Як позбавитися фітофтори на помідорах, картоплі та інших рослинах

0
Як позбавитися фітофтори на помідорах, картоплі та інших рослинах
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Рятуємо врожай ефективними народними засобами та спеціальними препаратами.

Чим небезпечна фітофтора

Винуватці цього захворювання – грибки, що мешкають у ґрунті. Вони активно розмножуються та захоплюють рослини — найчастіше помідори, картоплю та баклажани. Перезволожений ґрунт, туманні ночі та прохолодна погода сприяють інтенсивному розвитку фітофтори. Ще вона може з’явитися, якщо ви перестаралися з азотними добривами. У перегодованих рослин слабшає імунітет і вони не можуть повною мірою чинити опір грибкам.

Як зрозуміти, що на рослинах фітофтора

Виявити фітофтору нескладно. Спочатку на листі з’являються коричневі плями і білий наліт, а потім вони повністю жовтіють і висихають. Стебла теж можуть темніти. Захворювання не щадить і плоди: зелені помідори починають швидко чорніти. Рано чи пізно рослини гинуть, якщо не вжити заходів для боротьби з фітофторою.

Що потрібно зробити перед обробкою

Листя та плоди, уражені фітофторою, потрібно без жалості удаляти. Уражене листя краще відразу відправити на смітник чи спалити.

Після санітарної обрізки не забудьте протерти сікатор чи ножиці дезінфікуючим засобом, щоб при подальшому використанні не заразити інших мешканців свого городу.

Крім того, намагайтеся поливати рослини рано вранці, щоб за день ґрунт устиг просохнути і не залишався надто вологим вночі — так ви позбавите фітофтору сприятливих умов для розвитку.

Як боротися з фітофторою

Народні засоби ефективні при перших ознаках захворювання — коли плями тільки проявилися на нижньому листі. Якщо фітофтора вразила багато бадилля чи навіть перекинулася на плоди, краще використовувати спеціальні препарати.

Як обробити помідори та інші рослини від фітофтори за допомогою дріжджів

Візьміть 100 г свіжих дрожжів або 35 г сухих і розведіть в 1 л теплого, але не гарячому молоці чи сироватці. Дайте розчину настоятися за кімнатної температури протягом 5 годин — за цю годину корисні грибки запустять процес бродіння. Отриманою сумішшю ретельно обробіть рослини та ґрунт, а залишками можна навіть їх полити. Усього потрібно провести три обробки з інтервалом у 10 днів.

Як позбавитися фітофтори на помідорах та інших рослинах за допомогою йоду

У 9 л води розведіть 1 л молочної сироватки або знежиреного молока та 50 крапель йоду. Цим розчином ретельно обробіть рослини, плоди та ґрунт на грядці. Йодні обробки потрібно проводити кожні 10 днів до моменту збирання врожаю.

Як боротися з фітофторою на помідорах та інших рослинах за допомогою соди.

У 10 л води розбавте 3 столові ложки харчової соди. Можна додати 20 г рідкого мила – це допоможе розчину краще прилипнути до листя. Обприскуйте рослини та ґрунт навколо них кожні 7–10 днів до кінця сезону.

Як обробити рослини від фітофтори за допомогою часнику та марганцівки.

Подрібніть 100 г часнику в блендері, залийте кашку склянкою води кімнатної температури та залиште настоятися на добу. Потім часникову суміш розведіть у 10 л води та додайте 1 г марганцівки. Цим розчином обприскуйте рослини та ґрунт кожні 10 днів до кінця сезону.

Як позбутися фітофтори за допомогою спеціальних препаратів

Спеціальні засоби – фунгіциди – вважаються найефективнішими для боротьби з фітофторою. У магазинах можна знайти безліч препаратів, які в комплексі захищатимуть рослини від інших грибків — збудників захворювань. Наприклад, хімічні засоби “Скор”, “Танос”, “Ревус Топ”, “Коронет”, “Трайдекс (Піннкоцеб)” або біологічні – “Фітоспорин” та “Триходермін”.

Перед застосуванням препарату читайте інструкцію – для кожного свої норми витрати та кратність обробок. До того ж обприскувати рослини спецзасобами краще рано-вранці або ввечері на заході сонця, щоб розчин не обпалив листя.

попередня статтяКабачок замість рису: приготуйте найсмачніші ліниві голубці
наступна статтяЯк кавун перетворити в морозиво
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я