Що досвідчені городників називають “сірим золотом” для городу

0
Як розвести попіл для підживлення
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

На будь-якій ділянці накопичується багато органічного сміття. Це зрізані гілки дерев, що залишилися від огірків, помідорів та інших рослин бадилля, пагони малини, ожини, старі дошки та інші дерев’яні вироби.

У вправного господаря все йде у справу. Хтось закладає всю органіку на компостну купу, але є ще один спосіб перетворити сміття на цінне добриво – спалити його.

Попіл на присадибній ділянці на вагу золота

Попіл – унікальне натуральне добриво. Він містить фосфор і калій, від яких залежить як інтенсивність плодоношення, та якість плодів. При нестачі калію овочі, фрукти та ягоди погано наливаються, накопичують мало цукрів, що негативно позначається на смаку.

Також у попелі міститься багато кальцію (до 30%), що є важливим елементом, який бере участь у поєднанні клітин. При нестачі кальцію листя жовтіє, стає вразливим для хвороб і шкідників, на плодах з’являється вершинна гниль.

Крім цього, попіл – повноцінна заміна комплексних добрив з макро-і мікроелементами, оскільки в ньому знаходиться більша частина таблиці Менделєєва. Бор, магній, марганець, йод, молібден, залізо та інші компоненти, необхідні рослинам, потрапляють у ґрунт із попелом.

Чому у попелу такий багатий склад

Рослини споживають усі згадані вище речовини та накопичують їх у листі, стеблах, коренях. При спалюванні ці речовини залишаються в попелі у високій концентрації. Їх відсоткове співвідношення коливається в залежності від спаленого матеріалу, тому чим різноманітніше останки, що спалюються, тим кориснішим буде попіл.

Найбільше поживних речовин у листяних породах дерев. Багатий склад мають останки томатів, огірків, кабачків, стебла соняшників, солома. Загалом, будь-яка рослина робить свій внесок до складу попелу.

Старі дошки та інша стара деревина менш корисні, але також мають у своєму складі корисні речовини.

Що не можна використовувати для спалювання

Не варто палити в багатті неорганічні матеріали, такі як пластик, деревину, покриту лаками та фарбами, синтетичні тканини. Вони засмічуватимуть землю мікрочастинками пластику та шкідливими сполуками.

У попелі залишається все, що було у спалюваній масі. Не варто забувати і про важкі метали (свинець, олово, ртуть). Не рекомендується використовувати для приготування попелу рослини, що росли вздовж доріг, у промисловій зоні або в межах міста.

Що ще потрібно знати про “сіре золото”

Попіл має лужну реакцію. Він є відмінним розкислювачем ґрунту, особливо свіжий. Його можна вносити в сухому вигляді під перекопування або розведеним у воді.

Якщо ж ґрунт лужний, то усунути функцію розкислення можна шляхом гасіння кислотою. У цьому випадку у водний розчин попелу додається кислота. Найпростіший рецепт: 10 л води, 1 ст. попелу, 1 ст. 9% оцту.

попередня статтяХитрість, яку досвідчені господині використовують для смажіння м’яса, риби і котлет без бризок жиру
наступна статтяЯке свято 13 серпня: вітають всіх, хто пише лівою
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я