Які види фізичної активності змушують тіло виробляти більше гормонів щастя

0
Які види фізичної активності змушують тіло виробляти більше гормонів щастя
Beautiful young athlete in the city running.
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Спорт може зробити нас найщасливішими людьми у світі, виступаючи свого роду легальним допінгом. Регулярні фізичні тренування – це не тільки спосіб підтримувати здоров’я, а й практично безкоштовний доступ до гормонів радості – ендорфінів. Розповідаємо, чому спорт робить нас щасливішими і які активності приносять найбільше задоволення.

Спорт як допінг

Яким би видом спортом ви не займалися, після тренування, найімовірніше, ви відчуватимете не тільки фізичну втому та м’язову напругу, а й радість. І це відчуття не суб’єктивне, а об’єктивне: численні дослідження підтвердили, що фізичні навантаження полегшують симптоми депресії, зменшують тривожність, зменшують чи зовсім знімають стрес. Крім того, регулярні фізичні вправи підвищують стійкість до стресів, допомагають краще справлятися з тривогами і навіть контролювати напади гніву. Нарешті, спорт надає позитивний вплив на когнітивні здібності: фізичні вправи сприятливо позначаються на стані пам’яті, покращують мозкову діяльність, зменшують ризик виникнення когнітивних розладів і навіть зменшують вже існуючі.

Чому ми відчуваємо радість, коли займаємось спортом? Вся справа в гормонах та нейромедіаторах. По-перше, активні фізичні вправи допомагають «спалити» зайвий кортизол – гормон стресу, який необхідний нам у невеликих кількостях, але дуже шкідливий, якщо його рівень підвищений і особливо якщо він перевищений регулярно.

По-друге, спортивна активність підвищує рівень серотоніну – природного гормону радості.

І, нарешті, чим більше ми тренуємося, тим активніше вивільняються ендорфіни – хімічні сполуки, які за впливом на організм можна порівняти з опіатами: вони зменшують почуття болю і змушують нас відчувати почуття щастя і навіть ейфорії. Чому так відбувається? Ендорфіни мозок вивільняє у відповідь на ситуації, які вважає стресовими чи травматичними. А що таке активний спорт, якщо не невеликий контрольований стрес і навіть травма?

Які види спорту дають найбільше ендорфінів?

Найпростіша відповідь – ті, які вам подобаються. Але якщо у вас немає якогось улюбленого виду фізичної активності (або навпаки, всі подобаються приблизно однаково), зверніть увагу на цей список.

Біг

Абсолютний чемпіон зі стимулювання ендорфінів недарма існує практично офіційний термін «ейфорія бігуна». Взагалі аеробні навантаження – біг, ходьба, плавання, танці – сильніше впливають на настрій, ніж так звані анаеробні – тобто пов’язані з підняттям ваг. Тож якщо не знаєте, як вирішити вашу проблему – виходьте на пробіжку.

Велоспорт

Велосипедні прогулянки поєднують у собі плюси аеробного навантаження та тренування на свіжому повітрі. Причому особливо корисними будуть поїздки в лісі або парку: вдихання повітря, насиченого хвойним ароматом, впливає на організм, порівнянний з ефектом від таблетки аспірину. Тож велопрогулянка може не лише покращити настрій, а й допомогти полегшити біль чи покращити кровообіг (особливо актуально для тих, хто нещодавно переніс коронавірус, до речі).

Йога, пілатес

Ці види фізичних навантажень не відрізняються високою інтенсивністю, але, по-перше, добре допомагають боротися зі стресом, а, по-друге, створюють достатнє (хоч і м’яке) навантаження на м’язи та суглоби, щоб організм відреагував викидом ендорфінів.

Танці

Ми вже згадували їх вище, як приклад виключно ефективного аеробного навантаження – ефективного навіть у викиді ендорфінів. Але танцюючи, ми можемо отримати подвійну дозу допінгу: за рахунок власне фізичного навантаження, а також за рахунок спілкування та взаємодії з іншими людьми.

попередня стаття3 продукти, які можуть при консервуванні замінити оцет
наступна статтяЯк італійці варять макарони: 4 правила, про які не варто забувати
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я