, що супроводжують вирощування цієї чудової рослини.

Щоб не відчувати на власному досвіді проблем, слід заздалегідь вивчити особливості рослини і тонкощі її вирощування.

Подробиці

1.Правильно підібраний сорт

Існує кілька різновидів м’яти.

Перцева. Є найпопулярнішою, росте в півтіні, має насичений аромат за рахунок високого вмісту ефірних олій. Кущики невеликі.

Довголиста. Відрізняється від перцевої ніжнішим ароматом, зате у висоту виростає до 2-х метрів. Для неї слід вибирати місце особливо ретельно, щоб її не затіняли інші рослини.

Кучерява. Кращий вид для споживання. Через невелику кількість ментолу, що міститься в листі, має дуже тонкий аромат.

Садова м’ята. Цінується за невибагливість. Любить сонце, але добре росте й у тіні.

2.Обмеження зростання

Радість від кущика, що швидко розростається, через кілька років може перетворитись на важку необхідність обмежувати її розростання. А зробити це зовсім не просто. М’ята дуже швидко розростається завдяки повзучому кореневищу, активно завойовуючи нову територію.

Щоб рослина не перетворилася на злісний бур’ян, слід спочатку обмежити територію зростання. Зробити це можна за допомогою вкопаних у землю листів заліза чи шиферу. Зручно використовувати стару каструлю без дна чи старе кашпо. Вкопайте її  в землю таким чином, щоб її край над рівнем землі вивищувався приблизно на 3 см. Усередину садиться м’ята.

3.Правильне розмноження

М’яту можна розмножувати насінням, розподілом куща, живцюванням. Це теплолюбна рослина, тому насіння сходить при температурі вище 20°. Її можна сіяти рано навесні на розсаду або влітку у відкритий ґрунт.

При живцюванні досить зрізати гілочку м’яти, поставити її у воду і дочекатися, доки пустить коріння. Після чого посадити у ґрунт. Також її можна помістити у сирий пісок, а після вкорінення пересадити на грядку.

4.Профілактика хвороб

М’ята хворіє рідко, але може уражатися іржею і борошнистою росою. Щоб знизити ризик захворювання, необхідно забезпечити хороше провітрювання, тобто проріджувати кущ та регулярно полоти бур’яни.

Пам’ятайте: ці хвороби провокують надмірні поливи.

5.Догляд

М’ята практично не потребує догляду. У сильну посуху її рекомендується поливати, але перезволоження вона переносить погано. На початку росту кущики слід підстригти, тоді вони будуть пишнішими.

У морозні малосніжні зими рослина підмерзає. Тому восени слід замульчувати ґрунт перегноєм, опалим листям або вкрити лапником.

попередня статтяНа що звертати увагу при виборі термоса
наступна статтяЩо робити, якщо морква стала м’якою в холодильнику
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я