Як за допомогою оцту повернути сяйво побутовій техніці та всьому будинку

0
Лайфхаки з оцтом
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Корисні властивості оцту вперше виявили принаймні 7 тисяч років тому. З того часу він завоював репутацію не лише смачної приправи, а й незамінного помічника в господарстві. Однак навіть досвідчених господарок можуть здивувати деякі способи використання оцту в домашніх умовах, про які ми розповімо нижче. Цю рідину можна вважати універсальним засобом: вона стане в нагоді і на кухні, і як ліки, і для щоденного догляду за собою, і навіть замінить шкідливу побутову хімію. Зупинимося докладніше на способах застосування оцту в побуті.

Оцет очищає все, що тільки може потребувати чищення, за винятком поверхонь з каменю. Обережно: оцтова кислота може пошкодити мармур, граніт та інші види кам’яних покриттів. Крім здатності очищати більшість матеріалів, оцет має дезінфікуючі властивості, а також нейтралізує неприємні запахи.

Ось лише кілька способів його використання:

При прибиранні

Щоб приготувати екологічний миючий засіб, додайте склянку оцту у відро води. Такий розчин відмиє та продезінфікує підлогу з лінолеуму, ламінату та паркету.

Очистити килим можна за допомогою розчину води та оцту в рівних пропорціях. Достатньо протерти ворс губкою, змоченою у цьому розчині, щоб освіжити килим. Ця ж рідина видалить плями: потрібно промокнути пляму губкою, а за дві хвилини протерти холодною водою. Більш складні плями можна вивести, приготувавши пасту з 2 столових ложок оцту і склянки солі або харчової соди. Пасту потрібно втерти в забруднене місце і дати висохнути, а наступного дня видалити за допомогою пилососа.

Оцет може замінити і рідину для миття вікон. Приготуйте розчин із розрахунку 2 столові ложки оцту на літр теплої води. Для зручності його можна залити у звичайний розпилювач. Головне — потім не забути протерти шибки чистою водою.

Щоб повернути первісний вигляд речей

Круги від чашок, склянок і келихів на меблях неминуче з’являються на всіх поверхнях, якщо ви не стежите за тим, щоб вся родина і гості неухильно використовували підставки під кухлі. Від цих плям врятує оцет – змішайте його з такою ж кількістю оливкової олії та протріть поверхню.

За допомогою оцту можна швидко відчистити віск із дерев’яних меблів або підлоги. Потрібно лише протерти ділянку серветкою, змоченою у розчині рівної кількості оцту та води.

Цей же розчин використовуйте, щоб повернути первісний блиск металевим поверхням та очистити їх від плям та іржі. А розчин оцту та йоду приховає дрібні подряпини на дереві, якщо нанести його ватним диском на пошкоджену поверхню.

Щоб прочистити труби

Суміш оцту та харчової соди здатна прочистити труби. Щоб усунути затор, достатньо засипати в зливний отвір 200 г соди та залити 200 мл підігрітого оцту. Через 5 хвилин можна змивати гарячою водою. Таку процедуру можна повторювати раз на тиждень для профілактики та запобігання заторів.

Цю суміш можна залити в унітаз на ніч, але вранці необхідно ретельно змити залишки. Ефективний засіб знищить мікробів, а регулярне застосування розчину оцту та соди позбавить від нальоту та запахів.

Оцет прочистить не тільки труби, але і насадку для душу або сіточку крана, що забилася. Опустіть лійку в миску з розчином води та оцту 1:1. Через годину можна виймати та споліскувати.

Щоб усунути накип на побутовій техніці

Оцет — один із найдієвіших засобів проти вапняного нальоту та накипу. З його допомогою можна очистити будь-який прилад на кухні. Важливо лише після цього ретельно промити ті пристрої, з яких оцет може потрапити у їжу.

Щоб видалити залишки їжі та жир зі стінок мікрохвильової печі, потрібно прокип’ятити в НВЧ-печі миску з ½ склянкою оцту і 1 склянкою води протягом 5 хвилин. Після цього достатньо протерти мікрохвильову піч вологою губкою. Заодно оцет усуне запахи, що в’їлися.

Накип у чайнику або будь-якому іншому посуді зникне, якщо залити розчин оцту і води 1:1 і прокип’ятити 15–20 хвилин. В особливо складних випадках чайник із оцтом можна залишити на ніч. Не забудьте промити і прокип’ятити з чистою водою, щоб усунути надлишки кислоти.

За допомогою оцту можна позбутися неприємного запаху та накипу в пральній машині. Заливаємо дві склянки прямо в барабан і включаємо довгий цикл прання за 65 градусів. Це позбавить від бактерії, плісняви ​​та вапняного нальоту.

Насамкінець варто відзначити, що для побутових цілей підходить виключно білий оцет, також відомий як синтетичний або спиртовий. По-перше, на відміну від винного або яблучного оцту, він безбарвний, а специфічний запах вивітриться, як тільки рідина висохне. По-друге, у приготуванні такий оцет краще не використовувати, віддаючи перевагу натуральним видам. Вони не тільки мають більш тонкий смак і аромат, але й містять більше корисних речовин. І по-третє, звичайний 9%-ний розчин оцту коштує дешевше за інші різновиди оцту, так і спеціальні миючи засоби.

Ще один плюс оцту крім низької ціни та доступності – його екологічність. Звичайні миючі засоби потрапляють у стічні води і, як наслідок, у природу, порушуючи екосистему річок. Але якщо про вплив на довкілля замислюються мало хто, то шкідливі випари у власній квартирі не хоче терпіти ніхто. Коли ми використовуємо вдома побутову хімію, частки шкідливих речовин залишаються на поверхнях, потрапляють у повітря і, зрештою, осідають у легенях і на шкірі.

попередня статтяСяючу Шерон Стоун сфотографували із загадковим красенем: фото
наступна статтяВесільна фотографиня назвала 3 ознаки того, що шлюб буде недовговічним
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я