Кулінарія

Кулінарні помилки, які роблять десятки людей

Ми користуємося вже готовими рецептами та винаходимо нові, коли готуємо їжу. Багато дій виконуються на “автоматі”, бо так робили до них інші. А чи правильні ці дії? Може, вони шкодять смаку, консистенції та загальному вигляду страв?

Подробиці

Що ви робите, відокремивши жовтки від білків для приготування крему? Напевно, ставите білки в холодильник. На жаль, але холодні білки не збиватимуться в пишну піну. Найкраще буде, якщо ця білкова маса буде кімнатної температури перед безпосереднім збиванням.

Або ви відразу кладете почищені шматочки картоплі на лист і відправляєте його в духовку, а потім дивуєтесь, що вони вийшли недостатньо хрусткі. Так ось, наступного разу очищену картоплю спершу потрібно замочити у чистій воді на півгодини, потім вийміть і, добре промивши, висушіть паперовим рушником. Тоді хрускіт від запеченої картоплі буде ідеальним.

Пиріг, запечений у спеціальній формі, весь час виходить нерівним? Винне в цьому не тісто, не температура випікання, а ваше невміння готувати. Що ви робите не так? Не варто змащувати краї форми для випікання вершковим маслом. Саме в тому причина. Іншим разом спробуйте обійтися без цієї дії та оцініть результат.

Щоб розкриті рибні чи м’ясні консерви не почали окислюватися, відразу після відкриття потрібно перекласти їх у контейнер зі скла. Так ви врятуєте їжу від псування.

Втомилися від того, що рис виходить зліпленим, скільки б ви його не варили, і які б дорогі сорти рисової крупи не купували? Які саме помилки можуть джопустакись у приготуванні.

Щоб рис вийшов розсипчастим, варити крупу треба в каструлі з товстим денцем, засипати її у ще холодну, а не доведену до кипіння воду.  Помішувати потрібно якомога рідше, а кришку каструлі – тримати закритою до самого моменту готовності каші.

Обробні дошки – те, без чого на кухні просто не можна обійтися. Але скільки їх має бути? Чи вистачить однієї-двох чи краще придбати одразу п’ять штук? Це питання мучить кулінарів-початківців, але відповідь на нього проста. Все залежить від того, з чого ви готуєте їжу.

Якщо в меню домінує овочево-фруктова складова, то дощок потрібно не більше трьох. А тим, хто готує і рибу, і м’ясо, ріже овочі, хліб, сир, то й дощечок має бути більше. На одній обробляється м’ясо, на іншій – риба, третя служить для нарізування фруктів, четверта – під хліб… Це важливо для дотримання гігієнічних правил. Адже різати всі продукти на одній і тій же дошці дуже груба помилка.

Ще одна помилка – зберігати банани цілими гронами на кухонному столі або на холодильнику та ще й поряд з іншими фруктами. Від такого “сусідства” банани гарантовано темнітимуть і дозріватимуть швидше. Якщо такої мети ви не переслідуєте – після покупки відразу розділіть гроно на окремі складові та зберігайте банани в місці, де зберігається кімнатна температура, але немає доступу сонцю.

Шкідлива звичка, яка може відгукнутися не тільки вашому здоров’ю та смаку їжі, але й гаманцю – купівля приправ вже у меленому вигляді. Щоб заощадити, самі виробники часто додають у мелені спеції та приправи дешевші їх аналоги, для збільшення ваги пакетика – кладуть дрібне насіння, крохмаль, а для покращення смакових якостей використовують штучні добавки.

Тому краще купувати перець, корицю, інші спеції та приправи у свіжому вигляді, а вдома вже молоти їх і перетирати.

Варити бульйон треба, періодично відстежуючи появу на ньому неприємної сірої піни. Це відомо всім. Але не все в курсі, що знятий накип з бульйону не можна відразу виливати в раковину. Жир із цього накипу застигає в трубах і часом стає причиною засмічення. Куди краще діяти так: всю піну збирати в миску, а потім, коли вона охолоне – викинути жир і осад у відро зі сміттям.

Хочете зробити підливу для гуляшу густішою і кидаєте в неї ложку борошна? Це помилкова дія: у гарячій підливі борошно перетвориться на маленькі грудочки, і навіть інтенсивне розмішування від них часом не рятує.

Рішення знайти можна, просто спочатку прогрійте на сковороді борошно, а потім до нього вже додавайте воду або розведений нею соус для підливки.

Грицан Таня

Закінчила Харківську державну академію культури. Бібліотекар зі стажем, якій довелося змінити свій профіль на журналіста. Маю великий досвід городництва і кулінарії, завдяки чому знаходжу такі цікаві моменти в кожному з цих напрямів, про які ви могли і не знати.

Останні новиники

Як продовжити стійкість фарбування брів, щоб рідше ходити до майстра

Ми звикли робити манікюр кожні 3-4 тижні, але з фарбуванням брів такої регулярності складно досягти:…

8 години тому

Із цим компонентом у складі не можна фарбувати нігті жінкам 40+

Лаки для нігтів містять купу хімічних компонентів зі складними назвами, без яких неможливо досягти яскравого…

10 години тому

Тренування, які допоможуть спалити найбільше калорій і схуднути

Коли поставлена ціль схуднути, важливо підтримувати певний ритм руху та спалювати більше калорій, ніж споживаєш.…

1 день тому

Як зупинити осінній «волосопад» і покращити якість волосся

Сезонне випадіння волосся - поширене явище, з настанням холодів волосся стає сухим, як листя на…

1 день тому

ТОП крафтового шоколаду від BOGI CACAO

Шоколад уже давно заполонив серця всіх любителів солодкого. Адже його головною суперсилою є здатність робити…

1 день тому

Головне питання, яке потрібно задати нейл-майстру для якісного манікюру

Найчастіше при плануванні запису в манікюрний салон ми вибираємо локацію і майстра, переглянувши роботи в…

2 дні тому