Що додати до попелу для більш ефективного «підживлення» рослин

0
Як розвести попіл для підживлення
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Попіл на присадибних ділянках замінює доломіт, гашене вапно, крейду, калійно-фосфорні та кальцієві підживлення, а також допомагає боротися з деякими шкідниками.

Наприклад, регулярне обсипання листя попелом допомагає позбутися хрестоцвітої блішки та колорадського жука.

Попіл як підживлення

Завдяки багатому хімічному складу городники полюбили попіл як добриво. Це єдине натуральне джерело калію для тих, хто дотримується органічного землеробства.

Попіл можна вносити в сухому вигляді під перекопування навесні або додавати в лунки при посадці. Протягом сезону підживлення зручніше проводити розчинами з попелу.

Існують різні рецепти приготування розчинів.

Найпростіший: змішати склянку попелу з 10 літрами води та полити рослини. Краще такий розчин залишити на ніч або на кілька діб настоятися.

Можна настояти кілька днів 1 літр попелу у 3 літрах води, розбавити 1:9 із чистою водою та поливати рослини.

Багато елементів, які є в попелі, знаходяться в доступній для засвоєння рослинами формі. Але існує простий спосіб підвищити рівень їх засвоєння, особливо кальцію, що міститься в попелі у великих кількостях.

Як підвищити ефективність підживлення попелом

Щоб підвищити ефективність підживлення попелом, слід погасити його кислотою. Це дає дві переваги.

Перше – кислота переводить багато елементів живлення у форму, яка засвоюється рослинами.

Друге – погашений кислотою попіл можна вносити під рослини, які віддають перевагу кислому грунту. Адже при додаванні кислоти лужна реакція нейтралізується.

Як погасити попіл

У десяти літрах води необхідно розвести склянку попелу та склянку столового оцту. Оцет можна замінити на лимонну кислоту, розчинену у воді.

Другий варіант: літр попелу розвести в невеликій кількості води і потроху доливати туди кислоту, доки не припиниться шипіння. Концентрат, що вийшов, розбавляється у воді і вноситься під рослини. Дозування залежить від потреби конкретної рослини в калії, кальції і фосфорі.

Як кислий інгредієнт можна використовувати лимонну кислоту, оцет, сік або відвар кислих ягід, наприклад, аличі. Якщо вносити планується під кислолюбні рослини, такі як лохина, рододендрон або азалія, гасити попіл можна рідиною для акумуляторів (сірчана кислота) або фосфорною кислотою.

Не варто побоюватися, що додана в розчин кислота закислить грунт. Її зміст настільки маленький, що жодної шкоди не завдасть. Крім того, кислотність підвищується в результаті природних ґрунтових процесів, коли кислоти не поглинаються, а накопичуються у ґрунті.

попередня статтяЧому досвідчені господині більше не смажать котлети на сковороді
наступна статтяЩо потрібно додати при варінні картоплі, щоб отримати ідеальний гарнір
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я