7 цікавих фактів про мікрофлору кишечника, які варто знати

0
7 цікавих фактів про мікрофлору кишечника, які варто знати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Мікроби в організмі не виникають раз і назавжди. Їх різновиди і кількість змінюються в залежності від багатьох факторів, і, враховуючи це, простіше підтримувати здоров’я. Що треба знати про мікрофлору кишечника – розповідають лікарі-експерти.

1. Мікрофлора унікальна та мінлива

Кожна мікрофлора унікальна
Кожна мікрофлора унікальна

Бактерії заселяють організм при народженні — в утробі матері людина є абсолютно стерильною. Після появи світ він починає дихати повітрям і торкатися предметів. Родичі, друзі та інші люди, які спілкуються з дитиною, передають їй частину своїх унікальних бактерій, які приживаються чи ні. При цьому одні – хвороботворні, через них відбуваються збої в роботі організму, інші – потрібні та корисні. У сукупності вони утворюють всередині людини мікробіом. До трьох років дитина знайомиться з більшою частиною бактерій, що оточують його, імунна система інтенсивно розвивається. Мікрофлора кожної людини є унікальною, як відбитки пальців.

2. Чим більше мікробів, тим краще

Бактерії живуть скрізь, навіть у глибоких водах та арктичних льодах. Неможливо підрахувати їх точну кількість в організмі людини, але в середньому вчені оцінюють це число в кілька трильйонів живих представників різних видів. Це більше, ніж зірок у Чумацькому Шляху. Найбільше корисних бактерій у людей, які харчуються максимально різноманітно і при цьому натуральними продуктами. Сучасним бактеріям складніше потрапляти до людини з їжею, коли вона піддається надмірній обробці та містить різні хімікати. Дезінфекція приміщень також згубно позначається на бактеріях.

3. Бактерії можуть бути хорошими та поганими

Частина бактерій необхідна людині для підтримки здоров’я та нормального функціонування організму. Іноді ті самі мікроби можуть приносити і шкоду, і користь. Наприклад, Helicobacter pylori – бактерія, що викликає виразку шлунка. Вона присутня в тілі половини жителів планети, але більшість носіїв не мають симптомів захворювання. Інфекції, які викликаються цим мікробом, лікують антибіотиками. “Є багато доказів того, що Helicobacter має як біологічні недоліки, так і біологічні переваги”, – говорить мікробіолог Мартін Блейзер з медичної школи Нью-Йоркського університету. Присутність цього мікроба в організмі є шкідливою для шлунка і може викликати симптоми рефлюксу, але корисно для горла.

4. Пробіотики лікують депресію

Кисломолочні продукти один з кращих пребіотиків
Кисломолочні продукти один з кращих пребіотиків

Вчені роками вивчали зв’язок між кишковими бактеріями та хімічними речовинами в мозку. Одне з досліджень, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Science, проводилося на мишах. Гризуни отримували лактобактерію Lactobacillus rhamnosus і виявляли менше симптомів тривоги та нервових розладів, що ведуть до депресивних станів. Вважають, що це сталося через гамма-аміномасляну кислоту, яка допомагає регулювати емоційну поведінку. Корисна бактерія міститься у багатьох кисломолочних продуктах, включаючи грецький йогурт. Тому варто додати його до раціону, якщо хочете підвищити настрій і позбутися тривожності.

5. Відновити мікрофлору непросто

Коли люди дізналися, що бактерії допомагають травленню та підтримують імунітет, багато хто почав шукати способи заселити організм корисною мікрофлорою. Це особливо актуально після лікування антибіотиками, коли нарівні із хвороботворними бактеріями гинуть потрібні. За словами Мартіна Блейзера, пробіотики набули популярності, але користі від них небагато. Справа в тому, що неможливо за допомогою пари продуктів відновити мікробіом із кількох тисяч видів. Найкраще працюють аптечні препарати. Після курсу лікування антибіотиками краще проконсультуватися з лікарем та підібрати потрібні засоби для відновлення базової мікрофлори, а не сподіватися на кисломолочні продукти.

6. Мікрофлора пов’язана з алергією

Дослідники з Копенгагена вивчили медичні карти та аналізи 411 дітей. Лікарі стверджують, що ті, хто мав менше різноманітних бактерій у кишечнику, були більш схильні до різних алергічних реакцій. Не було виявлено конкретного захисного штаму, який впливав би на роботу імунітету. Але вчені зазначили, що деякі бактерії, наприклад, стафілококи, можуть збільшувати ризик алергії. Це відбувається через те, що вони є згубними для інших представників мікробіома. Результати дослідження також показали, що різноманітність бактерій у кишечнику не пов’язане з атопічним дерматитом чи астмою.

7. Бактерії впливають на поведінку

Мікроорганізми здатні впливати не лтише на  самопочуття і настрій людини, а і на її  смак. Цікаве відкриття зробили вчені Оксфордського університету. Вони вивчили вплив бактерії Toxoplasma gondii на людей, у тому числі те, як вони одягаються. Цей мікроб змушує щурів не боятися кішок, тим самим роблячи їх легкою здобиччю. Чоловіки, які  інфікувались бактерією, починають зневажливо ставитись до свого зовнішнього вигляду. У жінок цей показник не так чітко виражений. При цьому мікроб впливає на  соціальну поведінку: чоловіки стають схильними до порушення правил, а у жінок проявляється надмірна товариськість. Близько третини людей у ​​всьому світі є безсимптомними носіями Toxoplasma gondii і не здогадуються про це. Токсоплазмоз, хвороба, що викликається цією бактерією, здебільшого проходить легко. Винятки – вагітні жінки (при зараженні з’являється ризик для дитини), люди та тварини зі зниженим імунітетом.

попередня статтяЯк прибрати боки: ефективні вправи та поради експерта
наступна статтяНастя Каменських здивувала фанатів танцями в міні-шортах
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я