15 філософських фільмів, які допоможуть змінити погляди на життя

0
15 філософських фільмів, які допоможуть змінити погляди на життя
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Бувають фільми, які розвантажують голову і не затримується в ній, вони виконали свою місію і можуть бути забутими. А бувають такі, після яких хочеться подумати, перетравити побачене і, можливо, змінити щось у своєму житті.

Далі і піде мова про сильні фільми, які не залишать вас байдужими:

15. Теорема Зеро

The Zero Theorem

США, 2013 год.
Фантастика, драма.
Длительность: 106 минут.
IMDb: 6,1.

Комп’ютерний геній Коен Лет намагається довести нерозв’язну «Теорему Зеро», працюючи над якою, його попередники божеволіли. Він віддаляється від мирської метушні і замикається у своєму напівзруйнованому будинку, щоб не пропустити дзвінок від Бога, який повинен розповісти героєві про сенс усього сущого.

Притча Террі Гілліама спочатку побудована протиріччях. З одного боку, головний герой намагається зв’язатися із Творцем. З іншого — сам доводить, що світ з’явився випадково, без будь-якої причини. Причому відкритий фінал картини не тільки дозволяє глядачеві самостійно вибрати сторону, але ще й змушує задуматися, чи варто витрачати життя на пошуки відповідей на питання, що не вирішуються.

14. Дерево життя

The Tree of Life

США, 2010 рік.
Драма, фентезі, казка.
Тривалість: 139 хвилин.
IMDb: 6,8.

Перебуваючи у кризі середнього віку, Джек шукає відповіді на нагальні питання у своїх дитячих спогадах. Він ріс із дуже жорстким батьком, який стверджував, що особисті інтереси понад усе. При цьому мама вчила Джека, що треба зберігати доброту.

Фільм Терренса Маліка проводить незвичайні паралелі між дорослішанням однієї людини та розвитком життя на Землі починаючи з давніх часів. Значна частина картини присвячена філософським міркуванням про рух всього сущого до неминучої загибелі.

13. Двохсотрічна людина

Bicentennial Man

США, Німеччина, 1999 рік.
Фантастика, драма, комедія.
Тривалість: 126 хвилин.
IMDb: 6,9.

Кадр із фільму "Двохсотрічна людина"
Кадр із фільму “Двохсотрічна людина”

У майбутньому люди все частіше заводять собі замість свійських тварин людиноподібних роботів. Одна з таких машин, Ендрю, потрапляє до середньостатистичної сім’ї та налагоджує стосунки з її членами. Протягом 200 років герой намагається зрозуміти своїх близьких і поступово сам стає відмінним від них.

Заснована на однойменній повісті Айзека Азімова картина в першу чергу присвячена складним філософським питанням: що робить людину людиною і з якого моменту штучний інтелект наближається до звичайного мислення? Але, крім цього, у фільмі є міркування про смерть і навіть розповідь про боротьбу за свої права.

12. Фонтан

The Fountain

США, Канада, 2006 рік.
Фантастика, драма, казка.
Тривалість: 97 хвилин.
IMDb: 7,2.

Онколог Том безуспішно намагається знайти ліки від раку своєї дружини. Він розчаровується у традиційній медицині та шукає міфічне Древо життя. Але дружина, що вже упокорилася зі швидкою смертю, просить чоловіка дописати її книгу «Джерело».

У складній картині Даррена Аронофскі реальність поєднується зі снами та сюжетом книги. Але разом все це — міркування про смерть, вічне життя та реінкарнацію.

11. Меланхолія

Melancholia

Данія, Швеція, Франція, Німеччина, 2011 року.
Фантастика, драма.
Тривалість: 130 хвилин.
IMDb: 7,2.

Красуня Жюстін лається зі своїм чоловіком просто під час весілля і незабаром впадає у депресію. Їй допомагає справлятися сестра Клер. Але незабаром особисті проблеми відходять на другий план, адже до Землі рухається планета Меланхолія. У разі зіткнення загине світ.

