Кулінарія

Турецька томатна закуска, яка зникає зі столу за лічені хвилини

Все, що рідке із сирих або припущених овочів у нас прийнято називати соусом. А на Близькому Сході такі закуски називають салатом і часто подають у складі мезе: безліч маленьких закусок до міцних напоїв перед подачею основної страви.

Дехто називає цю закуску сирим кетчупом. Сирим, тому що помідори не тушкують довго до видалення вологи і загущення. Він готується просто швидкісним способом. Але виходить, при цьому, тієї самої потрібної консистенції і ароматом і смаком, що просто закохує в себе.

При цьому жодних особливих продуктів для такого салату-соусу не потрібно. Потрібні східні спеції і дуже незвичайний спосіб приготування, який забезпечує успіх і надає дивовижний смак страві.

Складові:

  • 3 помідори
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 невеликий перець чилі чи 1/2 середнього гострого червоного перцю
  • 2 ч. л. солодкої паприки
  • 2 ч. л. меленого куміну (зіри)
  • 2 ч. л. цукру
  • 1.5 ч. л. солі
  • 3 ст. л. рослинної олії
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 1 невелика цибулина
  • 1 жменя дрібно нарубаної петрушки
  • 2 ст. л. яблучного оцту чи лимонного соку
  1. Цибулю та петрушку дрібно нарізати і пересипати в миску. Додати чайну ложку цукру, оцет і дати постояти. Суміш іноді помішуватимемо.
  2. Дрібно нарізати часник та гострий перець. З перцю видалати насіння. Це зменшує гостроту соусу. Якщо ви не любите занадто гострий смак, візіміть лише половину перчику і дрібно подрібніть.
  3. Помідори розрізати вздовж навпіл і натнрти на дрібній тертушці. Шкірка залишається у руці. Для закуски нам потрібна буде лише м’якоть.
  4. Налити в сковороду олію та розігріти на середньому вогні. Першим на сковороду відправляється часник, гострий перець, мелена паприку та кумин. Розмішуємо та тримаємо на вогні кілька секунд. Буквально 3-5 секунд.
  5. Додати натерті томати, томатну пасту, сіль, що залишилася, 1 ч. л. цукру, перемішати і тушкувати, помішуючи, буквально півхвилини.
  6. Потім зменшуємо вогонь та тушкуємо, помішуючи, без кришки, 3-4 хвилини. Забираємо з вогню. Перелити вміст сковорідки в миску і дати трохи охолонути. До маси, що трохи охолола, додати лимонний сік і замариновану цибулю з петрушкою.
  7. Соус перемішати і прибирати його в холодильник, щоб він настоявся мінімум 2 години. Простоїть більше – буде смачнішим.

Ця страва дуже смачна просто із хлібом. А ще такий соус-салат ідеально підходить і до м’яса, і до риби, і до курки, і до запечених чи смажених овочів. Він універсальний.

Якщо його поставити на стіл гостям, поки готується основна страва і всі просто розмовляють і щось ліниво перехоплюють, цей салат просто безслідно зникне за лічені хвилини разом з лавашем або хлібом. Перевірено!

Спробуйте приготувати. Це дуже просто та дуже смачно.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Піца з кабачка: швидко, корисно, смачно

Швидко, просто та смачно. Мінімум борошна та калорій. Корисно! Піца з кабачків на сковороді набагато…

40 хв. тому

10 продуктів, які допомогають сходити в туалет по-великому відразу і без проблем

Запор викликає дискомфорт і небезпечний для здоров'я — лікарі вважають, що дорослій людині необхідно ходити…

2 години тому

Чому розсада перцю часто погано приживається

Порівнюючи, як після пересадки приживаються томати, баклажани чи перці, більшість городників скажуть, що найдовше  хворіє…

9 години тому

Новий салат «Грибна поляна»: не просто салат, а витвір мистецтва

Незвичайним салатом зараз мало кого здивуєш. А от салатом, який має вигляд справжньої грибної поляни…

10 години тому

Що робити, якщо закінчилися гель чи пральний порошок

Господині успішно користуються і тим, і другим засобом під час прання. Але гель краще виполіскується,…

10 години тому

Як можна приготувати домашню ковбасу без кишки

Інколи, на свято чи просто так, хочеться поласувати домашньою ковбасою. Але коли подумаєш, скільки з…

11 години тому