В Україні розпочався Різдвяний піст

0
В Україні розпочався Різдвяний піст
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Різдвяний піст – останній із чотирьох багатоденних постів на рік, встановлених православною церквою. Він починається 28 листопада і закінчується 6 січня, напередодні Різдва Христова

Подробиці

Різдвяний піст триває 40 днів, тому у церковному статуті він називається ще Чотиредесятницею, як і Великий піст.

У Різдвяний піст правила помірності, прописані церквою, менш суворі, ніж у Великий та Успенський пости — під час посту не можна їсти м’ясні та молочні продукти, але у вихідні та церковні свята, якщо вони не випадають на середу та п’ятницю, дозволяється риба.

У 2021-му році свято Введення у храм Пресвятої Богородиці та День пам’яті Святого Миколая Чудотворця, які за церковним календарем щорічно святкують 4 та 19 грудня, випадають на суботу та неділю, відповідно їсти рибу у ці дні можна.

Для мирян допускаються певні послаблення – вживати рибні продукти можуть також по вівторках і четвергам.

Різдвяний піст посилюється в останній тиждень – у ці дні не можна їсти навіть рибу.

Календар харчування в Різдвяний піст

Найсуворіший день посту субота, 6 січня – Святвечір, напередодні Різдва. До першої зірки прийнято повністю відмовлятися від їжі, а ввечері розговлятися кувшиною — солодкою кашею, яку зазвичай готують з цілих зерен пшениці або іншої крупи з додаванням меду, а також родзинок або горіхів.

попередня статтяЧи може рослинна дієта допомогти вам насититися
наступна статтяЛікар розповів, як не сплутати коронавірус із застудою
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я