Знаменитий датський режисер Ларс фон Трієр давно вже набув слави провокатора. Але «Меланхолія» — один із найспокійніших фільмів автора. Тут він розмірковує про прийняття неминучого та очікування смерті.

10. Листи мертвої людини

СРСР, 1986 рік.
Фантастика, драма.
Тривалість: 88 хвилин.
IMDb: 7,6.

Кадр із філософського фільму «Листи мертвої людини»
Кадр із філософського фільму «Листи мертвої людини»

Після ядерної війни, яка почалася з безглуздого випадку, лауреат Нобелівської премії Ларсен живе в підземеллі музею. Спілкуючись з іншими вцілілими, він намагається прояснити причини, які штовхають людство на жорстокість.

Костянтин Лопушанський зняв один із найстрашніших фільмів радянського кінематографа. Але, крім страшних картин постапокаліпсису, у стрічці на вас чекають міркування на цікаві філософські питання. Наприклад, чим зумовлено прагнення людства до самознищення.

9. Пробудження життя

Waking Life

США, 2001 рік.
Драма, фентезі.
Тривалість: 99 хвилин.
IMDb: 7,8.

Безіменний головний герой подорожує сюрреалістичним світом. Він спостерігає за життям різних незвичайних особистостей, а іноді й за найпростішими відвідувачами кафе. Але поступово чоловік розуміє, що живе уві сні. Тоді він починає дедалі більше брати участь у дискусіях, присвячених усьому світу: кіно, літературі, філософії.

Річард Лінклейтер створив надзвичайно незвичайну картину. Спочатку автор знімав реальних акторів, а потім аніматори перетворили всю дію на мультфільм. Під час сюжету неодноразово порушується питання сприйняття життя. Лінклейтер показує, що реальність може бути однією миттю, а сни допомагають зазирнути у нескінченність.

8. Пан Ніхто

Mr. Nobody

Бельгія, Канада, Франція, Німеччина, 2009 рік.
Драма, фантастика.
Тривалість: 138 хвилин.
IMDb: 7,8.

 

У далекому майбутньому люди перемогли смерть і перестали старіти. Тепер усі вони спостерігають за дуже незвичайним телешоу: єдина літня людина на ім’я Немо розповідає журналісту історії зі свого минулого. Однак багато фактів його біографії суперечать один одному.

Фільм, у якому головну роль зіграв знаменитий Джаред Літо, розповідає про варіативність світів. Буквально кожне серйозне рішення головного героя створює новий всесвіт. Що, звісно, ​​відбивається у нескінченній кількості варіантів, як розвивається життя кожної людини.

7. Ніч у Мод

Ma nuit chez Maud

Франція, 1969 рік.
Драма, мелодрама.
Тривалість: 110 хвилин.
IMDb: 7,9.

Кадр із фільму «Ніч у Мод»
Кадр із фільму «Ніч у Мод»

Безіменний головний герой слідує завітам християнства і регулярно ходить до церкви. Там він іноді бачить милу дівчину, з якою мріє звести сім’ю. Але одного разу герой залишається на ніч наодинці з дуже привабливою Мод.

Персонаж фільму невипадково захоплюється книгами Блеза Паскаля. У ситуації, про яку йдеться у фільмі «Ніч у Мод», перед героєм постає моральний вибір: дозволити собі відступити від принципів і отримати задоволення або відмовитися від миттєвої радості, але, можливо, заслужити більше добро потім. Це повністю збігається зі знаменитим “Парі Паскаля”.

6. Небо над Берліном

Der Himmel über Berlin

Німеччина, Франція, 1987 рік.
Фентезі, драма, мелодрама.
Тривалість: 130 хвилин.
IMDb: 8,0.

Невидимі ангели спостерігають за жителями Берліна. Вони знають потаємні думки людей і потай їм заздрять, адже самі приречені на безсмертя та відсутність почуттів. Але одного разу ангел закохується в циркову акробатку і готовий заради неї впасти на землю.

