...
ГоловнаЛайфстайлЕксперти розповіли, чи є сенс використовувати яєчну шкаралупу на городі

Експерти розповіли, чи є сенс використовувати яєчну шкаралупу на городі

Підпишіться на нас:

Багато дачників використовують яєчну шкаралупу на городі як добриво, але чи є в цьому користь або може це марна трата часу.

Подробиці

До цього компонента городники приходять у процесі пошуку природних добрив, намагаючись відмовитись від будь-яких засобів агропромислової хімії.

Але досвідчені овочівники виділили 3 модні міфи про яєчну шкаралупу, які руйнуються за допомогою простих наукових фактів.

Шкаралупа – мінеральне підживлення

Яєчна шкаралупа на 95% складається з карбонату кальцію – сполуки, яка не розчиняється у воді. Ще 5% – фосфат кальцію, карбонат магнію та ще 27 найменувань, а також нерозчинні та розчинні білки. Проблема в тому, що вони не стають доступними корінню рослин після внесення шкаралупи в грунт.

Розкладання компонента відбувається у кислому ґрунті, але займає кілька місяців. Якщо земля за кислотністю нейтральна, то знадобляться роки.

Настояти у воді, спирті чи подрібнити

Домашній спосіб розчинення у воді чи спирті. Проте користі від цього методу дуже мало. Зі шкаралупи умільці отримують білок (азотна складова), сірководень та низку інших елементів, яких рослини не дуже потребують.

Подрібнення прискорить процес розкладання, але трохи. Якщо кидати шкаралупу в лунку, то навіть при оптимістичному розкладі залишки від курячих яєць не встигнуть розкластися і рослини не зможуть отримати ту незначну частку корисних елементів.

Кількість

Прибічники всього натурального і насамперед яєчної шкаралупи на городі замовчують цей факт. Для певного ефекту на 1 кв. м. потрібно 2 склянки подрібнених шкаралупок.

Виходить, що це близько 200 яєць. А для сотки потрібно понад 20 тис. яєць. Проте, за іншими підрахунками, взагалі вносити потрібно 0,5 кг на 1 кв. м., що ще більше. Тому постає питання, де взяти стільки яєць звичайному дачнику.

Стрічка новин:

Здоров'я/Краса/Лайф

Ще новини:

5 моделей дутих жилетів, щоб стильно виглядати в холодний сезон

З настанням холодів з шаф достаються пуховики, дублянки та куртки, але часто ми забуваємо про таку універсальну річ,...

Як стилізувати плаття-светр цієї осені

Для поціновувачів суконь холодна погода не є причиною відмовлятися від жіночних та елегантних образів. Втім, навіть найзатятіші прихильниці...

З якими сумками ви будете стильно виглядати восени 2024 року

Крім культової маленької чорної сукні, в гардеробі кожної модниці має знайтися і містка сумка. В епоху, коли доводиться...

Не тільки джинси: які ще штани популярні цієї осені

Модниці не можуть уявити свій повсякденний гардероб без улюблених джинсів, які легко поєднуються з різними речами. Однак навіть...