...
ГоловнаЛайфстайлЯк у 5 разів продовжити життя смородині та аґрусу

Як у 5 разів продовжити життя смородині та аґрусу

Підпишіться на нас:

Скільки живе та плодоносить смородина – 7 років чи 30 років. Виявляється, може і так, і так, а залежить це тільки від одного, здавалося б, зовсім незначного фактора – глибини посадки. Розбираємось разом із Данилом Олександровичем Костильовим – кандидатом сільськогосподарських наук, експертом із садівництва, власником розплідника.

Подробиці

Справа в тому, що нові пагони у смородини та агрусу утворюються не на коренях, а в нижніх заглиблених частинах старих стволів. Якщо при посадці не заглибити саджанець приблизно на 8-10 см, а висадити врівень з кореневою шийкою (як для плодових дерев), то нові пагони майжуть не утворюваться, кущ буде штамбовим і дуже старіє.

Чому так відбувається

Тут зробимо невеликий відступ і спробуємо відповісти на цікаве запитання: чим чагарники відрізняються від дерев? Данило Костильов часто ставив його садівникам, проводячи консультацію щодо правильної посадки. І чув у відповідь: “Ну, це просто – відрізняються розміром”.

Але є високі чагарники (наприклад, бузок) і є карликові сорти дерев. Друга за популярністю відповідь: «У дерева один стовбур, а у чагарника багато». Але багато дерев мають відразу кілька стовбурів (наприклад, сосна гірська). Не будемо вас довго мучити і дамо правильну відповідь. А ви, знаючи її, надалі зможете перевіряти своїх друзів на знання ботаніки – і ваша садова компетенція сильно підвищиться у їхніх очах.

У дерева один або кілька стовбурів живуть все життя рослини і вмирають від старості через багато років разом з усією рослиною. А у чагарника все інакше: кожний пагін живе лише кілька років, старіє та відмирає. Але за цей час у куща виростають нові пагони, які теж потім старіють і зміняться іншими. Чагарник постійно омолоджується за рахунок відростання нових стволів.

Виходить, що смородині та аґрусу дуже потрібні нові пагони для продовження їхнього життя та плодоношення. Але на відміну від інших чагарників (наприклад, малини), на коренях у них немає бруньок для утворення нових стебел. Зате якщо низ їх стовбурів буде закопаний, то активуються бруньки нижніх пагонів, що сплять. З цих бруньок вгору підуть нові стебла, а вниз – коріння. Кущ стане потужним, ягід дозріє у кілька разів більше, а головне – плодоноситиме до 30 років і навіть більше! Усього потрібно посадити саджанець на 8-10 см глибше кореневої шийки (місця, де стовбур переходить у корінь).

Що робити, якщо саджанець смородини чи агрусу вже був посаджений неправильно – нарівні з кореневою шийкою, без заглиблення? Нічого страшного, пересаджувати не потрібно, просто підсипте землі в основу куща, заваливши його низ широким горбком на ті самі кілька сантиметрів.

Крім смородини та агрусу, трохи заглиблювати саджанці при посадці бажано у лимонника китайського, актинідії, винограду та троянд, але вже з іншої причини. У малозимостійких сортів при заморозках може пошкодитися надземна частина. Тоді рослини можуть відрости від бруньок, що збереглися на заглиблених у землю нижніх частинах стебел – адже ґрунт є гарним «укріпним матеріалом».

Але є й рослини, які заглиблювати під час посадки зовсім не потрібно. Це більшість декоративних дерев, всі плодові дерева – яблуня, груша, слива, абрикос тощо. (ми вже писали, чому їх не можна заглиблювати) і навіть деякі чагарники – малина, ожина, жимолість, глід, бузок.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...