Лікар розповів, як не сплутати коронавірус із застудою

0
Лікар розповів, як не сплутати коронавірус із застудою
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Симптоми коронавірусу стали нагадувати ГРВІ чи грип. Доктор медичних наук, лікар-імунолог Владислав Жемчугов розповів, що ковід часто починається з болю в горлі та нежиті, з діареї, як при ротавірусі. Чому це сталося і як не переплутати інфекції, телеканалу піде мова далі.

– Чому втрата нюху та смаку відійшли на другий план?

Владислав Жемчугов: Усі вірусні інфекції починаються схоже – температура, біль голови, біль у м’язах. Це прояв того, що всі віруси – ГРВІ, включаючи грип, ушкоджують насамперед судини. Це все – симптом ушкодження судин: пропотівання рідкої частини крові, через ніс – це буде нежить; це і пошкодження нервової системи – втрата нюху і так далі, але коронавірус у деяких своїх проявах пам’ятає, що він походить від деяких коронавірусів, які здебільшого викликають симптоми шлунково-кишкові, тому прояви можуть бути у формі кишкового грипу, як кажуть люди, схожі на ротавірусну інфекцію. Все одно температура присутня, головний біль, біль у м’язах, озноб, плюс діарея, блювання чи пронос – це прояв ушкодження епітелію шлунково-кишкового тракту.

Більше має бути легких проявів, тому що на мою думку, зараз більше почали хворіти люди, які вже перенесли інфекцію рік, або півроку тому чи вакциновані досить давно. Ми бачимо, що на фоні вже наявного імунітету, у зв’язку з мутацією вірусу та переходом до штаму «дельта», він пробиває наявний імунітет на якийсь термін після первинної імунізації чи хвороби. Ми бачимо, що ці люди хворіють, але хворіють легко, у формі ГРВІ.

Це погане явище, оскільки ці люди не ізолюються, вважають, що це звичайний осінній грип, і заражають багато людей, сприяючи передачі вірусу. Я думаю, що це вірусу теж на руку.

– Багато хто звикли переносити застудні та не лише застудні захворювання на ногах. Таке рішення зараз може не надто добре закінчитися?

Владислав Жемчугов: Як правило, не дуже добре закінчується, якщо не для самої людини, то для її знайомих. Таке легковажне ставлення зволікає з моментом початку якихось активних дій для того, щоб цей вірус перемогти, стримати. Людина ходить, навіть на роботу ходить і заражає інших. А якщо трапляється серед заражених людина  з обтяженим бекграундом, супутніми захворюваннями або віковими людьми, то вони хворіють важче і можуть померти. Це легковажне ставлення, я застеріг би.

– Чи можна на початкових стадіях не сплутати ковід з іншими вірусними інфекціями?

Владислав Жемчугов: Так, це було саме так, бо страждали нервові рецептори, які в носі, язиці. Оскільки шлях зараження повітряно-краплинний, саме з цього все починалося. Вірус впроваджувався та пошкоджував ці датчики. Вони починали «глючити», як то кажуть, і далі одразу сигнали в мозок. Звідси на симптоматиці порушення когнітивних функцій. І навіть після хвороби це досить довго лишається. Що зараз сталося? Якісь мутації плюс люди стали хворіти молодші, активніші. Що робити? Яка вже рання діагностика? Є тести на коронавірус, які робляться за 2 хвилини, 10 хвилин.

– Експрес-перевірки так звані, так.

Владислав Жемчугов: Я до них уже кілька місяців раджу додавати тести на грип. Бо осінь та грип ніхто не скасовував.

– Так, зараз починається ще й сезон застудних захворювань та грипу. Тобто ризик одночасно отримати і коронавірус, і грип цілком реальний?

Владислав Жемчугов: Він реальний, але тут потрібні хоч якісь клінічні дослідження. Тому що інакше це просто наші ворожіння, як вони взаємодіятимуть. Так звані адитивні додавання до супутніх захворювань. Але хто кого супроводжує – теж питання. І друге, якщо вони суперечать один одному і пригнічуватимуть за принципом «зараза до зарази не чіпляється», то тут ми побачимо, що…

– Бій вірусів за носія, так?

Владислав Жемчугов: Так, битва вірусів за місце існування, це правда, за господаря. Антибіотики – це продукт того, що один мікроб придушує всіх, щоб на його територію ніхто не потрапив. І людство це використовує, звісно. А третій варіант, що вони можуть посилювати одне одного, тоді людині буде погано. Поки я не бачив жодних даних, щоб говорити безперечно, як може бути точно. Сподіватимемося на те, що хто перший потрапив, той і займає територію. Зазвичай так відбувається серед вірусів. Знову ж таки, що робити? Ми повинні діяти якомога раніше за перших ознак будь-яких простудних явищ, про які ми вже говорили з вами.

Діагностичні тести доступні, я вважаю, вони мають бути безкоштовними для всіх. Тому що від цього залежить кількість тих, що надійшли до шпиталів. Тому що якщо люди в перший день діагностуватимуть у себе коронавірус, а це тести на антиген, на білкову оболонку, вони протягом 10 хвилин виявляються. І якщо тест негативний, це може бути рання фаза, занадто рано, щоб визначити вірус. Тут є елемент хибної негативності. А якщо вже позитивний, то це сто відсотків позитивний. І потрібно до цього ставитися всерйоз і вживати інших заходів. А вони стосовно всіх простудних захворювань однакові.

На ранній стадії це будь-які інтерферони, саме інтерферони. Я маю на увазі будь-які за формою: краплинні, назальні спреї, навіть порційно їх можна розводити водою, але не ті, що підробляються під людський інтерферон зі словом «ферон» – вони дуже далекі від цього та ефекту, звичайно, такого не дають, це факт. Інтерферон плюс протизапальна терапія – анальгін, аспірин (за віком аспірин дітям лише після 15 років, тому їм парацетамол у будь-якій формі, не допускати підвищення температури). Це буде чудове явище та дії ефективні, які дозволять викликати лікаря. Лікар встигне прийти до розвитку захворювання та призначити вже лікування відповідно до поставленого діагнозу на основі тесту.

– Серед циркулюючих вірусних інфекцій коронавірус – ворог найпідступніший. Якщо більшість населення буде вакциновано, коли ми зможемо до ковіда ставитися як до звичайного ГРВІ?

Владислав Жемчугов: Звичайно, зараз усіх цікавить результат пандемії. Тут треба дивитися з досвіду SARS та SARS-CoV-2, а вони вже були двічі. Нагадаю, 2003 рік – атипова пневмонія і 2009 MERS – Близькосхідний синдром, верблюжий … Вони просто зникли, кудись поділися. Їх немає, та й дай Бог. Це один шлях. А другий шлях – з досвіду Еболи, вони знаходять господарів у природі нових, які не вакциновані, імунна система яких дозволяє співіснувати. Це називається “консенсусні відносини”. Вони домовляються, що імунна система господаря не вбиває вірус, а вірус не вбиває господаря до тих пір, поки хтось непросмажене м’ясо не поїсть чи в’ялене. Людина тут, як мішень виступає, і тоді вона вже гине від Еболи. Це називається природно-осередкова інфекція, і формуються вогнища на таких тварин і такі вогнища є. Котячі, тигри, кажани – вони можуть туди піти, ці віруси.

І третій варіант – він залишиться лише на людях, жодних природних осередків, як вірус грипу. Але циркулюватиме щороку залежно від сезонів у тій чи іншій півкулі.

попередня статтяВ Україні розпочався Різдвяний піст
наступна статтяСорт має значення: яку каву вибрати
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я