Що садити після картоплі, щоб збагатити ґрунт

0
Що садити після картоплі, щоб збагатити ґрунт
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Картопля – частий гість на столі, її люблять дорослі та діти, а тому вона вирощується у садових ділянках повсюдно. Дачникам хочеться отримувати великий і здоровий урожай, відповідно вони вдаються до різноманітних хитрощів у вирощуванні, у тому числі до сівозміни.

Значення сівозміни для чудового врожаю картоплі

Про сівозміну та її правила знають усі городники. Проте застосовує практично далеко не кожна людина.

Для одних нове планування посадок щороку це стомлююче заняття, для інших незручне. Але зневага до цього в кінцевому підсумку може призвести до суттєвого занепаду врожаю овочів з двох причин:

  • виснаження ґрунту, втрата макро- та мікроелементів, важливих для росту рослин;
  • скупчення бактерій та шкідників у ґрунті.

Планомірна зміна культур на місці зростання картоплі — це шлях до здорових плодів, рясного врожаю з мінімумом захворювань ґрунту.

Особливості овочів

Ця рослина з сімейства Пасльонові. До найближчих родичів овочів належать томати, перці та баклажани.

Усі представники цього виду суттєво виснажують ґрунт. Після збирання врожаю земля перебуває у критичному стані, особливо через повністю поглинені калій та фосфор.

Більше того, бульби та кущі картоплі люблять численні хвороби та шкідники, такі як дротяник, парша та фітофтороз.

З цієї причини після кожного посівного сезону ґрунт необхідно обробити фунгіцидом, перекопати та внести добрива. А вже потім засаджувати іншими видами культур для підтримки сівозміни.

Культури для сівозміни на картопляній ділянці

Сидерати

Виснажений город можна відновити за допомогою зелених добрив, які накопичують у собі корисні речовини та віддають їх ґрунту під час гниття. Сіяти сидерати необхідно одразу після збирання врожаю, який встигне зійти до холодів.

Вирощену зелень можна скосити і при перекопуванні внести в ґрунт або обійтися без тримера, попрацювавши однією лопатою.

Добре відновлюють виснажений ґрунт горошок, гречка, ріпак, овес, гірчиця, жито тощо.

Гарбузові

Кабачки, кавуни, огірки, дині та патисони — це те, що можна активно та успішно вирощувати на території картопляного поля заради сівозміни. Вони вважаються найвитривалішими до виснажених умов ґрунту.

Однак якщо картопля кілька років поспіль зростала на тому самому місці, то перед представниками Гарбузових краще внести в ґрунт поживну органіку.

Будь-які коренеплоди

Після картоплі добре виявлять себе будь-які коренеплоди, оскільки вони менш вибагливі: ріпа, морква, буряк і т.д.

До того ж, бактерії, що поширилися через овочі, і шкідники не загрожують новим культурам. Винятком є ​​лише дротяник, профілактику від якого необхідно провести у новому посівному сезоні.

Цибулеві

Прекрасно проявляють себе після бульбоносного. Черемша, часник, шніт-цибуля, ріпчаста, слизун та багато інших представників Цибулевих мають різних шкідників з картоплею.

Більше того, вони мають унікальну властивість знезаражувати ґрунт, усувати шкідників завдяки речовинам-фітонцидам.

Капуста

Хрестоцвіті — ще один ідеальний кандидат на участь у сівозміні на картопляному полі.

Капуста дасть рясний урожай, підкріпить ґрунт корисними мікроелементами, розпушить його. Винятком може стати лише білокачанна капуста. Їй буде складно розвиватися в умовах тотальної нестачі підживлення. Або її можна посадити в заздалегідь допрацьований органічними добривами ґрунт.

Сівообіг на ділянці з картоплею — важлива складова здорового врожаю. Правильно підібрані культури — запорука відновлення ґрунту та відсутності у ньому бактерій та шкідників.

попередня статтяЯк зварити горохову кашу, щоб вона була як пюре, без попереднього замочування
наступна статтяЩо потрібно зробити для малини влітку, щоб отримати вдвічі більше врожаю на наступний сезон
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я