10 установок, які варто залишити у старому році

0
10 установок, які варто залишити у старому році
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ці паттерни тільки тягнуть вниз і заважають нам бути щасливими, тому саме час їх позбутися.

1. Нічого не вийде

Так прийнято думати кожному з нас, коли завдання здається занадто складним або невдачі навалюються на нас, як сніжний ком. Але якщо фокусуватися на таких думках постійно і сприймати їх всерйоз, можна зіпсувати собі настрій і більше того позбавити віри в себе та не даватимуть можливості рухатися далі.

2. Мені вже пізно

Займатися балетом, писати вірші, робити пірсинг, фарбувати волосся в рожевий, змінювати професію, переїжджати, подорожувати, вивчати іноземну мову, закохуватися — потрібне наголосити.

Ми постійно самі собі створюємо рамки і дивні настанови про те, що кожному віку відповідає певна поведінка і відступати від шаблону категорично забороняється. Нібито це безглуздо і несерйозно, якщо пенсіонерка одягне жовтий плащ і кататиметься на самокаті або вирішить раптом піти вчитися в музичну школу.

Тільки це не більше, ніж безглузді стереотипи. Ви в будь-якому віці можете робити все, що вам заманеться, якщо дозволяє здоров’я. І не озиратися на інших. Так, почавши займатися балетом в 45, ви не станете професійною танцівницею, зате підтягнетесь, розвинете гнучкість і почуття ритму і просто отримаєте задоволення.

3. Мені не дано

Танцювати, малювати, вивчити математику, робити кар’єру. Ця думка виникає з уявлення про те, що для будь-якого заняття обов’язково потрібен талант, а без нього нічого не вдасться. І ось людині навіяли колись, що вона не має здібностей до мов або програмування, — і вона продовжує твердити це собі, обмежуючи свої перспективи.

Талант, звісно, ​​штука корисна. Але випадків, коли людина до якоїсь справи не має ні грама здібностей, майже не буває. А отже, не варто налаштовувати себе на провал: дисципліна, перемегає талант.

4. Я невдаха

У суспільстві сформувався певний портрет успішної людини. Він добре заробляє, має шикарний будинок і машину, ефектно виглядає, популярний у протилежної статі. До того, хто не вписується в ці стандарти, можуть ставитися зневажливо. І сама людина теж починає думати, що з нею щось не так, називати себе невдахою.

Тільки ось успіх – поняття відносне, і для кожного він свій. І образливі думки в жодному разі не допоможуть досягти мети, а лише демотивують.

5. Мені до них далеко

Мало хто може похвалитися, що в дитинстві йому не ставили в приклад старанних і слухняних відмінників або «дітей маминої подруги», які виховані, грають на скрипці і перемагають на олімпіадах. Ми звикаємо порівнювати себе з іншими, шукати в собі недоліки і займатися самоїдством.

Але в цьому рівнянні забагато змінних. Щоб провести коректне порівняння, доведеться враховувати генетику, стан здоров’я, вроджені особливості характеру, походження, матеріальне становище сім’ї, зв’язки, удачливість та багато інших факторів. Тож зіставляти себе потрібно з самим собою — наприклад, із таким, яким ви були рік тому.

6. Потрібно робити все ідеально або не братися взагалі

Ця класична заповідь перфекціоніста змушує людину переживати і заважає їй братися за цікаві завдання та проекти.

Проблема в тому, що ідеал недосяжний і, щоб оримати ідеальний результат, спочатку треба прийти хоч до якогось. Так що варто нагадати собі: простіше довести до ладу поганеньку роботу, ніж з нуля створити шедевр.

7. За все потрібно платити

Інші варіанти: «Нічого не дається просто так», «Життя складається з чорних і білих смуг, і за білою завжди слідує чорна». Такі думки заважають насолоджуватися світлими, радісними моментами, привчають жити у тривожному очікуванні чогось неприємного. Вони навіть можуть бути симптомом херофобії.

Херофобія — страх щастя, коли людина відчуває ірраціональне огиду до щастя. Деякі медичні експерти відносять херофобію до тривожних розладів.

Хороші або погані події, що відбуваються з нами, є прямим результатом наших дій, або наслідком випадкового збігу обставин. Тут немає жодної закономірності, і чекати «розплати» за удачу та щастя не потрібно. Найчастіше такі установки йдуть з дитинства, від батьків, і якщо впоратися з ними самостійно не виходить, потрібно звернутися до психотерапевта.

8. У всьому винні батьки

Як варіант – уряд. Або погана генетика. Або діти, сусіди, огидні дороги, злий начальник, бридкий клімат. На них дуже зручно звалити відповідальність за свої невдачі, а самому залишитися непогрішною жертвою.

І хоча токсичні батьки чи неадекватні чиновники справді здатні ґрунтовно зіпсувати нам життя, скарги та звинувачення не допомагають зробити ситуацію кращою. Варто вчитися мислити проактивно. Тобто визнати, що проблема є, і подумати, як вчинити, щоб зробити своє життя комфортнішим.

9. Нехай якось саме

Буду ігонорувати проблему і вдавати, що її не існує, і, можливо, все вирішиться сама собою. Але проблеми нікуди не діваються: хворий зуб сам себе не вилікує, кран не перестане протікати, а банк не прощає кредиту.

Спроби сховати голову в пісок можуть лише погіршити ситуацію.

10. Почну з завтра, з понеділка або з нового року

Ідеальний момент для того, щоб почати працювати над собою або робити те, що ви мрієте – вже сьогодні. І за бажанням вибрати підходящий час — понеділок, молодий місяць, або коли буде менше роботи чи діти виростуть — часто ховається страх невдачі.

Один із найкращих способів подолати таку установку — почати діяти в тому місці і часі, де ви зараз перебуваєте.

попередня статтяЗапечена качка від англійського шеф-кухара Джеймі Олівера
наступна статтяДопомога в схудненні: продукти із негативною калорійністю
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я