Чому солодкий перець стає гострим і як цього уникнути

0
перець
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

При вирощуванні перцю дачники часто стикаються із проблемою — садили солодкий перець, а вийшов гіркий. У чому причина такої метаморфози та що з цим робити?

Щоб уникнути у майбутньому цієї проблеми, слід детальніше розібратися в особливостях рослини.

Тонкощі перезапилення

При перехресному запиленні насіння одержують характеристики і чоловічої, і жіночої рослини. Якщо поряд росте солодкий і гіркий перець, то вони можуть перезапилитись. В результаті вийде гібрид із непередбачуваними якостями.

Але важливо пам’ятати одну річ: на грядці цей гібрид зросте лише в тому випадку, якщо зібрати та посіяти насіння з такої рослини. Станеться це може лише наступного року. Нинішнього року, як би рослини не перезапилювалися, на солодкому перці виросте солодкий, а на гіркому гіркий.

Якщо ви не маєте наміру збирати своє насіння, то садити поруч кілька видів перцю можна.

Уникнути перехресного запилення допомагає просторова ізоляція, тобто відстань між різними сортами. При професійному вирощуванні рослин на насіння відстань не менше 300 м у відкритому грунті, а в теплицях 100 м.

Звідки на грядці із солодким перцем береться гіркий

Причина у насінні. Точніше, три причини:

1. Ви самі зібрали насіння з рослин, які перезапилювалися з гірким перцем (можливо, він ріс у вас чи поруч у сусідів).

2. Ви купили неякісне насіння (купувати слід тільки у надійного виробника).

3. Ви зібрали насіння з сорту, який є гібридним (гібридні сорти у другому поколінні не зберігають материнських якостей).

Чому гірчить солодкий перець

Але буває інша ситуація: перець за всіма ознаками солодкий, але гірчить.

Справа в тому, що при перезапиленні насіння одержують гени обох батьків, а плід зберігає сортові характеристики. Тобто сам плід, як у “мами” (солодкий), а насіння, як у тата (з гіркотою).

Справа в тому, що таке насіння виділяє речовину, що дає гіркоту гострим сортам. Воно вбирається в м’якоть плоду солодкого перцю, надаючи йому характерної гіркуватості. Це явище зустрічається рідко, але все ж таки таке може бути.

Як уникнути перезапилення

Уникнути перезапилення можна просто, посадивши солодкий і гіркий перець далеко один від одного. Наприклад, солодкий у теплиці, а гіркий на вулиці.

Є ще одна хитрість, заснована на біологічних властивостях цієї рослини. Існує кілька видів окультуреного перцю. І перезапилюватись між собою він може тільки всередині одного виду. Тобто різні види один з одним не перезапиляться. Або це відбувається настільки погано, що навіть штучно схрестити їх дуже складно.

Із солодким перцем не перезапиляться: тютюн, перець китайський, перець ягідний. Їх можна сміливо садити поряд, не переймаючись неприємними сюрпризами.

попередня статтяФормула пишного омлету — кулінарний успіх
наступна статтяЩо намазати на хліб, щоб вийшов смачний бутерброд: 3 цікаві варіанти
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я