Як стрес і COVID-19 впливають на стан волосся і як допомогти їх росту

0
Як стрес і COVID-19 впливають на стан волосся і як допомогти їх росту
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Коли ми нервуємо, ми втрачаємо волосся. Вчені з Гарвардського університету спробували зрозуміти, чому так відбувається, і дійшли цікавих висновків.

. Ключем до розгадки стала пандемія COVID-19. Виявилося, що приблизно чверть пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, страждають від втрати волосся. В результаті дослідники знову звернули увагу на проблему і припустили, що подібна реакція організму навряд чи пов’язана з дією самого вірусу, а швидше з нервовою напругою, яка супроводжує пацієнта під час хвороби.

Як росте волосся

Волосся проходить через кілька етапів розвитку:

  • анаген – фаза зростання;
  • катаген – фаза відпочинку;
  • телоген – фаза регресії волосяного фолікула.

На першій стадії стовбурові клітини волосяних фолікулів починають активно ділитися, у результаті утворюється стрижень волосся. Потім зростання припиняється. Настає час спокою, після чого волосся випадає, і починається нова фаза зростання.

У разі сильного стресу великий відсоток клітин відразу перетворюється на фазу телогена. Це призводить до втрати волосся. Щоб зрозуміти причину цього явища, група вчених із Гарвардського університету провела дослідження на мишах. Гризунам видалили надниркові залози, які відповідають за вироблення гормонів стресу, — звірята перестали нервувати, і це дало несподіваний ефект.

«У нормальних умовах регенерація волосяних фолікулів згодом уповільнюється, — каже керівник проекту професор Я Чі Сюй. – З віком фаза спокою подовжується. Але коли ми видалили гормони стресу, фаза спокою стовбурових клітин стала надзвичайно короткою, і миші постійно починали фазу росту, нові волосяні фолікули регенерувалися навіть в пожилих особин».

При цьому у мишей без надниркових залоз різко впав рівень гормону стресу кортикостерону (аналог кортизолу у людини). Волосяні фолікули гризунів переходили у фазу зростання приблизно втричі частіше, ніж у мишей із контрольної групи. Для виявлення зв’язку між гормонами стресу та випаданням волосся використовувався метод редагування генів, що допомогло зрозуміти механізм росту волосся. З’ясувалося, що ключову роль відіграє GAS6 білок. Вчені припустили, що в майбутньому генна терапія допоможе уповільнити і навіть запобігти випаданню волосся через стрес.

Ця теорія має і контраргументи. Перший і найголовніший – мишачий гормон стресу кортикостерон відрізняється від людського кортизолу. Крім того, організм гризуна працює інакше: у момент стресу майже весь волосяний покрив може перебувати у фазі регресії, тоді як у людини процес випадання запускається лише у 10% клітин. Таким чином, одночасно впливати за допомогою генної терапії на все волосся буде важко. Тому наступним кроком дослідників стане вивчення взаємозв’язку між стресом та випаданням волосся у людей.

Що робити, якщо волосся випадає

Потурбуватися час, якщо випадає більше 50-100 волосся щодня, і це стає помітно [1]. Зазвичай ми не звертаємо уваги на втрату, тому що на місці старого волосся з’являються нові. Але що робити, якщо волосся стоншується і рідшає? Причиною може стати як постійний стрес, так і ліки із побічним ефектом, а також регулярна зміна складних зачісок. В інших випадках краще проконсультуватися зі спеціалістом, який підбере лікування залежно від типу волосся та стану організму.

Що допоможе уповільнити регресію фолікул:

  • Середземноморська дієта. Згідно з італійським дослідженням 2018 року, раціон з великою кількістю овочів і трав знижує ризик витончення і випадіння волосся або значно уповільнює початок подібних процесів. Найкращі результати спостерігалися у тих, хто активно вживав у їжу петрушку, базилік та всілякі салати більше трьох разів на тиждень.
  • Рослинні олії. Дослідження, проведене в 1998 році, показало, що олії кедра, лаванди та розмарину, нанесені на шкіру голови, уповільнюють регресію фолікул. Також допомагають олії м’яти та лемонграсу. Не варто забувати і про звичайну оливкову олію. Воно не тільки надає терапевтичний ефект, але й робить волосся м’яким і слухняним.
  • Вітаміни А і D. Обидві ці речовини позитивно впливають на здоров’я волосся, що неодноразово доводилося вченими. Перш ніж бігти в аптеку, можна зазирнути в продуктовий і урізноманітнити свій раціон: багато вітаміну А міститься в моркві, гарбузі, броколі, персику, дині та шпинаті. Вітамін D можна отримати разом з горбушею та іншою жирною рибою, печінкою тріски та яєчним жовтком.
  • Скорочення хімічних засобів для укладання. Справа в тому, що речовини, що містяться в цих продуктах, залишаються на шкірі голови, забивають фолікули і таким чином перешкоджають появі волосся. Гелі, лаки, пінки можна замінити на більш натуральні засоби для укладання, які містять менше шкідливих речовин для збільшення волосся. Зокрема, є відомості, що продукти, що містять сульфати, вдвічі збільшують втрату протеїну у волоссі.
попередня статтяДруг Кардашьян виклав цікаве фото з її “потенційним хлопцем”
наступна статтяЩо потрібно робити в грудні: прогноз ситуаційного аналітика
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я