Як правильно обрізати запущений старий виноград

0
Що краще посадити біля винограду
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Завдання кожного виноградаря полягає в тому, щоб не допустити появи на кущах винограду запущених лоз.

Дачники повинні проводити щорічне обрізування, за допомогою якого можна нормувати навантаження на кущі винограду.

Подробиці

Правила обрізки навесні

Щоб обрізання проходило за всіма правилами, потрібно уважно розібратися із цим процесом. До основних рекомендацій відносять:

1.Використовуйте лише гострий секатор.

2.Пагони рекомендується зрізати у напрямку від вічка. Обрізати лозу завжди потрібно лише з одного боку.

3.Плодова стрілка повинна розташовуватися трохи вище за сучок заміщення.

Садівники в першу чергу повинні позбутися підмерзлих або хворих гілок, які не змогли пережити зиму. Також не потрібно залишати занадто тонкі та слабкі пагони, тому що на них не формуватимуться грона винограду. Намагайтеся не залишати довгих пагонів. На пагонах має бути трохи більше 10-15 вічок.

Схема обрізки залежить від кількох чинників. Насамперед вона відрізняється залежно від обраного способу формування. Також процес обрізки відрізняється залежно від сорту винограду.

Проведення обрізки влітку

Літня обрізка винограду передбачає пасинкування. Пасинки – це пагони, які з’являються з літніх бруньок. Вони утворюються протягом усього сезону. Фахівці стверджують, що пасинки послаблюють кущі, тому їх краще видаляти.

Деякі виноградарі дають пагонам трохи підрости, потім здійснюють обрізку. При цьому на пасинку зазвичай залишають 1-2 нижні листочки.

Обрізка у серпні передбачає проведення карбування. Основна мета цієї процедури полягає у перенаправленні корисних компонентів до грон. Верхівки пагонів зазвичай обламують на 15-20 сантиметрів. Цю процедуру не слід проводити на кущах, які зазнали різних хвороб. В іншому випадку хвороби швидко поширяться ділянкою.

У літній період також рекомендується проріджувати кущі. Відразу після цвітіння рекомендується обрізати листя у нижній частині пагонів. Завдяки цьому у винограду з’явиться набагато більше сил для росту смачних плодів.

Рекомендації щодо обрізання восени

Обрізання в осінній період рекомендують проводити через 1-2 тижні після збирання врожаю. Цього періоду цілком достатньо, щоб кущі встигли запастися корисними речовинами. Якщо на кущах ще залишається трохи листя, то його потрібно прибрати. Завдяки цьому буде зручно обрізати виноград.

У процесі обрізки винограду слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Лозу слід обрізати до живої деревини.
  2. Над бруньками рекомендується залишити близько 1-2 см пагону.

На кожній стрілці обов’язково має розташовуватися кілька вічок. Їх кількість залежатиме від товщини пагону та темпів зростання куща. Іноді перші кілька вічок виявляються безплідними. Насамперед фахівці рекомендують виходити із середньої ваги грона з куща.

Обрізка винограду – це серйозна справа, до якої потрібно підходити відповідально. Щоб все зробити правильно і зібрати хороші грона винограду наступного сезону, потрібно прислухатися до порад досвідчених садівників.

попередня статтяТри продукти, якими можна замінити хліб, щоб приготувати «соковиті» котлети
наступна статтяЧим заправити картопляне пюре, якщо під рукою не виявилося молока
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я