Здоров'я

Коли доводиться викликати «швидку»: 4 найпоширеніші помилки

Якщо трапилося лихо, включаються інстинкти, що керують діями. Але абсолютно точно не варто сліпо довіряти підсвідомості у надзвичайних випадках — важливо чітко розуміти, що і чому не варто робити, коли доводиться звертатися за екстреною медичною допомогою.

Людині може стати погано буквально будь-де: вдома, на прогулянці з собакою, під час дружньої вечері. І від дій оточуючих (і самого пацієнта) залежить відновлення його здоров’я, а в деяких випадках – і життя. Лікарі екстреної медичної служби застерігають від таких дій.

Не потрібно насамперед дзвонити близьким

Якщо тобі (чи комусь в оточенні) стало погано, не потрібно витрачати час на листування та дзвінки з родичами та друзями. Єдина здорова порада, яку вони можуть у цих умовах дати — це набрати на номер 103. Оператор екстреної медичної служби пройшов спеціальну підготовку, компетентний розпізнавати серйозність ситуації та проінструктує, що робити в очікуванні бригади. Друзям та родичам бажано зателефонувати або написати, коли вже викликали «швидку».

Не варто везти людину до лікарні самостійно

У фільмах ми часто бачимо, як родичі та друзі везуть хворого на власному авто чи таксі, і вриваються у прийомальне відділення, несучи його на руках. У звичайному житті така ситуація неможлива: ти тільки витратиш час, намагаючись в’їхати на територію «швидкої допомоги», навіть якщо вона за два кроки від місця події. А машини швидкої оснащені складним обладнанням, і перша допомога і лікування починаються вже в швидкій. Крім того, в деяких випадках потрібне особливе транспортування, яке може здійснити лише бригада медиків.

У випадках масових надзвичайних ситуацій, можливе використання власного автотранспорту може бути виправдане. Але в будь-якому випадку необхідно зателефонувати до екстреної служби: оператор дасть інструкції та повідомить, куди можна відвезти потерпілого, щоб гарантовано та швидко отримати допомогу.

Не можна залишати хворого у приймальному спокої

Якщо ти супроводжуєш людину, якій стало погано, то твоя роль не закінчується на порозі приймального відділення. Обов’язково дочекайся госпіталізації чи інших дій. Хворому може знадобитися допомога близького та на стадії оформлення на лікування і, наприклад, у тому випадку, якщо лікарі визнають, що йому можна надати допомогу на місці та відправити додому або до іншого лікувального закладу.

Протипоказано забувати зарядний пристрій для телефону

Обов’язково захопи зарядний пристрій, а в ідеалі пауербанк. Зв’язок потрібний і хворому, і супроводжуючому. Ніхто не зможе передбачити, коли і де закінчиться подорож на швидкій, і що може знадобитися пацієнтові. Тому заряджання для зв’язку так само важливе, як і документи, навіть якщо на момент виклику медиків телефон показує повну батарею.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

1 день тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

1 день тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

2 дні тому

Топ-5 продуктів, які мають зігріваючий ефект

Якщо светри, куртки та пальто недостатньо зігріватимуть тебе цієї осені, потрібно «підвищувати градус» зсередини. Мова…

2 дні тому

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

5 днів тому

Як зрозуміти, що духи тобі не підходять: 5 основних ознак

Парфум - важлива деталь, яка повинна бути гармонійним продовженням образу в цілому. Іноді саме запах…

5 днів тому