...

Дієтолог назвала натуральні вітаміни, які допоможуть зміцнити імунітет узимку

Підпишіться на нас:

Холодна пора року – час зміцнювати імунітет. Про те, які продукти містять корисні для здоров’я вітаміни, розповість лікар-дієтолог Марина Макіша.

Вітамін C

Незважаючи на постійну віру в те, що високі дози вітаміну С вилікують застуду – сучасні дослідження розвіяли цю ідею і показали незначний ефект вітаміну С як паліативний засіб, що полегшує симптоми застуди.

Що ще гірше, протягом декількох років вважалося, що антиоксидантні властивості вітаміну С, вітаміну Е та бета-каротину роблять їх протираковими засобами. Пізніше була проведена серія клінічних випробувань, і виявилося, що вони або не діють, або можуть підвищити захворюваність на певні види раку.

Організм – унікальна біологічна система, у ньому всі процеси взаємопов’язані. При прийомі вітамінів або вітамінних комплексів важливо дотримуватися балансу і приймати їх тільки відповідно до індивідуальних потреб, про це вам підкажуть результати аналізів. Оскільки недолік чи надлишок будь-якого вітаміну може призвести до серйозного розладу в системі.

Вітамін Е

Дослідження вітаміну Е та бета-каротину показало, що їх тривале призначення у фізіологічній дозі не впливає на частоту виникнення онкологічних та серцево-судинних захворювань. Однак надмірне споживання бета-каротину розглядається як фактор, що підвищує ризик раку легень у курців. Аналогічні результати були отримані при поєднанні бета-каротину з вітаміном А. На жаль, пізніші дослідження не дають кращої картини: безконтрольне використання синтетичних вітамінів та мінеральних добавок збільшує ризик серйозних захворювань, особливо у жінок похилого віку.

Вітамін А

Ретинол або власне вітамін А. Його організм може синтезувати з бета-каротину. Ми також отримуємо його у чистому вигляді з тваринних продуктів, а також із полівітамінних препаратів. Вітамін А регулює багато процесів у нашому організмі. Він необхідний для диференціації клітин, для зростання та розвитку організму, для зору та імунітету. Здійснюючи ці функції, вітамін А часто веде себе як гормон: регулює активність генів і цим дає сильний вплив на процеси метаболізму.

І саме у такій формі, у вигляді ретинолу, вітамін А може бути токсичним. Гіпервітаміноз може виявлятися сухістю шкірних покривів, випаданням волосся, погіршенням зору, пігментацією шкіри .

Вітамін D

Цей вітамін синтезується в шкірі під впливом ультрафіолетових променів, може бути присутнім у деяких продуктах харчування або додаватися до них. Лікарі рекомендують переважно отримувати вітамін D з харчових продуктів і у вигляді добавок. А ось рекомендації багато засмагати лікарі зазвичай не дають – побоюються раку шкіри або передчасного її старіння.

Низький рівень вітаміну D знижує рівень кальцію в організмі, що призводить до зниження щільності кісток. Низький рівень вітаміну D у дітей може бути пов’язаний із ризиком розвитку алергічних захворювань. Дефіцит пов’язаний із підвищеним ризиком передчасних пологів у вагітної, проте його надлишок пов’язаний із ризиками для здоров’я плода.

Прийом будь-яких препаратів вагітними має відбуватися за призначенням та під контролем лікаря.

Людям із вираженим дефіцитом вітаміну D необхідно звернутися до фахівця, який призначить курс лікування. І слід пам’ятати, що, крім вітамінів, підтримувати хороше самопочуття нам допомагають здоровий спосіб життя, регулярна фізична активність на свіжому повітрі, контроль ваги і середземноморський тип харчування.

Він включає жирну рибу, таку як:

  • лосось;
  • скумбрія;
  • тунець;
  • печінка тріски.

Найкраще джерело корисних речовин для організму – різноманітне збалансоване харчування .

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я