5 порад від садівників, як підготувати іриси до зими

0
5 порад від садівників, як підготувати іриси до зими
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Іриси можна віднести до невибагливих рослин, проте завжди варто враховувати особливості сорту та догляду. Є сорти, які мають низьку стійкість до несприятливих умов. Тому варто розібратися, як підготувати іриси до зими, щоб вони тішили чудовим цвітінням.

Базові агротехнічні прийоми

Будь-який догляд повинен починатися з базових речей. Між рядами розпушується ґрунт, важливо не пошкодити коріння. Принагідно потрібно видаляти сухі або хворі частини рослин. Санітарне обрізування – це важлива умова.

Залишаючи пошкоджені або заражені рослини на ділянці значно підвищується ймовірність, що небезпечні грибки перекинуться на інші культури.

Після обробки можна подумати про обробку фунгіцидами. Потужні засоби є сенс застосовувати у тому випадку, якщо деякі захворювання вже були виявлені.

Підживлення

Як добрива фахівці рекомендують використовувати універсальні мінеральні комплекси.

При їх виборі слід звертати увагу на склад і виключати азот, який може стимулювати зростання, що зменшить стійкість ірисів до морозів.

У складі добрив обов’язково має бути:

  1. Калій.
  2. Фосфор.

На один квадратний метр не варто використати понад 50 г мінеральних добрив.

Деякі дачники за звичкою використовують органіку. Йдеться про помилку, адже ірис погано переносить гній через аміак, який міститься у складі.

Як альтернативу для мінеральних добрив можна застосовувати деревну золу.

Підвищена кислотність

Визначити підвищену кислотність ґрунту можна за непрямими ознаками. Якщо рослина формує багато зелені, але немає квітконосів, швидше за все, йдеться про підвищену кислотність. Для зниження кислотності ґрунту можна використовувати:

  • гашене вапно;
  • доломітове борошно.

Найкращим рішенням можна назвати попіл. Він є підживленням та знижує загальний рівень кислотності. На квадратний метр слід використовувати близько 300 г попілу. Також можна приготувати розчин за наступною схемою: 400 г попілу на 10 літрів води.

Пересадка в інше місце

Якщо іриси тривалий час ростуть на одному місці, починають виявлятися різні захворювання та шкідники.

Також ґрунт з часом виснажується, регулярні підживлення можуть не виправити ситуацію. Є універсальне рішення: раз на 3-5 років іриси необхідно пересаджувати в інше місце.

Цей агротехнічний прийом можна назвати базовим. Пересадку можна виконувати восени та навесні.

Цибулини акуратно викопуються та пересаджують на інше місце. При виборі ділянки слід стежити за вологістю. Іриси не можуть рости в низинах, де накопичується волога. Досвідчені дачники у лунках завжди роблять дренаж.

Укриття рослин

Укриття слід використовувати лише для тих сортів, які не можуть витримати низьких температур.

Якщо сорт підходить для кліматичних умов, укриття може піти лише на шкоду. Укривний матеріал не повинен вбирати вологу, інакше цибулини почнуть вимокати і пріти.

Для надійної фіксації рекомендується встановлювати металеві дуги. Укриття слід знімати навесні, коли ґрунт починає прогріватися.

Деякі радять прикопувати іриси торфом або ґрунтом із ділянки, цей метод вважається більш простим та комфортним.

попередня статтяЧому гірчить солона риба: не всі господині знають
наступна статтяЯк приготувати смачні котлети з «сюрпризом»
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я