Нітрати більше не страшні: чим обробити томати, щоб у них не накопичувалися нітрати

0
Нітрати більше не страшні: чим обробити томати, щоб у них не накопичувалися нітрати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Визначальну роль накопиченні рослинами нітратів грають азотні підживлення. На відміну від огірків або кабачків, томатам потрібно набагато менше азоту. Потреба висока на початку літа, коли активно йде утворення листя.

З початком плодоношення слід знизити вміст азоту в підживленнях до мінімуму, акцентуючи увагу на калії та фосфорі, які потрібні для утворення, зростання та визрівання плодів.

Чим небезпечний надлишок азоту

Помилки трапляються навіть у досвідчених дачників. Бажання догодити своїм улюбленим культурам призводить до того, що помідори отримують набагато більше азоту, ніж потрібно. Це трапляється в результаті:

  • часте застосування настою зеленої трави;
  • передозування коров’яку або пташиного посліду;
  • внесення неперепрілого гною;
  • підживлення нашатирним спиртом;
  • зловживання гарячим мульчуванням.

Дачники бояться мінеральних добрив, але втрачають пильність, використовуючи народні засоби. Адже розрахувати точне дозування селітри або сечовини набагато простіше, ніж гною або бродилки.

У будь-якому випадку результат плачевний – томати починають активно нарощувати листя і бічні пагони, погано зав’язувати плоди і накопичувати в них нітрати, так як не справляються з великою кількістю азоту, що надходить.

Засіб проти накопичення нітратів

Помітивши темно-зелене листя, товсті пагони та відсутність зав’язей, слід виключити азот з підживлення, а натомість зробити упор на калійно-фосфорне добриво, яке допоможе перенаправити енергію томату з нарощування зелені на цвітіння та плодоношення.

Але що робити із нітратами?

Існує засіб, здатний припинити накопичення нітратів у плодах помідорів. Це залізо. Залізо регулює обмін азоту у рослинах, прискорює його засвоєння, стимулює утворення білків. Обприскування по листку 1%-ним розчином залізного купоросу (1 ч. л. на 10 л води) дозволить позбавити плоди від нітратів.

Щоб підвищити ефективність обробки, слід перевести залізо на хелатну форму. Зробити це можна, просто додавши до описаного вище розчину 1 ч. л. лимонної кислоти. Хелатне залізо краще засвоюється, адже саме у такій формі рослини споживають метали. А лимонна кислота утримує іон металу в розчинному стані, доки воно не надійде в рослину.

Застосувавши цей рецепт, можна не хвилюватися за безпечність врожаю для здоров’я.

Проте проблеми краще уникнути, якщо правильно дозувати азотні підживлення.

попередня статтяЩо додати у вінегрет, щоб салат став ще смачнішим
наступна стаття2 секрети приготування ідеальної страви з риби
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я