Фільм Віма Вендерса побудований дуже незвично. Вся дія, показана через сприйняття головного героя, знято чорно-білим. Але у певний момент кадр стає кольоровим. Це частково відбиває і основну філософську думку картини: персонаж постає перед вибором між вічним життям та недовгими, але яскравими емоціями.

5. Солодке життя

La dolce vita

Франція, Італія, 1960 рік.
Драма, комедія.
Тривалість: 179 хвилин.
IMDb: 8,0.

 

Журналіст та письменник Марчелло спостерігає за життям італійської богеми. У нього закохуються жінки, героя обожнюють у елітних колах. Але сам він весь час щось шукає: то в швидкоплинних романах, то в спробах допомогти оточуючим. Однак нічого не приносить Марчелло спокою.

Одна з найвідоміших і обласканих критиками картина великого Федеріко Фелліні складається з кількох окремих епізодів, які поступово складаються в цілісну історію. Сюжет, присвячений успішній, але втраченій людині, змушує задуматися про втому і пошуки свого місця в житті.

4. Сталкер

СРСР, 1979 рік.
Фантастика, драма.
Тривалість: 163 хвилини.
IMDb: 8,1.

Кадр із фільму «Сталкер»
Кадр із фільму «Сталкер»

Після таємничих подій на землі утворилася загадкова Зона, в якій творяться дивні та лякаючі, але іноді дивовижні речі. Влада забороняє доступ на територію, але Сталкер потай веде двох своїх супутників — Професора та Письменника — до кімнати. У ній, як кажуть, виконуються найзаповітніші бажання.

Великий Андрій Тарковський, взявши за основу роман братів Стругацьких «Пікнік на узбіччі», перетворив твір із кримінальної фантастики на філософську притчу. Дивним чином справжня суть кожної людини проявляється саме у Зоні. І не всі люди готові побачити себе справжніми.

3. Расемон

Rashomon

Японія, 1950 рік.
Драма, детектив.
Тривалість: 88 хвилин.
IMDb: 8,2.

Під час грози в руїнах зустрічаються троє людей: дроворуб і чернець, які недавно дали свідчення на суді у справі про вбивство самурая, і випадковий перехожий. Герої розповідають про обставини одного злочину. Але їхні версії не збігаються.

Фільм Акіри Куросави свого часу справив революцію у кінематографі. Режисер вперше показав на екрані одну й ту саму подію з кількох точок зору. Тим самим автор натякає, що для кожного правда може виглядати по-своєму.

2. Сьома печать

Det sjunde inseglet

Швеція, 1957 рік.
Драма, трилер.
Тривалість: 96 хвилин.
IMDb: 8,2.

Лицар Антоніус Блок повертається до рідної країни з Хрестового походу. Разом зі своїм слугою він проїжджає міста, охоплені епідемією чуми. Бачачи всюди розруху, Блок дедалі більше задумується про справжній сенс життя і починає шахову партію із Смертю.

Притча Інгмара Бергмана присвячена внутрішньому переродженню героя, який уперше у своєму житті починає замислюватися про справжні цінності та самопожертву.

1. Це чудове життя

It’s a Wonderful Life

США, 1946 рік.
Драма, сімейний.
Тривалість: 130 хвилин.
IMDb: 8,6.

Кадр із фільму "Це чудове життя"
Кадр із фільму “Це чудове життя”

Джордж Бейлі намагається бути дбайливим чоловіком і батьком і відмінним працівником, але невдачі в його житті падають одна за одною. Одного разу він не витримує і вирішує накласти на себе руки. Раптом Джордж зустрічає свого ангела-охоронця.

Добрий різдвяний фільм розкриває просту, але важливу думку. Кожна людина важлива для своїх близьких і дуже впливає на життя оточуючих. Навіть якщо він сам цього не помічає.

попередня статтяУ чому секрет осиної талії герцогині Кейт Міддлтон
наступна статтяЗнаки зодіаку, яким пощастить в 2022 році
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я