Лайтеся, але миріться і спати разом лягайте: хоч боком, хоч задом, але завжди разом

0
Лайтеся, але миріться і спати разом лягайте: хоч боком, хоч задом, але завжди разом
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Наскільки це твердження є актуальним зараз? А що, якщо спати з якихось причин комфортніше окремо? Ми вирішили розібратися у цьому непростому питанні.

В чому проблема? Ось реальна історія, яку нам розповіла у приватній бесіді одна знайома.

«Чоловік почав працювати з дому, і робить це виключно ночами! Каже, так йому комфортніше працюється, вдень не може зосередитись. Хоча, можливо він так себе налаштував — не має значення. Графік збитий вже давно, тепер він лягає спати о сьомій годині, тобто коли я прокидаюся і йду на роботу. І до мого повернення прокидається.

Все б нічого, якби не два моменти. Перший: у вихідні ситуація повторюється, тому більшу частину часу я проводжу в гордій самоті. Нічим особливо не займешся, щоб не шуміти і не будити чоловіка (все-таки я поважаю його роботу та сон). Тому я часто сиджу на кухні в навушниках.

І друге: ми майже не спимо разом. Поки він працює, я не можу заснути. Скрипить стілець, світить монітор, клацає клавіатура. Жах просто! Добре, що є інша кімната, куди можна сховатися, тільки завдяки цьому я висипаюся. Начебто, поки всім відносно комфортно. Але сексу поменшало, і це не може не засмучувати…».

Ми перейнялися цією історією та вивчили цю тему більш детально у мережі. Думки про роздільний сон суперечливі: одні стверджують, що це зруйнувало їхні стосунки (більше немає близькості), а інші — навпаки кажуть, що відносини зміцнились (конфлікт через різний графік або партнер, що хропе, не розгорівся). Хтось згадує, як перед розлученням батьки стали спати у різних кімнатах, і нічим добрим це не скінчилося.

Одне ми знаємо точно: питання «роздільного сну» зараз дуже актуальне. Люди прагнуть зробити свої відносини комфортнішими, тому ставлять під сумнів стереотипи, і це здорово.

Шукаємо розумну та науково-обґрунтовану відповідь:

Поки що наука приділяла надто мало уваги питанням спільного сну. І дуже дарма, між іншим. Отже, якщо слухати експертів, вимальовується якась картина.

Виявляється, молодим людям у парах удвох спиться краще, ніж поодинці. Але зачекайте засмучуватися. Це працює лише у «здорових відносинах» у прямому значенні слова. Тоді, коли ваш партнер не страждає на хропіння, не працює вночі, температура тіла у нього не підвищена і він не навалюється на вас усім тілом.

А що вчені говорять про тих, хто поділяє ліжко і при цьому не висипається? Тільки те, що сон максимально важливий. Поганий сон глибоко негативно впливає майже на кожен аспект нашого життя, включаючи відносини.

Мало того, що ви фізично не відновлюєтеся, а потім цілий день носом клюєте і зриваєтеся на всіх, так ще й партнер страждає від почуття провини: він розуміє, що завдає вам незручностей. Тобто виходить такий собі «сон крізь сльози». Ні собі, ні людям.

Тобто краще все-таки спати окремо – це нормальний варіант?

Можно і так сказати. Але не будемо поспішати з висновками.

Ми всі соціальні істоти, і отримуємо радість від ласки, дотиків і фізичної присутності іншої людини. Зараз нам, звичайно, немає потреби спати разом, щоб бути у безпеці. Але нам це може просто подобатися.

Сон окремо від партнера може бути неприємним, якщо пара звикли постійно спати в одному ліжку. Наприклад, одне дослідження показало, що пари, які зазвичай сплять разом, повідомляють про більшу кількість проблем зі сном, коли один із партнерів їде у справах.

Що робити? Як завжди, розібратися в причинах. Іноді вони бувають на поверхні, як у нашому випадку, коли партнер працює вночі. Іноді ховаються глибоко всередині (образа, наприклад). Знаючи причину, можна попрацювати над її усуненням, особливо якщо це дійсно важливо. Синхронізувати графіки, вилікувати хропіння, знайти оптимальну температуру у кімнаті. Використовувати беруші та маску для сну, зрештою.

Ну, а якщо нічого не допомагає – роздільний сон вам на допомогу. Зрештою, в історії вже були періоди, коли заможні пани мали кімнати в різних половинах будинку.

Але тут є важливий момент: почуття близькості та єднання від спільного засинання доведеться чимось компенсувати. Хоча б п’ятихвилинним валянням разом в ліжку перед сном. Гарний варіант, як нам здається. Полежали разом, пообіймалися та й розійшлися по різних кімнтах — кожен у свої комфортні умови.

Резюмуємо:

  • Не виходить спати разом? Не біда. Роздільний сон зовсім не означає кінець стосунків, а іноді навіть навпаки, рятує їх – особливо якщо ви нарешті виспитеся вперше за пару останніх років.
  • Звичайно, можна пошукати варіанти і все-таки спати разом, але якщо зовсім ніяк — нічого страшного. Тут все індивідуально, головне щоб вас обох це влаштовувало.
попередня статтяЯк зробити мильні бульбашки в домашніх умовах
наступна статтяНастя Каменських показала цікаві пляжні фото
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я