Що таке правило 10 хвилин і як воно допомагає поліпшити продуктивність

0
Що таке правило 10 хвилин і як воно допомагає поліпшити продуктивність
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У парламенті Великобританії є незвичайне правило для внесення проекту закону, який ще називають біллем, – правило 10 хвилин. Саме стільки часу має депутат, щоб запропонувати свою ідею. Після цього Палата громад вирішує, чи прийняти законопроект для обговорення, чи ні, і він або проходить перше читання, або відсіюється.

Такий короткий проміжок часу, як 10 хвилин, можна використовувати для поліпшення власної продуктивності. Але спочатку треба розібратися, чому ми взагалі схильні відкладати справи на потім.

Чому нам складно братися за справи

З наукового погляду прокрастинація — своєрідна битва між нашою лімбічною системою та префронтальною корою мозку.

Лімбічна система відповідає за властивий ще нашим предкам інстинкт «бий або біжи». З погляду продуктивності він виявляється у бажанні піддатися емоціям і спокусам. Це той самий голос, який каже: «Та гаразд, зробиш усе завтра, давай краще подивимось серіал». Префронтальна кора, навпаки, допомагає нам ставити цілі та планувати поведінку.

Чому ми прокрастинуємо і як нарешті перестати це робити

Однак найчастіше переможцем виявляється саме лімбічна система, яка спонукає нас прокрастинувати і вибирати приємне задоволення. Виправити це допоможе правило 10 хвилин.

Як працює правило

Його головна мета – обдурити лімбічну систему, умовивши себе почати працювати над завданням. Для цього потрібно сфокусуватися не на результаті, а на самовіддачі, уникати зайвого планування та роздумів.

Не треба говорити собі, що ви прочитаєте цілий розділ книги, скажіть, що почитаєте рівно 10 хвилин. Чи не переконуйте себе пробігати кілометр, вирішіть просто побігати 10 хвилин.

Цей спосіб працює як годинник з однієї простої причини – як тільки ви почнете щось робити, швидше за все, забудете про час. Коли ми не хочемо чимось займатися, то уявляємо, що завдання набагато складніше, ніж воно є насправді. Але як тільки ми за нього беремося, то розуміємо, що воно забере набагато менше часу та зусиль. Це знижує рівень переживань та тривоги.

Вмовити себе просто: «Я займатимуся цим завданням рівно 10 хвилин, а після вирішу, хочу продовжувати чи ні». Ось побачите: як тільки ви приступите, зупинятись навряд чи захочеться.

Чому такий підхід збільшує працездатність

Цінність правила 10 хвилин у тому, щоб відточити звичку починати діяти. Цей метод не обіцяє швидких перемог, а запускає ланцюгову реакцію успіху, яка починається з того, що ми просто беремося до справи.

Є три основні причини, чому такий підхід настільки ефективний:

  • Починати завжди складніше, ніж продовжувати. Найстрашніше під час прокрастинації — зробити перший крок. А після 10 хвилин роботи ви вливаєтеся в ритм, і все стає набагато простіше.
  • Головна мета – самовіддача, а не результат. «Досягнення мети» навіть звучить складно. А попрацювати 10 хвилин здається нашому мозку набагато невимушенішим завданням. До того ж таке формулювання знижує підсвідомий тиск і спрагу успіху та переміщує увагу з результату на завдання.
  • Заводити нові навички стає набагато легше. Важко відразу кардинально змінювати свій щоденний розклад. Правило 10 хвилин допомагає робити це легко, поступово та послідовно.

Якщо 10 хвилин здаються занадто великим відрізком часу, поекспериментуйте і почніть із двох або п’яти хвилин дії. Зрештою, навіть якщо вам захочеться кинути завдання, кілька хвилин роботи завжди краще ніж нічого.

попередня статтяСолодкі газовані напої прискорюють старіння мозку на 11 років
наступна статтяУ Мілли Йовович з вузькою майкою зовсім зникла талія
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я