5 способів врятувати яблуню, якщо жовтіє листя

0
5 способів врятувати яблуню, якщо жовтіє листя
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Зображення яблук археологи знаходять на стародавніх пам’ятниках Єгипту. Теофраст описував у своїх працях сорти, які користувалися популярністю у Стародавній Греції, а яблуневий сад у Києво-Печерській лаврі посадили у 1051 році.

Немає популярнішого садового дерева, ніж яблуня. Воно настільки увійшло в наше життя, що часто про нього забувають, приділяючи увагу екзотичнішим культурам.

Але яблуня теж потребує хорошого догляду, інакше починає хворіти, слабо плодоносити, а іноді дерево може навіть загинути.

Один із найпоширеніших симптомів, на який треба звернути увагу, – пожовтіння листя.

Азот – запорука здоров’я

Азот необхідний всім рослинам більшою чи меншою мірою. І яблуням у тому числі. Внесення азотних добрив ранньою весною дасть можливість повноцінно розвиватися листям та молодим пагонам. Якщо ж вони бліднуть, потім жовтіють, гальмують у зростанні, це говорить про дефіцит азоту. Вирішити проблему можна внесенням азотних добрив (20 г на 1 кв. м). Також допомагає обприскування по листку сечовиною. Для отримання робочого розчину необхідно 30 г сечовини розчинити у 10 л води.

Магній – будівельний елемент для хлорофілу

Магній бере участь у освіті хлорофілу, тому за його нестачі спостерігається пожовтіння листя. Якщо вчасно не провести підживлення магнієм, краї листа та жилки стають червоними, між ними з’являються плями блідого кольору. Потім починається передчасне опадання листя.

Хлорофіл необхідний для фотосинтезу, тому при перших ознаках його недоліку слід внести в районі ствола кола сірчанокислий магній. Дозування – 50 г на 1 кв. м.

Калій відповідає за врожай

З калієм ситуація складніша. Його дефіцит характеризується різними симптомами. Листя може не тільки жовтіти, а й ставати бурим, плямистим, відмирати по краях.

Про нестачу калію краще судити з плодів. Вони дрібні, довго не дозрівають і несмачні. Щоб цього не відбувалося, треба регулярно вносити під яблуні сульфат калію (50 г на 1 кв. м) або попіл, розводячи 1 склянку у 10 літрах води та поливаючи землю в районі приствольного кола.

Залізо теж необхідне

Нестача заліза проявляється в жовтому листі з темними прожилками. Ця проблема називається хлороз. Примітно те, що хлорозним стає тільки молоде листя, а старе зберігає звичайне зелене забарвлення. Виправити проблему допомагає 1% розчин залізного купоросу (1 ч. л. на відро води).

Не можна виключати хвороби

Якщо підгодівлі проводяться регулярно, але листя в червні-липні жовтіє і починає опадати, швидше за все яблуня вражена листовою плямистістю. Тут доведеться вдатися до захисних обробок. Перша проводиться азофосом у момент набухання бруньок.

Другий за тиждень перед цвітінням, третій відразу після цвітіння, а четвертий у момент утворення плодів. Починаючи з другої обробки, рекомендується використовувати трайдекс або терсел.

попередня статтяЯкі рослини не можна садити біля яблуні, якщо хочете отримати врожай
наступна статтяЩо додати до картоплі, щоб вона не розварювалася
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я