Ні, годинник не “цокає” або як відповідати на нетактовні питання про сім’ю та дітей

0
Ні, годинник не
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Психолог Олена Новосьолова, постійний автор лекторію «Пряма мова» та експерт digital-проекту «Пори року», пояснює, чому виникає репродуктивний тиск і як йому протистояти.

Можна виділити кілька причин, через які з’являється репродуктивний тиск:

  1. По-перше, велику роль відіграє прихильність старшого покоління до традицій. Невипадково репродуктивний тиск є поширеним явищем у пострадянських країнах, у культурі яких правлять звичаї. Дотримання прийнятих у суспільстві стандартів дає відчуття стабільності і, на думку батьків, бабусь та дідусів, веде до щастя. Тому коли пара довго не заводить дітей, вони починають переживати.
  2. По-друге, важливе значення у цьому питанні має втрата смислів у старшого покоління. Багатьом батькам, які виходять на пенсію у віці 50-60 років, нема чим займатися. Матеріальний стан громадян рідко дозволяє їм реалізувати свої мрії та витрачатися на подорожі, заняття спортом, додаткову освіту тощо. Залишається тільки слідувати курсу, який заповідали батьки — няньчити онуків. Так люди намагаються знову набути сенсу існування. Невипадково від пенсіонерів часто звучить фраза: «Я хочу жити для онуків».

Подібні розмови, хоч і можуть здаватися досить милими, часто мають відтінок психологічного тиску. Наприклад, під час застілля батьки вимовляють тост: «Бажаємо вам якнайшвидшого поповнення». Слова ранять молодих людей, але їм доводиться мовчати, щоби не зруйнувати свято.

Молоде покоління сильно відрізняється від батьків. Конфлікт світоглядів формує відчуття тривожності. Навіть ті пари, які не дотримуються ідеї чайлдфрі, але хочуть стати на ноги, перш ніж завести дитину, відчувають провину, бо не виправдовують очікування перед батьками.

 

Окремо варто сказати про тиск із боку суспільства. Думка близьких друзів і знайомих цілком може бути настільки значущою, що вона превалюватиме над усіма реальними обставинами, в яких живе молода сім’я. Часто нетактовне питання, коли пара збирається завести дитину, задається, щоб компенсувати свої якісь комплекси за рахунок приниження співрозмовника. Наперед відома відповідь допомагає людині довести собі, що саме вона живе правильно.

Репродуктивний тиск – сильний удар. Він завжди обмежує насамперед жінку, її особисті якості. Чоловіку суспільство дає більше свободи. Онука випрошують у доньки, бо в неї вже «годинник цокає», а синові дозволяють довше вести холостяцький спосіб життя.

Чоловіку суспільство жає більшу свободу

Важливо розуміти, що тиск завдає великої шкоди не лише сімейній парі. Уявімо: дівчина йде на поводу у батьків і народжує дитину не тоді, коли планувала. І тоді у неї можуть виникнути досить невротичні стосунки із малюком. Образа на старше покоління підсвідомо переноситься на дітей. Це закінчується частими вигуками, сварками, скандалами. Тому рішення завести дитину має бути абсолютно індивідуальним і усвідомленим, тиск тут неприпустимий.

Щоб коректно відповісти батькам на питання про народження онуків, у розмові потрібно позначити особисті межі та пояснити, чому ви так відповідально ставитеся до появи дітей та ретельно дбаєте про умови їхнього життя. Якщо аргументи не працюють, ввічливо скажіть, що ви можете самостійно з усім розібратися. Що ж стосується знайомих, колег, сусідів, можна жартівливо поставити запитання у відповідь: «З якою метою цікавитесь?». Навряд чи ті, хто дає вам поради, щиро хочуть допомогти.

Потрібно пам’ятати про те, що особисте життя має залишатися особистим. Вона не стосується взагалі нікого, окрім тих людей, з якими ви тісно пов’язані емоційними, любовними стосунками.

Батьки можуть входити в це вузьке коло тільки в тому випадку, якщо вони не намагаються на вас насильно впливати, переслідуючи свої інтереси.

попередня стаття5 найпоширеніших помилок при тренуванні преса
наступна статтяВийшов офіційний трейлер продовження «Сексу у великому місті»
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я