Здоров'я

Гімнастика для кишечника: легка розминка, яка допоможе швидко сходити до туалету

Існує багато способів прискорити процес дефекації. Найголовнішими правилами нормального функціонування ШКТ є рекомендована кількість клітковини (загальна рекомендація Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я — 25-30 грамів на день) і достатньо рухатися, щоб не порушувати обмінні процеси в організмі.

Є способи і для екстреного походу в туалет – наприклад, свічки, проносні та інші медикаментозні засоби. Втім, вдаватися до них постійно небезпечно. Це може лише посилити проблему із запорами як на фізіологічному, так і на психологічному рівні.

Гастроентерологи і проктологи говорять про те, що ходити в туалет кожен день, і навіть кілька разів на день, – це лише один з варіантів норми, і насправді даний процес може бути і не таким частим. Але якщо ти відчуваєш дискомфорт від того, що не можеш сходити «по-великому», можна почати з більш м’яких методик. Наприклад, з масажу живота чи невеликої гімнастики поліпшення перистальтики кишечника.

В індійській народній медицині існує спеціальна техніка для глибокого очищення організму – шанк пракшалану. У нас особливо поширення вона набула у 1990-ті та 2000-ті. Деякі люди практикують її на постійній основі і раз на кілька місяців таким чином чистять організм.

З точки зору сучасних уявлень про медицину очищення організму шанк пракшаланою за допомогою вживання великої кількості солоної води – не найбезпечніша методика, що має безліч протипоказань. Незважаючи на це, фахівці відзначають ефективність фізичних вправ, які виконуються при шанк пракшалані для прискорення процесу дефекації. Наприклад 2 ці легкі асани з циклу можна виконувати у будь-який зручний момент і навіть за низького рівня фізичної підготовки.

Уттан стамбхасана (поза витягування тіла стоячи)

  • Встань рівно
  • Підніми руки над головою і з’єднай кисті в «замок»
  • Тягнися всім тілом і верхівкою вгору, за піднятими руками
  • Почни робити акуратні похитування вправо-ліворуч – так, щоб рухалися і руки, і корпус тіла
  • Уважно стеж за диханням і намагайся дихати животом. Саме це разом із скручуваннями допоможе прискорити позиви сходити до туалету.

Удару каршанасана (поза витягування живота)

  • Сядь навпочіпки з розсунутими вбік ногами, руки поклади на коліна
  • Упрись рукою в ліве коліно і направ його до підлоги, в цей же момент повертаючи корпус і голову направо. Щоб було легше зберегти баланс, п’яти можна відривати від статі
  • Залишися в цьому положенні на кілька секунд, потім повернися у вихідну позицію. Повторіть вправу в обидві сторони 4-5 разів

Загалом багато фізичних вправ зі скручуваннями корисні для перистальтики кишечника. Головне — стежити за тим, щоб не перенапружувати м’язи живота, адже іноді це може погіршити проблему.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

2 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

3 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

4 дні тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

4 дні тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

4 дні тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

6 днів тому