Верхівкова гниль помідорів, як боротись з хворобою

0
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Верхівкова гниль зазвичай проявляється на вже сформованих, але ще зелених плодах. Найчастіше вона вражає помідори у теплицях. При цьому захворюванні на верхівці плода з’являється коричнева пляма, яка поступово збільшується і в кінцевій стадії виглядає як западина із затверділою сухою темною шкіркою. Причини недуги переважно криються в помилках при вирощуванні помідорів. Лікувати рослини потрібно за допомогою препаратів або народних засобів.

Подробиці

Причини появи верхівкової гнилі

Найчастіше це неінфекційне (фізіологічне) захворювання, але виділяють також бактеріальний різновид, який викликають патогени, що живуть у ґрунті. Головна причина недуги – дефіцит кальцію, а він зазвичай пов’язаний із несприятливими умовами вирощування та неправильним доглядом.

Що сприяє розвитку верхівкової гнилі:

  • нерегулярний, надлишковий чи недостатній полив;
  • полив холодною водою або охолодження ґрунту через низькі температури;
  • поєднання спекотної погоди (вище +26°С), нестачі води та швидкого зростання плодів;
  • кислий ґрунт, який за визначенням містить мало кальцію;
  • пошкодження коренів шкідниками або при необережному розпушуванні ґрунту;
  • довгий контакт сформованих томатів із ґрунтом при бактеріальній верхівковій гнилі. Нижні плоди, що лежать на землі, сильно ризикують заразитися бактеріями, що живуть в грунті.
  • довгоплідні та темноплідні сорти помідорів хворіють частіше.

Як лікувати 

Для початку необхідно негайно прибрати всі уражені плоди та утилізувати їх. Після цього потрібно внести підживлення із вмістом кальцію з огляду на погоду. У холодну погоду помідори краще обприскувати розчинними кальцієвими препаратами по листі. У теплу – вносити підживлення у ґрунт.

Препарати від верхівкової гнилі помідорів:

  • Кальцієва селітра (нітрат кальцію, азотнокислий кальцій). Підходить для кореневого та позакореневого підживлення. Її також добре використовувати, якщо, крім гнилі, є ознаки дефіциту азоту. Важливо уважно розрахувати дозування.
  • Хлористий кальцій. Тільки для позакореневих підживлень. Здатний випалювати листя. Рекомендується використовувати 10-30 г на 10 л води та починати з мінімального дозування.
  • Хелат кальцію. Кальцій у цьому добриві представлений у найбільш легкозасвоюваній формі. Для кореневої та некореневої підгодівлі.
  • Комплексне добриво, наприклад, кальцій та магній або кальцій та бір. Добре підходять, якщо верхівкова гнилизна викликана не лише недоліком кальцію, а й дефіцитом інших мікроелементів.

Потрібно дві обробки будь-яким із цих препаратів з перервою 10-14 днів.

Народні засоби лікування верхівкової гнилі томатів:

  • Розчин деревного попелу. 300-400 г попелу потрібно залити півтора або двома літрами окропу, прогріти близько півгодини на слабкому вогні та відцідити через марлю. Рідину, що вийшла, розвести у восьми літрах води і обприскувати помідори кожні сім днів.
  • Розчин харчової соди. У 10 літрах води необхідно розвести 10 г соди та обприскувати томати кожні сім днів.

Темні плями на помідорах можуть утворюватися не лише на плодах, а й на листі та стеблах. Крім верхівкової гнилі є ще кілька хвороб томатів, в результаті яких на них з’являються темні плями.

попередня статтяЩо додати в омлет, щоб вийшов «пишним»
наступна статтяКласичний рецепт смачного тіста для пельменів, вареників та чебуреків
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я