Вчені розповіли, яку мелодію будильника вибрати, щоб легше прокидатися вранці

0
Вчені розповіли, яку мелодію будильника вибрати, щоб легше прокидатися вранці
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Важко прокидатися вранці? Ви в цьому не самотні. Взимку з-під ковдри вилазити особливо неприємно, проте причини важкого та довгого пробудження криються зовсім не в погоді за вікном. Найпоширеніша це, звичайно, дефіцит сну. За статистикою, близько чверті людства регулярно не висипається, а це спричиняє не лише втому протягом дня та зниження концентрації, а й збільшення ваги, проблеми зі шкірою та погіршення загальних показників здоров’я. Однак навіть люди з налагодженим режимом і без вираженого дефіциту сну часто відчувають труднощі з пробудженням і ще довго перебувають у сонному стані. Чому так відбувається? Не повірите, але на це може вплинути мелодія будильника.

Ранкова сонливість – ефект інерції сну, що затягнувся: стану, в якому ви перебуваєте від моменту фактичного пробудження до тих пір, поки ви повністю не «включилися». В ідеалі стан інерції сну триває від 5 до 15 хвилин, проте з часом може затягуватися до чотирьох годин. Тільки уявіть: цілих чотири години після того, як ви підвелися з ліжка, ви ваш мозок все ще перебуває в півсні — про продуктивний початок дня і говорити нічого. Нове дослідження, опубліковане в журналі Plos One, встановило зв’язок між тривалістю стану інерції сну та будильника. Виявляється, мелодія, під яку ви прокидаєтеся, може впливати на те, як швидко “включиться” ваш організм.

У ході експерименту, вчені з’ясували, що раптове пробудження від різкого подразника, чи то гучного неприємного звуку, чи яскравого світла, збільшує продовження фази інерції сну. Тобто всі гучні дзвінки, звуки радарів та сирен (так, такі мелодії теж використовуються як будильник) може і допоможуть вам швидко встати з ліжка, але відчуття сонливості не залишить вас ще довго. Для комфортного пробудження з мінімальною інерцією сну вчені рекомендують використовувати повільні, приємні звуки. Це може бути якась із стандартних мелодій у вашому телефоні, або спеціально встановлена ​​музика. Згідно з опитуванням, яке пройшли учасники дослідження, найкраще для будильника підходять треки Good Vibrations групи The Beach Boys і Close to Me групи The Cure. Спробуйте прокидатися під них пару днів, і ви, напевно, помітите різницю.

попередня статтяЧим відрізняються білі яйця від коричневих
наступна статтяЯк створити собі новорічний вайб без гірлянд та ялинок
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я