Український суперфуд: про користь та шкоду квашеної капусти

0
Український суперфуд: про користь та шкоду квашеної капусти
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Взимку, коли немає сезонних овочів, організму особливо потрібні вітаміни. Наші предки рятувалися квашеною капустою — простою, але дуже корисною стравою.
Далі  гастроентеролог розповість про користь та шкоду квашеної капусти, а шеф-кухар одного з ресторанів навчіть, як правильно її готувати.

Квашену капусту готують методом ферментації за допомогою молочнокислого бродіння. Бактерії, які є на самій капусті, а також у повітрі та на людських руках, починають розмножуватися в ній, поглинаючи вуглеводи. Завдяки їхній активності термін зберігання капусти збільшується до кількох місяців, а її смак стає більш кислим. Крім того, бактерії насичують страву органічними кислотами та іншими корисними речовинами. Приблизно те саме відбувається при заквасці йогурту.

Що потрібно знати про квашену капусту

Квашена капуста – один із найстаріших і найпоширеніших способів ферментації овочів. Її готували ще давні римляни. Письменник Пліній Секунд, який жив на початку I століття нашої ери, писав: «Капуста допомагає матерям-годувальницям давати більше молока, допомагає від каламутності зору, усуває головний біль і, ймовірно, діє як ліки при отруєнні алкоголем». Його спостереження виявилися вірними.

У кулінарії у квашеної капусти є безліч застосувань: її смажать, тушкують або їдять у сирому вигляді, додають у супи, пироги та м’ясні страви. У національній кухні кожної країни Східної чи Центральної Європи знайдеться унікальна страва із квашеною капустою. Ось найпопулярніші та найцікавіші з них:

  • польсько-литовський бігос — квашена капуста, яка довгий час тушкується з м’ясом, чорносливом, грибами та спеціями;
  • сарма – балканська варіація долми, в якій замість виноградного листя використовується ціле листя капусти;
  • єврейсько-американський сендвіч Рубен — бутерброд із житнього хліба із солониною, сиром та капустою;
  • тірольський sauerkraut – капуста, тушкована зі шматочками бекону і цибулею в яловичому бульйоні;
  • німецька запіканка із капусти з ковбасою.

У Південній Азії та Далекому Сході у квашеної капусти є багато далеких родичів. У Кореї та Японії готують кімчі – ферментовану китайську капусту в гострому розсолі. Непальці запасають на зиму гундрук – квашені листові овочі. Бірманці маринують овочі, у тому числі й капусту, в рисовому вині — ця страва називається моньїн тджин.

Поживна цінність та калорійність квашеної капусти

Квашена капуста – це дієтичний продукт, багатий на мінерали і вітаміни. В одній чашці (140 г) міститься:

калорій – 27;
жири – 0;
вуглеводи-6 г;
клітковина – 4 г;
білки – 1 г.

Мінерали та вітаміни (у відсотках від денної норми):

натрій – 41%;
вітамін C – 23%;
вітамін K1 – 15%;
залізо – 12%;
марганець – 9%;
вітамін B6 – 11%;
фолієва кислота – 9%;
мідь – 15%;
калій – 5%.

Користь квашеної капусти

Квашена капуста містить у собі пробіотики, які покращують роботу кишечника, а також вітаміни та мінерали, що підвищують імунітет та зміцнюють кістки. Дослідження показують, що квашена капуста та інші продукти з пробіотиками можуть позитивно впливати на настрій людини та допомагати у боротьбі з депресією.

Корисна для травлення

Квашена капуста корисна для кишечника та покращує загальний стан його мікрофлори. Бактерії, з яких відбувається ферментація капусти, називаються пробіотиками. Такі ж бактерії є і в нашому кишечнику, і вони відіграють роль першої лінії захисту від токсинів, запалення та шкідливих мікроорганізмів. Крім того, у квашеній капусті міститься багато клітковини, яка запобігає запорам.

Хороше джерело заліза

Залізо – важливий елемент для нашого організму. Воно необхідне для виробництва крові та обміну речовин. Дефіцит заліза погіршує імунітет та призводить до занепаду сил. Основну частину цього мінералу ми отримуємо з м’ясної їжі. Він міститься і в багатьох рослинах, але в такому вигляді засвоюється набагато гірше. Дослідження європейських вчених показало, що бактерії, що містяться в квашеній капусті та інших ферментованих овочах, покращують засвоєння заліза, підвищуючи його біодоступність.

