4 способи застосування соснових голок, які використовують досвідчені дачники

0
Як використовують соснові голки досвідчені дачники
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Соснові голки для мульчування – чудове рішення, щоб зберегти в грунті вологу навіть у посуху. Шар 5 см чудово утримує воду, не даючи їй випаровуватися. Однак є й інші способи використання соснового опаду, якщо його багато. Хитрі дачники давно не обмежуються мульчуванням.

Компостування

Додавання хвойного опаду в компостну купу дозволяє перетворити її на добриво. Цей матеріал має додаткову перевагу – речовини, що виділяються сосновими голками, пригнічують патогенну мікрофлору, що не дозволяє їй розвиватися в компостній купі.

Також багато шкідників не люблять хвойного запаху, що відлякує їх від компосту.

Но є тут одна проблема – перегниють голки довго, приблизно 3-4 роки. Однак за правильної технології компостування процес прискорюється і займає лише півтора-два роки. Щоб прискорити дозрівання компосту, необхідно додавати свіжий гній та ґрунтові мікроорганізми.

Якщо немає гною, його замінить сечовина. Нею можна пересипати шари органіки або розвести у воді (200 г на 10 л) та пролити купу. Також до хвої слід додавати траву, кухонні відходи, солому та інші органічні рештки.

Укриття

Хвоя ідеально підходить для укриття на зиму теплолюбних культур, таких як виноград, троянди. Потрібно лише пригнути гілки до землі, закріпити їх шпильками та насипати зверху соснових голок, поверх яких закріпити плівку чи спанбонд.

Голка підходить і для захисту коріння під час заморозків, наприклад, агрусу або молодих дерев. Потрібно лише насипати її товстим шаром площею всього приствольного кола. Цей матеріал, крім збереження тепла, незручний для зимівлі мишей та інших шкідників.

Збережіть урожай

Соснові голки мають бактерицидну та антисептичну дію, тому допомагають зберегти врожай коренеплодів.

У ящик для зберігання потрібно насипати шар сухих голок заввишки 3-5 см, укласти на нього шар моркви, буряків або інших коренеплодів, зверху знову шар голок, овочі. Продовжувати, доки ящик не заповниться. З таким прошарком навіть якщо на одному ярусі з’явиться гнилизна (що трапляється рідко), то на інший вона не перебереться.

Теплі грядки

Завдяки здатності голок довго перегнивати це є ідеальний матеріал для заповнення теплих грядок. Змішайте голки з іншими органічними наповнювачами і кілька років така грядка радуватиме рясним урожаєм.

Використовуючи природні матеріали на ділянці, не варто обмежуватися звичною сферою їх застосування. Трохи фантазії – і в руках дачника навіть соснові голки стануть функціональним “інструментом”.

попередня статтяЯк заготовити зелену цибулю на зиму, щоб зберегти вітаміни та смак
наступна статтяЩо робити, якщо фарш вийшов занадто жирним
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я