...
ГоловнаЛайфстайлУрожай цибулі збільшиться вдвічі: просто дотримуйтесь цих порад

Урожай цибулі збільшиться вдвічі: просто дотримуйтесь цих порад

Підпишіться на нас:

Цибуля відноситься до того ж сімейства, що лілії. І хоча квіти цибулі теж виглядають симпатично, популярність вона набула завдяки своїм смаковим та лікувальним властивостям.

Ця рослина містить у великій кількості фітонциди, що дозволяє йому бути чудовим бактерицидним засобом.

Існує понад 400 видів цибулі, з яких культурних близько 10. Найбільшою популярністю користується ріпчаста. Саме її і хочуть дачники виростити якнайбільше.

Перед кожним господарем постає питання: що необхідно зробити, щоб цибулина виросла великою, здоровою та смачною?

Перш ніж кинути всі сили на вирощування великої цибулі, слід підібрати сорт. Як правило, для зберігання вирощують сорти менш соковиті та середніх розмірів, а ось для літнього та осіннього вживання підійдуть сорти із соковитою солодкою цибулиною великих розмірів.

Але підвищити врожайність будь-якого сорту можна з дотриманням деяких агротехнічних прийомів.

Для цибулі необхідний родючий пухкий ґрунт, щоб він міг розвинути хорошу кореневу систему і наростити потужний листовий апарат. Кожен лист – це луска головки. Чим більше листя, тим більше голівка.

Рослина не переносить кислих грунтів, тому готувати грядку треба ґрунтовно, вносячи не тільки добрива, але й розкисляючі засоби (доломитове борошно, крейду, попіл).

Оптимальним є рН 6,5-7 (виміряти кислотність допоможуть лакмусові полоски, запитуйте в агромагазинах). Також цю вимогу слід врахувати, вносячи підживлення влітку. Добрива не повинні закислювати ґрунт.

Прибирати цибулю слід тоді, коли стебла ляжуть на грядку. Але не треба чекати, поки вони висохнуть повністю. З гряди рослини забираються разом із зеленою масою і залишають досушуватися. Обрізати зелень не потрібно.

З неї цибулини ще деякий час споживатимуть живлення, збільшуючи кількість сухої речовини. Якщо зелень пишна, головки навіть збільшуються в розмірах.

Цибуля не можна заглиблювати при посадці більш ніж на 0,5 см. А в червні від кожної цибулини слід відсунути землю, щоб її верхня частина виявилася оголеною. Це сприяє збільшенню головки та прискорює дозрівання.

Рослина потребує поливу. Причому в рясному, але не частому. Якщо щодня трохи змочувати верхній шар грунту, це призведе тільки до загнивання. Краще добре пролити грядки раз на тиждень, щоб земля промокла на 20-30 см.

Тоді коріння зможе отримати потрібну кількість вологи, що значно збільшить розмір цибулини. За 3 тижні до збирання поливи слід припинити.

Грядку варто замульчувати. Крім збагачення ґрунту поживними речовинами та придушення бур’янів, мульча допомагає підтримувати тепловий баланс, що дуже важливо для зростання цибулі.

Перепади температури (гарячий пісок вдень та її остигання вночі) негативно позначаються розвитку цієї культури. Також під мульчею довше зберігається волога.

Стрічка новин:

Здоров'я/Краса/Лайф

Ще новини:

6 стильних пар взуття без підборів, які популярні цієї осені

Звичайно, взуття на високих тонких підборах виглядає ефектно. Однак із настанням осені хочеться «спуститися на землю» і вдягнути...

7 найстильніших головних уборів цього сезону

Якщо ви хочете, щоб ваша голова була в теплі цієї осені і при цьому загальний образ був стильним,...

Які джинси вибрати, щоб виглядати стильно цієї осені і зимою

Вибираємо найпопулярніші моделі серед різних модних трендів які будуть актуальні в цьому осінньо-зимовому періоді. Скінні Безумовно, головний модний камбек осені...

12 ідей, як зробити одяг оверсайз елегантним

Оверсайз-одяг завжди у пріоритеті у модниць, але восени він особливо затребуваний. По-перше, в ньому дуже комфортно, а по-друге,...