Кулінарія

Відмінний рецепт квашених солоних огірків на зиму

Саме час подбати про запаси овочів, які вирощені на власній грядці. В теплицях вже є урожай огірків, скоро це буде масове явище у всіх городників. На зиму готують заготівлі огірків різні за способом приготування. Рецептів є багато. Пропонуємо ознайомитися з рецептом квашених огірків, які кисляться власними силами без оцту протягом п’яти-шести днів. Потім їх можна закривати в банки і відправляти в комору, де вони чекатимуть на зиму.

Такий спосіб соління огірків не можна назвати простим, але солоні огірки виходять смачними та хрусткими. Огірки такого засолення підійдуть для приготування салатів, або для приготування розсольника і солянки.

Для того, щоб заготовити квашені огірки, можна сходити на ринок, купити огірки (з розрахунку 3 кілограми огірків на 3-літрову банку) і принести їх додому. Якщо ви самі їх вирощуєте, то вам пощастило, заготовте соління з власного врожаю.

Залежно від банок, які ви використовуватимете для засолювання огірків, і ступеня щільності овочів у банку, огірків знадобиться різна кількість.

Заготовляти огірки на зиму краще в півторалітрових банках – це практичніше, тому що відкрита банка та місця в холодильнику менше займає, та й швидше поїдається.

Якщо закривати в 3-літрових банках, то часто відразу з’їдається приблизно третина банки – і стоять огірки довгий час, лише займаючи полицю холодильника.

Якщо розраховувати засолювання квашених огірків на півторалітрові банки, то, купивши на ринку 10 кілограмів огірків, ви зможете закатати 11 банок на півтора літри та 1 літрову банку.

Огірки рекомендується висипати у миску (якщо огірків багато, то у ванну) і замочити на 8-10 годин. Потім їх добре вимивають. Потім потрібно підготувати потрібну кількість банок та кришок, дістати потрібні спеції та можна приступати до засолювання.

Для того, щоб засолити квашені огірки, вам знадобляться (для однієї банки) такі інгредієнти:

  • огірки;
  • 5-10 горошин чорного перцю;
  • 3-5 горошин запашного перцю;
  • 1/3 гіркого червоного перцю;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • столова ложка сухої гірчиці;
  • листя та корінь хрону;
  • гілочки та насіння кропу;
  • на кінчику чайної ложки насіння коріандру.

Спочатку в розставлені на столі банки, які будуть використовуватися для засолювання огірків, поміщаються всі дрібні спеції, щоб не забути покласти їх у якусь із банок. Потім потрібно щільно укласти огірки – спочатку їх розміщують вертикально, щільно утрамбовуючи один біля одного.

Потім у банку поміщаються гілки кропу та листя хрону. Далі можна продовжити укладання огірків, але їх тепер простіше розміщувати горизонтально. За рахунок того, що банки у верхній частині звужуються, то простіше вибирати невеликі огірки, які оптимально підходять для трамбування.

Набивши всі банки огірками, потрібно розташувати їх там, де вони не сильно заважатимуть вам протягом 5-6 днів (поки будуть кваситися). За рахунок того, що в процесі сквашування виділяється піна і розсіл із банки виливатиметься, потрібно підставити під банки зручний посуд. Для цієї мети використовувати можна тарілки та різні пластикові судочки. Якщо не підставляти нічого, то розсіл при квашенні виллється з банки і потім вам додасться клопоту прибирання.

Для того щоб приготувати сольовий розчин, який після квашення перетвориться на розсіл, знадобиться вода і сіль з розрахунку 2 столові ложки кухонної солі на один літр води. При розрахунку обсягу розсолу враховуйте, що рідини в будь-якій банці буде рівно половина – для 3-літрової банки потрібно 1,5 літра розсолу, для літрової банки з огірками – півлітра розсолу.

Вода для приготування сольового розчину береться холодна прямо з-під крана і в ній розчиняється потрібна кількість солі. Після перемішування солі потрібно дати час, щоб вона повністю розчинилася і можна заливати цією рідиною наповнені огірками та спеціями банки.

Залежно від температури огірки почнуть уквашуватись приблизно через добу і вимагатимуть уваги – потрібно буде відбирати ложкою розсіл, який збирається вилитися з банки, або доливати розсіл у банку, де його стало замало. Зібраний із банок зайвий розсіл не виливайте, а помістіть у холодильник – він стане в нагоді.

Оскільки стежити за квашенням складно в нічний час, то частина розсолу виллється з банок у підставні тарілки і висохне від високої температури. Тоді ви дістанете з холодильника банку з надлишками розсолу і додасте в потрібні банки. Можна, звичайно, розвести сіль з водою, але новий розчин не буде кислим, і тоді ви розбавите розсіл у банці.

Не можна точно сказати, скільки потрібно кваситися огіркам, все залежить від температури в кімнаті. Краще пробувати їх щодня, щоб вони не перекисли. Закривати огірки потрібно зі стерилізацією, і для цього розсіл із банок виливають у каструлю та кип’ятять. Закипілий розсіл виливають назад у банки (щоб окріп припинив процес квашення) і дають огіркам постояти хвилин вісім. Потім розсіл виливається назад у каструлю, кип’ятиться і знову виливається у банки. Після цього квашені огірки можна закривати кришками.

Після того, як банки з квашеними солоними огірками закатані кришками, їх перевертають догори ногами і загортають у теплі речі (ковдру, старе пальто або теплий вовняний плед). Так і стоять огірки остигаючи поступово, поки ви не знайдете вільний час і не поставите банки із закруткою в комору. Дочекавшись зими, ви дістанете з комори баночку солоних огірків і приготуєте салат або солянку, яким будуть раді всі ваші домочадці. Єдиним недоліком таких квашених огірків є каламутний розсіл, який утворюється через розчинену в ньому суху гірчицю.

Грицан Таня

Закінчила Харківську державну академію культури. Бібліотекар зі стажем, якій довелося змінити свій профіль на журналіста. Маю великий досвід городництва і кулінарії, завдяки чому знаходжу такі цікаві моменти в кожному з цих напрямів, про які ви могли і не знати.

Останні новиники

Немає миючого засобу: як відмити посуд у цій ситуації – знадобиться «макаронна» вода

Гель для миття посуду може закінчитися в самий невідповідний момент. Що робити господині, якщо бюджет…

50 хв. тому

Як прати лляні речі у машинці: поради, які збережуть натуральний матеріал у відмінному стані

Якщо у вашому гардеробі є лляні речі з товстої та міцної тканини, їх можна прати…

4 години тому

Чим удобрювати баклажани: овочі буде не впізнати

Щоб милуватися баклажанами, що ростуть на грядках, а не зітхати через їх похмурий вигляд, культуру…

4 дні тому

Як перемогти дротяника: секрети та поради

Дротяник - це личинка жука-ковалика, яка живе під землею і харчується корінням і бульбами овочевих…

5 днів тому

Як позбутися павутинного кліща на домашніх квітах: 5 перевірених порад

Павутинний кліщ - це дрібний павукоподібний шкідник, який смокче соки з рослин і може призвести…

6 днів тому

Чому відварена морква в салаті втрачає колір: помилка господарок

Морква часто стає компонентом для салату саме у відвареному вигляді. Овоч стає смачнішим і досить…

6 днів тому