Захищає нервову систему та покращує настрій

В Австрії є старовинна приказка: “Кисле робить радісним” – вона означає, що квашена капуста підвищує апетит і додає задоволення будь-якому прийому їжі. Але нещодавні дослідження вносять до цієї приказки нові сенси. Пробіотики, що містяться у ферментованій їжі, впливають на роботу мозку та нервової системи, покращуючи настрій та сприяючи лікуванню депресивних симптомів.

Недавнє дослідження китайських вчених показало, що стан мікрофлори кишечника впливає на ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а пробіотики із ферментованої їжі здатні знизити ймовірність її розвитку.

Точні механізми роботи цих ефектів слабо вивчені. Вчені говорять про існування «сигнальної системи», що зв’язує мікробіоту кишечника з мозком і діє через імунну, ендокринну системи, а також нейронні та метаболічні шляхи. Але точний принцип її роботи невідомий.

Зміцнює імунітет

Сто років тому кілька бочок із квашеною капустою завжди можна було знайти на будь-якому кораблі. Моряки їли її для того, щоб уникнути цинги, адже в такій капусті багато вітаміну C, який дуже важливий для імунітету та багатьох органів нашого організму. Він бере участь у виробленні лейкоцитів, стимулює регенерацію клітин та сприяє утворенню колагену, необхідного для пружності шкіри та багатьох інших тканин. А пробіотики, згідно з недавнім дослідженням німецьких лікарів, посилюють корисні властивості.

Допомагає зберегти міцні кістки

Комбінація вітамінів і мінералів, які у квашеної капусті, роблять її майже ідеальним продуктом підтримки здоров’я кісток. Вітамін К регулює виробництво білків, що регулюють їхню мінералізацію. Марганець, калій, фосфор та магній роблять кістки міцнішими.

Допомагає від похмілля

«І сама капуста, і розсіл від неї – це відмінний засіб від похмілля, – розповідає гастроентеролог. — Це пов’язано з тим, що вона містить янтарну кислоту, яка допомагає знешкодити шкідливий ацетальдегід та різні солі».

Шкода від квашеної капусти

Головна небезпека квашеної капусти – високий вміст солі, яка використовується при приготуванні цього продукту. Надлишок солі призводить до затримки води в організмі та набряків, підвищує тиск, збільшує ризик сечокам’яної хвороби та інших захворювань нирок, інфарктів та інсультів.

Ще один недолік цього продукту – велика концентрація гістаміну. Саме ця речовина викидається у кров при алергії. Через це квашена капуста збільшує ризик реакцій на інші продукти.

Зрештою, важливо пам’ятати, що все корисно в міру. Дослідження показують, що квашена капуста покращує травлення, але тільки в тому випадку, якщо їсти її невеликими порціями. А у великій кількості вона здатна спричинити діарею.

Як приготувати квашену капусту: поради від шеф-кухаря

Український суперфуд: про користь та шкоду квашеної капусти
Український суперфуд: про користь та шкоду квашеної капусти

Заквасити капусту дуже просто. Для найпростішого рецепту знадобляться лише капуста та сіль.

Спершу варто перевірити капусту на свіжість — чи немає на ній пошкоджень чи ознак гниття. Сіль повинна становити приблизно 2-2,5% від маси капусти, тобто на 10 кг вам знадобиться 200-250 г. Очистіть качан від зовнішнього листя, а потім дрібно нарубайте або нашаткуйте його за допомогою спеціальної тертки. Можна додати моркви, але небагато – 10-15% від маси капусти.

Перемішайте капусту з сіллю і відіжміть її руками, щоб вона дала сік, – так вона закваситься швидше і рівномірніше. Покладіть цю масу в чисту банку чи іншу тару. Зверху можна встановити гніт. Капуста повинна кваситися 3-4 дні при кімнатній температурі. Кілька разів на день її потрібно протикати ножем чи дерев’яною паличкою, щоб випустити вуглекислий газ, інакше вона матиме гіркуватий присмак.

  1. Квашену капусту найкраще готувати зі свіжозібраних качанів. Ідеально, якщо після збирання врожаю пройде не більше двох діб. Вся справа в молочнокислих бактеріях: вони живуть на поверхні листя та гинуть під час тривалого зберігання. Саме ці бактерії відповідають за якість квашення.
  2. Ідеальна тара для квашеної капусти – великі скляні банки.
  3. Зберігати квашену капусту краще в холодильнику або на балконі (в холодну пору року) – у теплі вона втратить хрусткість.
попередня стаття5 фактів: чим корисний кускус
наступна статтяОкситоцин: як на нас впливає «гормон обіймів»
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я