...
ГоловнаЛайфстайл«Секрети» отримання гарного врожаю обліпихи

«Секрети» отримання гарного врожаю обліпихи

Підпишіться на нас:

Назва обліпихи говорить сама за себе – її гілки буквально обліплені ягодами.

Але часто садівникам так і не вдається дочекатися плодоношення, яке вони бачили на картинці, коли вирішили посадити це дерево. Іноді ягід мало, іноді зовсім немає.

Та й коренева поросль завдає чимало клопоту. Але всі ці неприємності вирішуються просто – правильним доглядом. Досягти того, щоб гілки обліпихи ломилися від ягід нескладно. Але починати слід ще на етапі придбання саджанця.

Подробиці

Який саджанець краще

Купівля саджанця починається з огляду. Чи здоровий він зовні, чи немає пошкоджень, як виглядає коренева система, чи не висушене коріння. Ці вимоги пред’являються всім саджанцям. Але у обліпихи є одна тонкість: вибирати слід рослину, у якої розвинені кілька гілок на кшталт куща. В цьому випадку вона буде краще плодоносити.

Вибір місця

Основна вимога – сонячна ділянка. Обліпиха потребує сонця. Тоді вона добре ростиме і активно плодоноситиме, радуючи господаря гілками, обліпленими ягодами.

Друге, на що слід звернути увагу, це розташування кореневої системи. У обліпихи коріння знаходиться у верхньому шарі ґрунту, розповзаючись досить далеко навколо стовбура.

Потрібно підібрати таке місце, де ви не будете турбувати її земляними роботами. Не варто садити обліпиху біля городу, поруч із квітником або чагарниками, що потребують регулярного розпушування. Ідеальний варіант – межа ділянки поряд з пустирем або луком.

Слід розуміти, що надлишкова коренева поросль, якої так бояться садівники, провокує саме пошкодження коренів.

Догляд

Обліпиха невибаглива. За нею потрібен мінімальний догляд. Але якщо вносити навесні і в період цвітіння підживлення (класична суміш азоту, калію, фосфору), а в посуху поливати, то рослина віддячить багатим урожаєм.

При закладенні добрив у ґрунт слід виявляти обережність, щоб не пошкодити коріння. Можна викопати кілька неглибоких ямок по периметру крони, заповнити їх добривами (мінеральними чи органічними), присипати землею.

Тонкощі запилення

Дерево відноситься до дводомних рослин, яким для плодоношення потрібна жіноча та чоловіча рослина. Якщо так виявилося, що на ділянці росте лише жіноча рослина, то важливо забезпечити їй кілька варіантів запилення.

Найпростіший: посадити поруч чоловічу рослину.

Найекономніший: прищепити на жіночу рослину кілька гілочок із чоловічої. Це зручно та економиться місце на ділянці.

Найшвидший: знайти чоловічу рослину, зрізати гілку та “опудрити” нею квітуче жіноче дерево.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...