Що відбудеться з організмом, якщо тиждень спати на свіжому повітрі

0
Що відбудеться з організмом, якщо тиждень спати на свіжому повітрі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Для вражаючих результатів достатньо кількох днів. Мало хто може похвалитися міцним сном. Сучасний ритм життя з її задушливими приміщеннями погіршує якість нічного відпочинку. Що робити? Як варіант – практикувати сон на свіжому повітрі. Гірше точно не буде. Розповідаємо, що станеться з організмом, якщо на якийсь час переміститися на свіже повітря.

Про це розповість Світлана Перес де Монтес Ратхерінк. Сертифікований клінічний генетик, нутриціолог, експерт Академії лікарів UniProf.

Сон на свіжому повітрі корисний здоров’ю. Однак потрібно знати кілька правил, щоби максимально відпочити.

Чому спати на свіжому повітрі корисно

Сон на природі корисний як для тіла, але й емоційного стану. Такий вид дозвілля може вирішити проблеми зі сном, і в цілому позитивно позначиться на всіх процесах організму. Для цього достатньо провести близько тижня на свіжому повітрі.

Крім зниження ризику алергічних реакцій на пил або продукти життєдіяльності людини, сон просто неба дозволяє організму отримувати більше кисню. Нижчий рівень CO2 забезпечує глибокий, ефективний сон та меншу кількість безсонних ночей. Тобто опосередковано регулює гормон стресу та підтримує роботу надниркових залоз і всієї ендокринної системи.

Але є нюанси

Сон на свіжому повітрі природно регулює температуру тіла. Вона непостійна та змінюється циклічно, контролюється гіпоталамусом. Перед тим як ми лягаємо спати, температура тіла знижується, схиляючи до сну, і продовжує знижуватися під час БДГ-фази (під час якої відбуваються сюжетні сновидіння). Вона переважає у першій третині циклу сну та підвищує активність головного мозку.

Під час цієї фази гіпоталамус знижує контроль терморегуляції, тому температура навколишнього середовища більш впливає на температуру тіла. І якщо вона неправильна (надто висока), це вимагає від організму додаткових зусиль щодо регулювання температури тіла, що може погіршити якість сну та відпочинку.

Під час фази швидкого сну, якщо температура навколишнього середовища не відповідає нормі, організм перенапружується, щоб відрегулювати себе, і витрачає на це частину тієї енергії, яку має витратити на процес детоксикації та формування нових нейронних зв’язків. Не кажучи вже про повноцінний відпочинок.

То що буде, якщо деякий час спати на свіжому повітрі

Може зникнути закладеність носа, покращиться дихання, пропадуть шкірні роздратування за рахунок того, що повітря циркулює постійно, не «застоюється» в одній кімнаті, не концентрує алергени. Але це стосується лише сну в екологічно чистій місцевості, а не на балконі біля галасливої ​​дороги.

Через три-чотири дні сну на свіжому повітрі активізується мозок. Ви відчуєте приплив сил за рахунок того, що рівень кисню під час сну поза приміщенням вищий. Якщо спати просто неба в повній ізоляції від техніки і світлових приладів, збільшиться кількість мелатоніну (гормону, що відповідає за циркадні ритми).

Природне освітлення допоможе повернути природні біоритми. Засинаючи із заходом сонця, прокидаючись зі сходом сонця, людина слідує циркадним ритмам, які були закладені природою. А це відновлює усі системи організму. Вважається, що тривале перебування на свіжому повітрі, у тому числі сон, може вплинути на артеріальний тиск (нормалізуючи його).

попередня статтяЩо не можна садити поряд з вишнею
наступна статтяЯк позбутися бризок олії під час смаження риби
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я