Експерти розповідають: як стрес впливає на шкіру та появу акне

0
Експерти розповідають: як стрес впливає на шкіру та появу акне
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Акне – найпоширеніша дерматологічна проблема, боротьба з якою почалася ще в давнину. Згадку про акне можна знайти в працях Арістотеля та Гіппократа, де вони пов’язують появу висипань на обличчі зі статевим дозріванням. Однак довгі роки дерматологічних досліджень ясно дають зрозуміти, що часто акне ніяк не пов’язане з віком – прокинутися вранці і виявити запалення на носі або щоках можна і в 13 років, і в 33 роки.

Стан шкіри залежить від багатьох факторів: харчування, навколишнього середовища, шкідливих звичок та стресу.

Акне як наслідок стресу

Про взаємозв’язок акне та стресу говорять вже давно, але дослідження та докази з цього питання з’явилися відносно недавно. Нервові ситуації відгукуються безліччю змін у людському організмі. По-перше — вироблення гормону кортизолу, який відповідає за регулювання вуглеводного обміну. Кортизол також має другу назву – гормон стресу – з якого випливає ще одна його функція: він утворюється в надниркових залозах і покликаний допомогти організму впоратися зі стресом, але його надлишок негативно позначається на шкірі і веде до появи акне

Зазвичай рівень кортизолу пов’язаний із циркадними ритмами людини: вранці кількість гормону в крові досягає своєї межі, а ближче до ночі, коли ми збираємось відходити до сну, його рівень падає. Сильні стресові ситуації призводять до інтенсивного вироблення кортизолу, а він провокує гіперплазію сальних залоз. Вони починають виробляти більший себуму (шкірного сала), що веде до забруднення пір і утворення акне. До того ж доведено, що надлишок кортизолу знижує бар’єрні функції шкіри, отже, вона сильніше реагує як на внутрішні причини появи висипів,  так і на забруднення з довкілля. Крім того, згідно з дослідженням Університету Огайо, регенерація шкіри також значно пов’язана з рівнем кортизолу. Вчені дійшли висновку, що підвищення гормону стресу у крові уповільнює загоєння ран та інших шкірних ушкоджень. Отже, рубці і сліди постакне при підвищеному стресі зникатимуть зі шкіри набагато повільніше.

Кортизол негативно впливає не тільки на акне, але і на процеси старіння загалом: у клітинах посилюється перикисне окислення, збільшується вироблення вільних радикалів, відбувається руйнування колагену, зменшується еластичність шкіри, з’являється птоз та зморшки.

Також при стресі змінюється мікрофлора кишечника, що знижує місцевий імунітет і теж відбивається на шкірі. Результати таких збоїв – загострення акне, причому часто відразу по всьому тілу, а не лише на обличчі.

Наука про шкіру та нервову систему

Психічне здоров’я дуже тонка матерія: при постійному стресі або іншому внутрішньому дискомфорті допомоги в першу чергу слід шукати у фахівців. Взаємозв’язок нервової системи та шкіри не міг залишитися непоміченим, тому останнім часом набирає популярності наука, відома як психодерматологія

Питання, які вивчає психодерматологія, досить різноманітні та включають кілька способів взаємодії шкіри та мозку. Психодерматологи працюють із пацієнтами, чия депресія могла погіршитися внаслідок псоріазу чи екземи, або з тими, чиї психологічні проблеми виливаються у проблеми зі шкірою – коли люди усвідомлено завдають собі пошкодження. Найскладніше для психодерматології — вивчити та зрозуміти, як саме емоційний стрес впливає на шкіру. Багато в чому, завдяки дослідженням у цій галузі, стало відомо про те, як шкіра відповідає на надлишок кортизолу в крові.

Що радять спеціалісти?

Вочевидь, що у світі хронічний стрес і неповноцінний сон тісно пов’язані зі станом шкіри. Стрес планомірно порушує баланс нашої ендокринної системи, призводить до підвищення рівня кортизолу з наступними змінами роботи щитовидної, статевих та інших залоз внутрішньої секреції. Це в свою чергу може спричинити збільшення жирності шкіри та зниження місцевого імунітету. Саме тому на фоні тривалих негативних переживань можуть з’явитися нові висипання, або може відновитися повторно.

Найправильніше в такій ситуації — налагодити повноцінний здоровий сон, в ідеалі — з 10 до 11 вечора потрібно вже заснути, тому що саме в цей період активно виробляється мелатонін — дуже важливий гормон для імунітету.

Також не варто нехтувати допомогою дерматолога-косметолога.

Хороша новина у тому, що негативний вплив стресу на шкіру можна нейтралізувати. Насамперед необхідно нівелювати прояви стресу та навчитися релаксувати. Йога, медитація, робота з психологами та психотерапевтами, а також нейрофізіологами допоможе вибудувати терапію для регуляції нервової системи.

–  говорить Дар’я Якушевич, завідувачка відділення естетики обличчя та тіла клініки адаптаційної медицини X-Clinic

Паралельно з нормалізацією роботи нервової системи проводять терапію безпосередньо на акне залежно від тяжкості захворювання. Сьогодні дуже актуальні зовнішні доглядові засоби, що впливають на мікробіом шкіри і регулюють саловиділення.

попередня статтяСам собі бариста: 3 незвичайних рецептів кави
наступна статтяПростий і популярний метод на Заході, який допомогає швидше заснути
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я