Як перестати мислити негативно і почати жити новим життям

0
Як перестати мислити негативно і почати жити новим життям
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Один з основних критеріїв за яким можна зрозуміти, що необхідно щось змінити в своєму житті – це стан, в якому ви відчуваєте дискомфорт. Якщо ви думаєте, що перешкоди непереборні, настав час діяти. Як це робити – розповідає психолог-гіпнотерапевт Олена Латиш.

У нашій свідомості є певні програми (установки, рішення), які часом диктують нам форму поведінки у тій чи іншій ситуації. Так влаштований мозок: при повторюваних діях утворюються стійкі ланцюжки нейронних зв’язків — вони й відповідають за імпульси і реакції організму. Зазвичай нейрони вибирають найпростіший шлях, щоб зберігати енергію, діючи механічно, тому робота над зміною патернів може бути складнішою, ніж здається здавалося б.

З чого почати?

Насамперед установки необхідно виявити. Тобто почати помічати їх, відповідно усвідомлювати. А потім змінити їх на нові, більш екологічні та ефективні за допомогою спеціаліста чи спеціальних практик. Ця потреба може виникнути, коли людина розуміє, що далі рухатися в неї немає будь-якого ресурсу, відчуває ситуацію як замкнене коло або так звану скляну стелю.

Різні переконання можуть бути як набутими, так і збудованими самостійно. Вони можуть передаватися від батьків, виходити з дитячого досвіду, бути нав’язаними соціумом чи партнерами. Деякі ж патерни поведінки виникають після певних подій зі свого власного досвіду. Не всі з них потрібно міняти: якісь програми допомагають нам ставати кращими. Працювати потрібно лише з тими, які заважають вам, обмежують ваш розвиток, рух, зростання, щастя.

Які негативні настановки можуть зустрічатися?

Якщо ви заздалегідь кажете собі, що у вас щось не вийде — нові стосунки не продовжаться довго, навряд чи підвищать на роботі, бажаний рівень життя не буде досягнутий — це обмежує вас. Простіше кажучи, не вважаєте себе гідними, щоб мати те, що ви хочете.

Як трансформувати негативну установку?

Виберіть ту сферу у вашому житті, в якій не можете отримати бажане, наприклад, сферу фінансів. Подивіться, які у вас є переконання щодо грошей. Можливо, ви думаєте, що заробити великі гроші можна лише нечесним шляхом? Потрібно відмовляти собі в задоволенні, щоб на рахунку завжди залишалася сума «на чорний день»? Ви не зможете заробити скільки хочете, тому що у вашій родині ніхто й ніколи не отримував стільки? Знайдіть та запишіть всі ваші установки щодо грошей.

До речі, у цьому списку можуть бути і ваші страхи — адже вони теж є елементами, що обмежують, і не дозволяють вам наблизитися до вашої мрії. Дуже часто ми не маємо того, що хочемо, тому що насправді боїмося це мати, як би парадоксально це не звучало.

Наступний крок – заміна установки. Якщо це стосується страхів, то, наприклад, установка «я боюся, що не зможу заробляти великі гроші», має перетворитися на «цікаво, а як я зможу заробляти великі гроші». Коли фокус уваги зміщується зі страху на  інтерес, межі розширюються, і ви дозволяєте собі подивитися «за межі» вашого страху. До того ж, стан тривожності змінюється на збудження та інтерес.

Якщо ви працюєте з негативною установкою, подивіться на свій список і подумайте, на що ви їх заміните.

Наприклад , «мені ніколи не заробити багато грошей» – «я заробляю великі гроші легко та із задоволенням». І так із кожною установкою.

Погляньте, що відбувається з вами в момент створення позитивної установки, адже це і є перший крок на шляху трансформації. Повісьте список на видне місце, щоб перечитувати його якнайчастіше – це буде позитивно впливати на ваш стан, а далі починайте жити, якби ви вже були такими. Тобто, приймаючись за якусь справу, спирайтеся на створену вами позитивну установку. Коли ми починаємо переводити страх на інтерес, а негатив — на позитив, ми зароджуємо в собі ресурсний, легкий стан і в цей момент захисні механізми починають слабшати, тому що «на підйомі» ми почуваємося в більшій безпеці, ніж при обмеженнях. Відповідно не боїмося змін та дій. Так відбувається зміна вашого самовідчуття, а відповідно й простору довкола вас.

Що всередині, те й зовні, що зовні те й усередині. Змінюючи свій стан, змінюємо свою реальність.

Якщо частіше ви будете проводити таку практику, вам буде легше усвідомлювати свої страхи та обмеження, а отже, впливати на них. Випрацювавши цю звичку, ви відчуєте, що можете керувати своєю увагою і, як наслідок, діями — у цьому полягає суть трансформації.

попередня статтяДжей Ло зявилася в новому образі і показала, як можна виглядати молодше свого віку
наступна статтяГабузове різотто с грибами
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я