Як харчуватися взимку, щоб не набрати зайвого

0
Як харчуватися взимку, щоб не набрати зайвого
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

З настанням холодної пори року бути бадьорим і їсти виключно здорову їжу стає складніше. Але прищепити гарні звички без насильства та поспіху, крок за кроком – цілком можливо. Тим паче, що взимку є більше часу, щоб працювати над собою та своїм простором. Це гарний час позбавитися зайвих речей або придбати нові, а ще можна навчитися малювати, спробувати новий вид спорту або нарешті змінити свій раціон і сформувати правильні харчові звички. Спробуємо виділити декілька пунктів, які допоможуть провести свята та зиму, не нашкодивши здоров’ю та не набравши зайві кілограми. На прикладах щоденної їжі.


Більше овочів

Зручно планувати будь-який прийом їжі починаючи з овочів. Наприклад, у мене на сніданок – тости з цільнозернового хліба, а до них – гуакамоле з авокадо з помідором та зеленню. Або вівсяна каша із песто. На обід – овочевий крем-суп (без вершків) або грибний, а до різотто – порція зеленого листового салату. На вечерю запечені овочі, а до них – м’ясо або рибу. Постарайтеся, постійно поповнювати холодильник овочами, щоб у завжди був вибір. Наприклад, головка листового салату, пачка руколи або шпинату, мангольда, додавши до них оливкову олію та сік лимона, жменю горіхів або м’який козячий сир, можна отримати набагато легшу страву, ніж традиційний “Цезар”, салати на сметанній заправці або великовагову класику – “олів’є”.


Більше корисних жирів

Ранкові каші можна варити на воді або кокосовому молоці, а до звичайних ягод або несолодких фруктів – додати один вид горіха, гарбузове насіння або кунжут. Заправляти їх можна смачною нерафінованою олією. Такі каші дієтологи називають supercharged. Вони заряджені суперфудами – продуктами з підвищеною поживною цінністю. У добрих ненасичених жирів дуже багато функцій в організмі. Вони важливі для хорошої роботи мозку, захищають та амортизують внутрішні органи. Крім того, включаючи у сніданок хороші жири, можна буде довше залишатися ситим. Вони допомагають регулювати рівень цукру в крові, оскільки уповільнюють швидкість, з якою глюкоза виділяється у кров. Другий варіант ідеального сніданку – це омлет або звичайні яйця доповнені слабосолонем лососем та авокадо. Будь-які нерафіновані олії, сирі горіхи та насіння, жирна риба – те, що потрібно саме зранку, щоб задати тон всьому дню.


Вода

Пити воду – не просто вгамовувати спрагу. Здоров’я, міцне тіло, гарне самопочуття та фігура тримаються на кількох фундаментальних стовпах. Один з них – правильне і достатнє вжиання води. Весь трюк у тому, що воду ніщо не здатне замінити. Ні свіжий сік, ні зелений смузі, ні трав’яний чай, ні фільтр-кава або матчу. Навіть без спорту людина щодня втрачає воду через потовиділення, дихання та шкіру, особливо під час сну. Вода ж переносить поживні речовини до клітин і виводить з них відходи. Тому важливо пити склянку або дві чистої води після пробудження і перед кожним прийомом їжі, а також при найменших ознаках спраги. Цього вже буде достатньо.


Зігрівальні прянощі

Напевно, ви чули вже про користь спецій, але не не буде зайвим ще раз нагадати вам про це. Дуже просто запамятати таке правило – все, що йде в глінтвейн, годиться і у звичайну їжу. Імбир з травами – до риби, мускатний горіх, гвоздика – у ранкові бананові оладки, кориця – разом із чилі до індички. Кардамон – справжній чемпіон західної і східної трав’яної медицини. Особливо корисний для людей, в кого проблеми з ШКТ, якщо у вас загальна млявість чи сонливість і нестача енергії – часті проблеми сучасного життя. Він стимулює циркуляцію крові та в холодну погоду чудово розігріває організм зсередини. Також можна додавати кардамон у смузі та ранкову кашу.

Хороший приклад

Коли йдете в гості, спробуйте в якості гостинця брати не тортик і цукерки, а фрукти і горіхи, це – теж десерт. Цілком самодостатній, смачний і головне корисний. Їх добре поєднувати з вином. А якщо ще прихопити козячий сир та пачку зелені чи авокадо – взагалі  вийде “лухурі” гостинець.


Прогулянка

Після будь-якого прийому їжі, перегляду фільму, з друзями, з дітьми завжди є вибір: полежати на дивані чи сходити на прогулянку. Поки скрипить під ногами білий сніг і рожевіють щоки від морозу, поки повітря кришталево чисте, не задушливе, навіть 15-хвилинна прогулянка буде на користь.

Всі пункти, начебто, неважкі, але ми можемо їх відкласти, а можемо взяти на замітку ці ідеї та втілити у життя.

попередня статтяЕксперти назвали 5 корисних властивостей мандаринів
наступна статтяМаксимально швидке і ефективне тренування для заряду енергією
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я