Як визначити, коли час збирати врожай буряків

0
Як визначити, коли час збирати врожай буряків
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Якщо ви вважаєте, що буряки потрібно прибирати якомога пізніше, щоб вони досягли своїх максимальних розмірів, ви сильно помиляєтеся! Це призведе до того, що він почне гнити прямо на грядці, і ви втратите весь урожай, або коренеплід втратить більшу частину своїх смакових характеристик стане надто прісним.

Не варто прибирати буряки і надто рано. Якщо ви зберете врожай раніше за визначений термін, то він втратить частину вітамінів і мікроелементів, тому що на кінцевій фазі свого розвитку овоч накопичує максимальну кількість корисних речовин.

Знаю, що багато хто при визначенні термінів орієнтується на ті рекомендації, які дає виробник на упаковці до насіння конкретного сорту. Він пише тимчасовий відрізок, який має пройти між появою перших сходів та часом дозрівання. Тільки слід враховувати, що це лише приблизні терміни. Точні залежатимуть від погодних умов, особливостей вирощування та інших чинників. Тому сліпо покладатися на поради виробника не варто.

Розповідаємо основні принципи, як визначити терміни збирання врожаю. Ці способипервірені і діють безвідмовно!

Звужуємо часовий інтервал

Все залежить від сорту. Вони поділяються на 3 групи залежно від періоду дозрівання:

  • Ранньостиглі. Термін дозрівання становить 50-80 діб. Збирання врожаю відбувається у липні-у першій половині серпня.
  • Середньостиглі. 80-100 днів. Збирання врожаю посідає другу половину серпня-першу декаду вересня.
  • Пізньостиглі. Термін дозрівання становить 100–130 днів. Так, довго, зате врожай пізнього буряка спокійно лежить аж до весни. До збирання врожаю можна приступати у вересні, головне встигнути це зробити до перших заморозків.

Інформацію про те, до якої категорії належить конкретний сорт, можна на упаковці до насіння.

Ознаки того, що врожай готовий до збирання

  • Бадилля стає жовтим (насамперед дивимося на нижнє листя). Однак, враховуйте, що цей спосіб визначення готовності не є 100%. Якщо сезон видався посушливим, то листя може пожовтіти надто рано.
  • Поява наростів на коренеплоді. Це вказує на те, що буряк почав проростати. Якщо й далі залишати його на грядці, вона просто пустить нове коріння.
  • Коренеплід виступає над поверхнею приблизно на 2/3.
  • Коренеплоди досягли максимальних розмірів (орієнтуємось на характеристики конкретного сорту). Тут також треба враховувати, що спосіб не 100%. Через не надто відповідні умови вирощування та недотримання агротехнічних правил, плоди можуть дозріти, але так і не дорости до заявленого розміру.

Зверніть увагу! Поки коренеплід знаходиться у землі, оцінити його стан важко (побачити нарости, перевірити розміри). Тому буряки потрібно періодично викопувати і спостерігати.

попередня статтяЩо не можна робити 15 серпня: “поганий день”
наступна стаття3 цікаві літні смузі: на сніданок, на обід, на вечерю
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я