“На думку психологів”: усміхнені люди здаються оточуючим старшими

0
На думку психологів: усміхнені люди здаються оточуючим старшими
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Команда психологів із Канади та Ізраїлю провела експеримент, під час якого учасникам запропонували оцінити вік людей на світлинах. На знімках були обличчя з посмішками та без. З’ясувалося, що усміхненим молодим людям опитані зазвичай додавали пару-трійку років, а літнім ні. Дослідження було опубліковано у журналі Scientific Reports.

Три роки тому ця ж група психологів уже займалася дослідженням, яке вперше показало, що усміхнені люди здаються на один-два роки старшими. Тоді такий ефект вчені пояснили мімічними зморшками навколо очей, що виникають при усмішці. Цього разу психологи показували учасникам експерименту фото не лише молодих, а й людей похилого віку. Вийшло три групи – 20-39 років, 40-59 років та 60-79 років.

Новий експеримент підтвердив попередні результати, але в групі 60+ аналогічного ефекту не спостерігалося. Психологи пояснили це тим, що мімічні зморшки у людей похилого віку не так впадають в очі, тому що з віком вони стають непомітними на фоні інших.

За віковою групою 40-59 років вчені отримали несподівані результати: учасники вважали усміхнених чоловіків середнього віку старшими, тоді як жінкам не додавали віку. Автори роботи припустили, що це пов’язано з фізіологічними особливостями чоловічої та жіночої шкіри, способом життя та доглядом за шкірою.

Вчені відзначили, що такі спостереження особливо актуальні під час пандемії, коли так багато людей носять маски і доводиться зчитувати всю інформацію з очей.

Минулого місяця психологи провели ще один цікавий експеримент та з’ясували, що жінки довіряють привабливій зовнішності менше, ніж чоловіки. Учасникам показували портрети осіб протилежної статі — привабливих та непривабливих, які виглядають загрозливими та безневинними — і просили визначити, чи зможуть вони довіряти цим людям. Виявилося, що жінок рідше приваблювали чоловіки з красивою зовнішністю, але підозрілі. А чоловіки навпаки віддавали перевагу підозрілим, але спокусливим жінкам.

попередня статтяЛікар розповіла, які продукти знижують кислотність шлунка
наступна статтяВ Британії з’явився «найдосконаліший у світі» людиноподобний робот
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я