Категорії: Кулінарія

Топ-5 продуктів, які мають зігріваючий ефект

Якщо светри, куртки та пальто недостатньо зігріватимуть тебе цієї осені, потрібно «підвищувати градус» зсередини. Мова піде зовсім не про алкоголь, а про корисні продукти та страви, які допоможуть зберігати тепло навіть у найхолодніші дні.

Чи знала ти, що головним регулятором температури в нашому організмі є не шкіра чи потові залози, а щитовидна залоза. Саме вона виробляє гормон тероксин, який контролює процес теплообміну. Щитовидка дуже розумна, але наше завдання допомогти їй адаптуватися в період різкої зміни сезону із спекотного літа на холодну осінь. Запам’ятовуйте ці 5 продуктів, які допоможуть органу працювати правильно і зігрівати тебе зсередини.

Крупи та бобові

У бурому рисі, бобах та інших складних вуглеводах багато клітковини, яка довго перетравлюється організмом. У процесі їхнього розщеплення виділяється багато енергії, за рахунок чого наше тіло нагрівається. Цілий ряд досліджень довів, що прийоми їжі, багаті складними вуглеводами, посилюють теплогенез. Тому восени починай свій день із тарілки гарячої каші, а в обід віддай перевагу супам із сочевицею чи горохом.

Солодощі

Смаколики, які маістять жири, теж добре зігрівають наше тіло. Принцип той самий: вони вимагають великих зусиль від організму у процесі перетравлення. Тому солодкий десерт явно зігріє тебе перед прогулянкою краще, ніж те саме яблуко. Однак тут головне знати міру: поглинання солодощів у великих кількостях загрожує появою зайвих сантиметрів на талії.

Банани

Не очікувала побачити банани у цьому списку? Насправді ці фрукти багаті на вітаміни групи B і магній, які й допомагають щитовидній залозі регулювати температуру тіла в холодну пору року. Одного великого банана на день цілком достатньо, щоб трохи зігрітися.

Горіхи та сухофрукти

Вони неймовірно поживні та відмінно зігрівають у холоди. Використовуй горіхи та сухофрукти як перекушування: жмені на день вистачить, щоб не переборщити з калоріями.

Імбир

Ні для кого не секрет, що корінь імбиру має відмінний зігріваючий ефект. Роби з ним напої, або додай у гарячі страви як спецію. Однак пам’ятай, що термічна обробка має бути мінімальною, щоб імбир не втратив своїх корисних властивостей.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

8 години тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

1 день тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

1 день тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

2 дні тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

3 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

3 дні тому