Як правильно зберігати буряк, щоб він був соковитий і твердий до весни

0
Як правильно зберігати буряк, щоб він був соковитий і твердий до весни
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Упустити результати праці кількох місяців на городі можна запросто. Достатньо припуститися помилки при збиранні коренеплодів або неправильно підготувати врожай до зберігання.

Розкажемо, що потрібно зробити, щоб буряк нормально долежав до весни, не став в’ялим і не зморщився.

Час збирати врожай

Це перший пункт, який відповідає за успішне зберігання. Тому згадуємо, що буряки бувають:

  • раннього терміну дозрівання;
  • середнього;
  • пізнього терміну.

Залежно від цього на дозрівання йде 50, 80 і 100 днів відповідно, але якщо погода «підкачала» або суворі кліматичні умови для вашого регіону — це норма, то може знадобитися ще трохи часу.

Як зберігати

Ось тут і починається найцікавіше.

Все, що викопане із землі, не можна відразу прибирати на зберігання ні в підвал, ні в холодильник.

1. Так роблять з будь-якими коренеплодами, але щодо буряків, то прямо на городі обріжте бадилля, залишивши хвостики близько 1 см.

2. Потім просушіть урожай, акуратно почистіть від грунту, відсортуйте окремо те, що починає псуватися або пошкоджено під час збирання.

3. Видаліть бічні корені, але так, щоб не пошкодити сам овоч, а основний корінь можна обрізати, але не більше ніж до 7 см.

Найкращим місцем зберігання буряків вважається чомусь яма або траншея, викопана прямо в землі, на вулиці.

Можна прибрати в підвал, погріб або темну комору, а через відсутність спеціальних місць можна скласти врожай у холодильник, але загалом температура не повинна бути вищою +2 градусів, а вологість повітря більше 90%.

Деякі хитрощі

Варіант № 1. Істотний внесок у зберігання буряків робить картопля. Потрібно розкласти у сховищі шар картоплі, а поверх неї викласти в один шар буряк.
Так буряк не засохне і не стане в’ялим – картопля віддватиме йому вологу і сама не згниє.

Варіант № 2. Можна прибрати буряки в ящики з піском, який потрібно висушити на сонці або прожарити в духовці. Плоди складають так, щоб вони не торкалися один до одного.

Варіант № 3. Можна персипати буряк порошком з крейди, такий спосіб виключить псування всього врожаю, якщо почне гнити або псуватися якийсь з корнеплодів.

Варіант № 4. У квартирі, як не зберігай буряки, але більше 4 місяців вони не пролежать. Можна скласти їх в ящики з піском і прибрати на балкон(якщо балкон утеплений), тільки доведеться періодично перевіряти вологість сховища.

Варіант № 5. Розчиніть глину у воді до консистенції, схожої на сметану, і обмокнувши в розчин кожен овоч окремо, висушіть і повторіть процедуру. Так буряк без проблем пролежить до весни навіть у квартирі.

попередня статтяЯке сьогодні свято: 9 серпня 2022 року
наступна статтяЗакуска від якої неможливо відірватися: баклажани по-корейськи
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я